-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 20 /14:38

Meningokokinė infekcija dvyliktokę pakirto per parą

Žaibiška meningokokinės infekcijos forma pareikalavo dar vienos moksleivės gyvybės. Sekmadienį nuo ligos mirė Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos dvyliktokė. Vilniaus visuomenės sveikatos centro (VVSC) duomenimis, tai – jau antroji šiais metais infekcijos auka sostinėje.
Žvakė
Žvakė / „Scanpix“ nuotr.

Dvyliktokės mirtį 15min.lt patvirtino VVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja Biruta Zdanevičienė.

„Medikai neabejoja, kad moksleivė mirė nuo meningokoko, tačiau oficiali diagnozė paaiškės antradienį. Vaikas pradėjo sirgti šeštadienio rytą: prasidėjo karščiavimas, skaudėjo galvą, gerklę, atsirado kūno bėrimas. Ji išgėrė antibiotikų, paskui prasidėjo pykinimas, viduriavimas. Tai yra žaibinė meningokokinė infekcija. Vasario 19 dieną apie 1 val. buvo diagnozuota mirtis“, – sakė B.Zdanevičienė.

Anot jos, dvyliktokės šeimai buvo rekomenduota gerti vaistus, kurie apsaugo nuo meningokoko. „Jie kreipėsi į šeimos gydytoją, kuris paskyrė preparatus. Apie tai informavome ir gimnazijos administraciją. Vaistus geria visi, turėję kontaktą su dvyliktoke“, – pridūrė ji.

B.Zdanevičienė pabrėžė, kad visi, bendravę ar buvę arti merginos, turi 10 dienų atidžiai stebėti savo sveikatos būklę. Jeigu prasidėtų karščiavimas, bėrimas ar galvos skausmas, jie privalo nedelsdami kreiptis į medikus. „Tokiais atvejais laikas yra labai brangus“, – pridūrė ji.

Per pirmąjį šių metų mėnesį meningokokine infekcija Lietuvoje susirgo 7 žmonės.

Vilniaus mieste 2011 metais užregistruoti 33 meningokokinės infekcijos atvejai, iš jų keturi – mirtini. Nuo šių metų pradžios visuomenės sveikatos specialistai užfiksavo jau 4 šios infekcijos atvejus, iš kurių du buvo mirtini. 

Vasaris – pavojingiausias

Nuo šios infekcijos pernai Lietuvoje mirė 7 žmonės. VVSC specialistai pastebi tendenciją, kad vasario mėnuo yra pavojingiausias ir palankus plisti šiai infekcijai laikas. Įprastai susirgimų meningokokine infekcija padaugėja žiemą, pavasarį, tačiau liga galima užsikrėsti bet kuriuo metų laiku.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistė Eglė Paužaitė 15min.lt yra teigusi, kad kiekvienais metais nuo šios infekcijos miršta  5–7 žmonės.

Gydytojai teigia, kad žmonių imlumas meningokokinei infekcijai nėra didelis, o ligos nešiotojų yra daugybė. VVSC duomenimis, sergamumo pakilimo metu meningokokų nešiotojais gali būti net 20–30 proc. žmonių, tačiau apie 70 proc. jų gali net nežinoti, jog platina pavojingą ligą, nes nejaučia jokių simptomų.

Keliems procentams žmonių meningokokinė infekcija pasireiškia sloga ir perštinčia gerkle, o labai maža dalis užsikrėtusiųjų suserga meningitu, pūlingu meningitu, taip pat gali pasireikšti žaibinis sepsis. Jis yra pats pavojingiausias.

Labiausiai ši liga puola naujagimius, paauglius bei jaunuolius iki 25 metų. Anot VVSC, bakterija plinta per seiles: kosint, čiaudint, naudojantis tais pačiais indais, dalijantis cigarete, bučiuojantis. Beje, gydytojai įspėja, kad atsparumą šiai infekcijai labai sumažina tiek aktyvus, tiek pasyvus rūkymas.

Medikai sutaria, kad neretai labai sunku diagnozuoti šią ligą, nes pagrindiniai jos simptomai būdingi daugeliui susirgimų: staiga pakyla temperatūra, skauda galvą ir raumenis, vemiama.

Meningokokinė infekcija atpažįstama iš specifinio bėrimo – kūną „nusėja“ susiliejančios kelių centimetrų dydžio dėmės apatinėje kūno dalyje, gali atsirasi ir kraujosruvų. Tokiu atveju nedelsiant reikia kreiptis į gydytojus. Vis dėlto šie simptomai pasireiškia ne visada.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius