Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 05

Menininkai kultūrai sugrojo mirties maršą ir nusikryžiavo (nuotraukos, video, papildyta 16.10 val.)

Su plakatais, vėliavomis, žvakutėmis ir gyvu nukryžiuotuoju antradienio popietę šalia Seimo susirinko kultūros ir meno atstovai, siekdami valdžiai perduoti liūdną žinią: „Lietuvos kultūrai – šakės!“ (Vienas iš užrašų ant plakatų.) Visą valandą ant scenos lipę kultūrininkai grojo nevilties muziką, virkdė smuiką, saksofoną, gitaras ir kalbėjo kančios bei skausmo persmelktomis, o kartais – sarkastiškomis eilėmis.
Akcijos akimirkos
Akcijos akimirkos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kai premjeras sako, kad mes neva esame nesolidarūs – tai kas kas, bet šie menininkai tol kentė, kol jau nebegalėjo kvėpuoti. Ir kol jie dar gali pasakyti, atėjo ir sako...„Šiandien čia susirinko kukliausia Lietuvos įvaizdžio dalis – menininkai, kurie yra tyliausi, kukliausi. Susirinkome čia ne maldauti pinigų ar kokio nors geresnio gyvenimo kitų žmonių sąskaita, bet norėdami parodyti save valstybei, pasižiūrėti vienas kitam į akis ir pagalvoti, kas Lietuvoje yra kultūra ir kas mes esame Lietuvos kultūrai“, – į gana gausiai susirinkusius skirtingų sričių menininkus kreipėsi renginio vedėjas aktorius Rimantas Bagdzevičius.

Kultūros atstovai retoriškai klausė, ar tai jie – maždaug 4 tūkstančiai menininkų – išgelbės „Sodrą“ ir Ligonių kasas, kritikavo „keturgubai padidintą pridėtinės vertės mokestį kultūros renginiams“ ir reikalavo neatimti bent tų lėšų, kurios jau buvo paskirtos. Protesto renginį užbaigė simbolinė Lietuvos menininko nukryžiavimo akcija, palydėta raginimų ateityje surengti streiką ir „kūrybines riaušes“.

„Kai premjeras sako, kad mes neva esame nesolidarūs – tai kas kas, bet šie menininkai tol kentė, kol jau nebegalėjo kvėpuoti. Ir kol jie dar gali pasakyti, atėjo ir sako: „Mes dar esame gyvi ir jeigu esame reikalingi – naudokitės mūsų paslaugomis“, – sarkastiškai kalbėjo operos solistas Vytautas Juozapaitis. – Jeigu nutrauksime gyvybės tėkmę kultūrai, tai bus mirtis daugeliui metų.“

Liūdną ateitį knygoms prognozavo ir leidyklos „Tyto alba“ direktorė Lolita Varanavičienė.

VIDEO: 15min.lt - Menininkai kultūrai sugrojo mirties maršą ir nusikryžiavo

„Naujų knygų savikaina, remiantis nelogiškai padidėjusiais mokesčiais, lems, kad knygos taps neįperkamos žmonėms. Tai reikš knygų leidyklų uždarymą, o žmonės ir toliau bus prikepę prie televizoriaus. Kas būna, kai žmonės žiūri tik televiziją, mes jau matome – juk į Seimą išsirinkome žmones iš televizijos“, – ironizavo leidyklų atstovė.

Apkabinęs Lietuvos trispalvę už Lietuvos kultūrą stovėjo ir smuikininkas Martynas Švėgžda fon Bekeris.

„Sunku“ – ne tas žodis. Nuo pat nepriklausomybės Lietuva nesuprato, kad mes laimėjome laisvę savo dainomis, tautosaka, kultūra, o ne ginklais. Tai reikia ir toliau ugdyti bei puoselėti, o visus tuos 18 metų niekas nieko nedarė, todėl esu įsitikinęs, kad tai tik pradžia. Greitai į gatves pradės eiti protingas jaunimas“, – prognozavo smuiko virtuozas.

„Sunku“ – ne tas žodis. Nuo pat nepriklausomybės Lietuva nesuprato, kad mes laimėjome laisvę savo dainomis, tautosaka, kultūra, o ne ginklais. Todėl esu įsitikinęs, kad tai tik pradžia...Kino režisierius Arūnas Matelis nesutiko su kultūros ministro teiginiu, kad visame pasaulyje kultūrai dabar sunku.

„Visam pasauliui sunku, bet pasakykite bent vieną šalį, kurioje sunkmečiu būtų padidinti mokesčiai kultūrai, kai ir šiaip žmonės sunkiau perka knygas, sunkiau eina į kiną, – klausė užsienyje įvertintas ir tarptautinius ryšius palaikantis kūrėjas. – Kino industrija į Lietuvos biudžetą įneša kelis kartus daugiau lėšų, negu iš jo gauna. Tai leiskite mums ir toliau remti valstybę, nedidindami mokesčių.“

„Jie nemeluoja – sako teisybę. Tikiuosi, kad ją išgirs daug žmonių. Jų reikalavimus žinau – situacija tikrai apgailėtina, – tikino pas protestuotojus atėjęs kultūros ministras Remigijus Vilkaitis. – Aš manau, kad visų pirma reikia remti patį kūrėją, o ne tarpininką, nes kūrėjai yra geriausi įvaizdžio formuotojai. Tie milijonai, kurie išmetami valstybės įvaizdžiui formuoti, yra tiesiogiai atimami iš šios sferos žmonių.“

Premjeras Andrius Kubilius taip pat teigia suprantantis menininkų ir kultūros problemas, tačiau kartoja, kad šiuo metu valstybė neturi lėšų papildomam finansavimui ir negali mažinti mokesčių, o menininkai turi suvokti dabartinę padėtį ir atsisakyti reikalavimų.

„Visada maniau ir manysiu, kad menininkai yra tautos bei visuomenės lyderiai ir galbūt turi daug geriau už kai kurias kitas grupes suprasti, kokioje situacijoje šiandien yra valstybė. Jie turėtų tam tikra prasme rodyti solidarumo pavyzdį. Priekaištauti ir kritikuoti Vyriausybę, prašyti savo grupei pinigų – čia didelio intelekto nereikia“, – kalbėjo premjeras.

Pasak jo, dabartiniai pensininkai pensijas gauna tik dėl to, kad daugiau žmonių įtraukta į „Sodros“ sistemą.

„Kai menininkai protestuoja dėl to, kad nuo Naujųjų metų jiems pradėta taikyti dabartinė „Sodros“ mokesčio sistema su pereinamuoju laikotarpiu, jie turi atsakyti į klausimą – o kas jų tėvams šiandien turėtų mokėti pensijas? Ar menininko tėvams pensiją turėtų mokėti koks nors provincijos mokytojas, medikas ar galų gale žemdirbys, mokantis mokesčius „Sodrai“?“ – retoriškai klausė Vyriausybės vadovas.

Jis tvirtino, kad šiemet kultūra tikrai nėra nuskriausta, esą yra daug nacionalinės reikšmės įvykių, tokių kaip Valdovų rūmų atstatymas, Dainų šventė, Tūkstantmečio minėjimas ar VEKS, kuriems finansavimas nemažintas.

„Sutinku, galbūt tai nepadengia visų kultūros programų poreikių, bet klausimas paprastas: jei dar ieškoti, tai kieno sąskaita? Pensijų ar mokytojų atlyginimų? Nebėra kada teoriškai samprotauti, ar mes norime remti kultūrą. Klausimas paprastas: kieno finansavimo sąskaita būtų siūloma papildomai skirti pinigų?“ – A.Kubilius leido suprasti, kad menininkų prašymai liks nepatenkinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius