-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 19

Menininkų pareiškimas: kai kurie paminklo konkurso darbai paniekina Joną Basanavičių

Tarptautinės dailės kritikų asociacijos (AICA) Lietuvos sekcija, Lietuvos dailės istorikų draugija (LDID), Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga (LTMKS) ir Modernaus meno centras (MMC) išplatino viešą pareiškimą, kuriame ne viena dešimtis meno ir kultūros žmonių išsako savo nuomonę, kad paminklo konkurse kai kurie projektai Joną Basanavičių greičiau paniekina, nei įamžina jo atminimą.
Paminklas dr. Jonui Basanavičiui
Paminklas dr. Jonui Basanavičiui / Vilniaus savivaldybės nuotr.

Vilniaus rotušėje šiuo metu galima apžiūrėti projektus, kaip menininkai siūlo įamžinti dr. J.Basanavičiaus atminimą sostinėje. Primename, kad nuspręsta paminklą pastatyti skvere priešais Nacionalinę filharmoniją.

Spaudai, Vilniaus vadovams ir tarybai, Kultūros ministerijai ir Kultūros paveldo departamentui skirtame viešame pareiškime minėtų organizacijų atstovai pakvietė J.Basanavičiaus atminimo įamžinimo konkurso organizatorius ir žiuri pripažinti, kad meniniu požiūriu konkursas nepavyko ir nė vienam iš pristatytų prieš savaitę darbų neskirti premijos.

„Siūlome neskirti jokios premijos, nes 2017 m. iki vasario 16 d. viešai vertinimui pristatyti darbai yra nepakankamo arba žemo meninio lygio ir tinkamai neįprasmina patriarcho asmenybės bei veiklos. Kai kurių pateiktųjų projektų realizavimas taptų veikiau Jono Basanavičiaus atminimo paniekinimu, o ne įamžinimu. Manome, kad projektai nepateisina visuomenės lūkesčių, o meno specialistams kelia didelį susirūpinimą, todėl rekomenduojame ieškoti būdų pritraukti daugiau kūrėjų, kad būtų pasiektas Vilniaus savivaldybės išsikeltas tikslas“, – teigiama pareiškime.

Sausio 13-ąją viešojoje erdvėje kilo didžiulis ažiotažas, kai buvo paskelbti, kokie darbai pateikti konkursui. Socialiniuose tinkluose projektai kritikuoti, iš jų šaipytasi bei gana vieningai sutarta: nė vienas iš siūlomų paminklų nėra toks, kuris tinkamai įamžintų dr. J.Basanavičių Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius