-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 10 08

Nuspręsta: V.Navickas Vilniaus miestui nebevadovaus (atnaujinta 12.40 val.)

Penktadienį susirinkę Vilniaus valdantieji nutarė: dabartinis sostinės meras Vilius Navickas savo poste neliks, tačiau kas yra realiausi kandidatai į merus, kol kas neaptarta. Pradėti oficialias derybas dėl naujos koalicijos ir naujo kandidato į miesto vadovus nuspręsta kitą savaitę.
„Grinda“ aukcione mėgins parduoti 9 mln. litų sostinės savivaldybės skolą.
Vilniaus miesto savivaldybė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Taip, sutarėme, kad meras turi būti keičiamas. Kai tik susitarsime dėl naujo mero kandidatūros ir dėl naujos koalicinės sutarties, – žurnalistams sakė susitikimą inicijavęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Vilniaus skyrių sueigos pirmininkas Mantas Adomėnas. – Visi sutiko, kad ieškome bendro sprendimo, ir kitą savaitę pradėsime oficialų derybų procesą.“

„Įvyko pirmoji konsultacija dėl situacijos savivaldybėje. Tai yra ne derybos, tai pirmas žingsnis į derybas, susitikome apsitarti, kas, kokiomis sąlygomis, kokiu tempu, su kokiais įgaliojimais dalyvaus sprendžiant susidariusią problemą“, – pasibaigus pirminėms konsultacijoms, kuriose dalyvavo konservatorių, liberalcentristų, socialdemokratų, Liberalų sąjūdžio ir Rusų sąjungos atstovai, tvirtino M.Adomėnas.

Kitas Vilniaus valdančiųjų susitikimas vyks ateinančios savaitės trečiadienį.

Gali sudaryti naują valdančiąją koaliciją

Savo ruožtu Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narys vicemeras Romas Adomavičius pabrėžė, kad socialdemokratai į susidariusią situaciją žvelgia plačiau. „Mes norime pasamprotauti, ką darome. Ar remontuojame koaliciją, kuri buvo, ar atsižvelgdami į įvykusius pokyčius, o jų yra nemažai, kuriame naują koaliciją“, – sakė R.Adomavičius.

15min.lt primena, kad šiuo metu valdančiąją Vilniaus miesto koaliciją sudaro Liberalų ir centro sąjungos (turinčios penkis narius), TS-LKD (turinčios dešimt narių), Lietuvos socialdemokratų partijos (turinčios penkis narius) ir Nepriklausoma (kuriai priklauso du Rusų sąjungos nariai ir Gintaras Kazakas) frakcijos.

Problemų kilo, kai neseniai nuo liberalcentristų atskilo Vilniečių frakcija, kuriai priklauso penki nariai. Penktadienį M.Adomėnas žurnalistams tvirtino, kad šios frakcijos nariai žadėjo remti valdančiąją koaliciją, tačiau R.Adomavičius teigė, jog liberalcentristų frakcija „labai komplikuotai žiūri į galimybę dirbti su Vilniečių frakcija vienoje koalicijoje“.

Be to, teigiama, kad iš TS-LKD partijos frakcijos savivaldybėje ketina trauktis iš šios partijos pašalintas V.Navickas. Tuomet minėtoje frakcijoje liktų devyni nariai. Tokį dabartinio sostinės vadovo ketinimą patvirtino buvęs partijos kolega M.Adomėnas, tačiau akcentavo nenorįs „spekuliuoti ir kalbėti kitų asmenų vardu“.

Savo ruožtu R.Adomavičius pridūrė, kad „nežinia, kokią įtaką turi tas vienas žmogus (V.Navickas – 15min.lt)“.

Penktadienį taip pat pranešta, kad prie koalicijos ketina prisidėti liberalų frakcija. „Buvome pakviesti grįžti į ankstesnę koalicinę sutartį, nors mes iš jos pasitraukėme dėl vienos labai rimtos priežasties – šilumos tinklų nuomos sutarties, kuri prieš tai buvo stumiama vilniečiams bloga kryptimi. Mūsų esminė grįžimo sąlyga yra tokio bandymo įteisinti vilniečiams negerus sprendimus nebuvimas“, – žurnalistams sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos savivaldybėje vadovas Arūnas Štaras.

Vilniaus savivaldybės taryboje iš viso yra 51 narys. Iki šiol valdančiąją koaliciją sudarė 28 nariai. Iš jos pasitraukus V.Navickui, nesusitarus su Vilniečių frakcija, tačiau grįžus liberalams, valdančiąją koaliciją sudarytų 26 atstovai, kurie turėtų trapią daugumą.

Naujasis meras nebūtinai konservatorius

Iki šiol kalbėta, kad realiausias kandidatas į merus yra būsimų savivaldos rinkimų konservatorių sąrašo lyderis Vilniuje Raimundas Alekna. Tačiau penktadienį žurnalistams teigta, kad kandidatų gali būti ir daugiau, galbūt net iš kitų valdančiųjų partijų.

„Dabar dar anksti kalbėti apie kandidatus. Be abejo, pagal seną koalicinę sutartį meras buvo deleguojamas TS-LKD frakcijos, tai kalbame kandidatą iš šios frakcijos. Tačiau gali būti svarstomi įvairūs vardai. Be abejo, tai (R.Alekna – 15min.lt) yra natūraliausias kandidatas, bet noriu pabrėžti, kad esame tikrai atviri pasiūlymams, kad jis būtų priimtinas visoms frakcijoms ir kuo platesniam dalyvaujančių politinių jėgų ratui, kad būtų kaip galima greičiau grįžta prie normalaus savivaldybės darbo“, – sakė politikas.

Savo ruožtu R.Adomavičius taip pat pabrėžė manąs, kad siūlyti kandidatus turėtų ne tik konservatoriai. „Buvo kalbama, kad šiandien galbūt ne tik konservatoriai turėtų teisę pasiūlyti (kandidatus į merus – 15min.lt). Savivaldybėje yra nemažai žmonių su patirtimi ir su galimybe labai greitai įsitraukti į darbą. Manau, M.Adomėnas taip pat neatmetė galimybės, kad jie svarstytų galimybę, jog meras galėtų ir nebūti konservatorius“, – sakė R.Adomavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius