Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 10 21 /21:53

Meras Alytuje dar neregėtam gaisrui ruošia triuškinamą smūgį: pagalbą pats susirado per „Google“

Beveik savaitę gesinamam gaisrui, kilusiam naudotų padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“, Alytaus meras Nerijus Cesiulis ruošia lemiamą smūgį. Jo teigimu, iš įvairių taškų į Alytų atvyksta sunkioji technika, kuria antradienio naktį tikimasi stipriai pasistūmėti gesinimo darbuose. Tiesa, pagalbą meras susirado pats, naudodamas „Google“, o apie pagalbą iš centrinės valdžios kalba nenoriai. Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė teigia, kad visa reikiama parama alytiškiams yra suteikta, bet savivaldybės ir pačios esą turi mokėti spręsti krizines situacijas.

N.Cesiulis teigia, kad po šios nakties iš Alytaus turėtų sklisti nebe prastas kvapas, bet geros žinios.

„Per šią naktį tiek duosime, kad bus gražu“, – teigia jis.

Socialdemokrato teigimu, šiuo metu degančios įmonės patalpose jau yra įvežta sunkiasvorė technika, pradedama „kasti, lupti, prieiti prie gaisro židinio ir gesinti“. O šį vakarą į gaisravietę turėtų atkeliauti ir pagalba iš Naujosios Akmenės, anksčiau pirmadienį sakė meras.

„Labai lauksime, jeigu reikės, dirbsime visą naktį. Gavome apšvietimus, pasidarėme viską, pradėsim atkėlinėti tą gaisro krūvą ir ją gesinti. Tada prasidės procesai, tikiuosi, vėjas bus palankus ir galėsime per naktį labai pasistūmėti“, – 15min kalbėjo meras.

Pirmadienio vakarą savo „Facebook“ paskyroje Alytaus meras pasidalijo, kad su sunkiąja technika vis dėlto iškilo problemų.

„Atvažiavo technika – pradėjo kasti, lupti, pasiekti ten, kur anksčiau buvo neįmanoma. Deja, vakare sulūžo vienas traktorius, tikiuosi, per naktį sutvarkys. Bet bėda po vieną nevaikšto.

VIDEO: Gaisras Alytuje: iš pradžių žmonės galvojo, kad tai tamsus lietaus debesis

Tralas, kuris iš Naujosios Akmenės vežė ilgastrėles karpymo žirkles, sulūžo ties Kelme. Bet tikiu, kad tuoj gausim kitą ir tos žirklės galų gale atkeliaus į Alytų, o tada pradėsime karpyti betoną. Susiorganizavom apšvietimą, kad darbas vyktų kiaurą parą. Šiąnakt duosim garo. Bus gražu. Iš principo pažiūrėjau į laikrodį – šeštąją nelaimės dieną 17.20 val. iš valstybės rezervo atkeliavo respiratoriai. Nuoširdžiai dėkoju visų gaisrą likviduojančių vyrų vardu“, – savo feisbuke rašė meras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nerijus Cesiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nerijus Cesiulis

Piktina realios pagalbos trūkumas

N.Cesiulio teigimu, ne tik suvaldyti gaisrą, bet ir sklandžiai bendradarbiauti su institucijomis ir politikais yra sudėtinga. Meras sako, kad yra ne vienas asmuo, į gaisrą atvykęs pasirodyti, o ne suteikti realios pagalbos.

Yra kai kas, kas nori ateit, pasidaryti selfie ir parodyti, kad esu gaisre, o po to už trijų minučių užsidėjęs kaukę sėda į mašiną ir greitai išvažiuoja.

„Vyrams reikia daug ko – ir mums vis žada, kad kažkas padės. Bet pats telefoną imu, pats skambinu. Ir kiek mano komanda galim padaryti, mes, alytiškiai, sau padedam. (…) Žinote, pats atsidariau „Google“ ir ieškojau įmonių, pažiūrėjau, kas griauna Profsąjungų rūmus. Šį rytą pats paskambinau, susitariau, gal ne prašiau, o maldavau, kad vyrai, atšaukit tuos darbus, atvažiuokite į Alytų ir gelbėkime mūsų visą regioną.

Kas turėtų ieškoti (pagalbos – red.), jeigu ne meras? Jei niekas daugiau nesuieško, tai ieškom mes. Centrinė valdžia? Apie tai nenoriu kalbėti. Kai pasibaigs šis gaisras, tada pakalbėsime, kas kiek čia padėjo, ko padarė. Mes dabar rūpinamės patys. Mes esam dzūkai, mes tikrai pasirūpinsime savimi“, – teigia Alytaus miesto meras.

„Taip, yra kai kas, kas nori ateit, nusifotkinti, pasidaryti selfie ir parodyti, kad esu gaisre ir esu labai susirūpinęs, o po to už trijų minučių užsidėjęs kaukę sėda į mašiną ir greitai išvažiuoja. Daug tokių žmonių – kas labiausiai pikta, kad mes trukdom gelbėtojus, jie stengiasi papasakoti vienam, kitam, o galėtų gesinti gaisrą“, – sako jis.

G.Nausėda stebi iš Japonijos

Anot N.Cesiulio, situacija sekmadienį yra domėjęsis ir prezidentas Gitanas Nausėda. Meras teigė, kad Jo Ekscelencijai buvo įdomu sužinoti, kaip sekasi kovoti su gaisru. Kartu jis esą pažadėjo, jog valstybės rezervas bus panaudotas visiems nuostoliams ir išlaidoms atlyginti.

Prezidentas G.Nausėda pirmadienį feisbuke parašė, kad įdėmiai seka gaisro Alytuje likvidavimą – iš Japonijos palaiko ryšį su premjeru, aplinkos, sveikatos apsaugos ir vidaus reikalų ministrais, merais.

„Apie situacijos pokyčius mane nuolat informuoja patarėjai. Pabrėžiu, kad pirmiausia būtų pasirūpinta žmonių sveikata ir tikslia informacija apie gaisrą bei jo padarinius.

Deja, gaisras Alytuje ne pratybomis, o tikrove akivaizdžiai parodė, kad panašaus pobūdžio incidentams esame pasiruošę nepakankamai, – rašo G.Nausėda.

Deja, gaisras Alytuje ne pratybomis, o tikrove akivaizdžiai parodė, kad panašaus pobūdžio incidentams esame pasiruošę nepakankamai. Trūksta koordinavimo, sistemiško, savalaikio ir tikslaus informacijos teikimo gyventojams, o tarnybų darbą reglamentuojančios procedūros gali ne padėti, o trukdyti. To neturi būti.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Todėl likvidavus gaisrą ir jo padarinius reikės ne tik įvardinti pamokas, bet ir imtis konkrečių veiksmų, kad valstybė veiksmingiau koordinuotų incidentų likvidavimą, užtikrintų sklandesnį tarnybų darbą, o gyventojus tinkamai informuotų“, – rašo G.Nausėda dėkodamas ugniagesiams ir visiems, kurie profesionaliai ir pasiaukojamai dirba savo darbą, bei gyventojams, kurie bendradarbiauja su pareigūnais.

„Šūdinai atrodo“

Nuo praėjusio antradienio nakties įsiplieskęs gaisras naujai išrinktam Alytaus merui atnešė ligi šiol neregėtų iššūkių. Kalbėdamas apie juos, N.Cesiulis žodžio kišenėje neieško.

„Galiu pasakyti – šūdinai atrodo“, – į klausimą, kaip atrodo Alytų užklupusi bėda, atsakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alytaus padangų perdirbimo bendrovės gesinimo darbai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alytaus padangų perdirbimo bendrovės gesinimo darbai

„Velnio skylė“, „Pragaro duobė“, „Alytaus Černobylis“ – tokiais epitetais ją apibūdina N.Cesiulis. Kodėl?

„Manau, reikia žmonėms nemeluoti. Jeigu dalelės nuodingos patenka, pakyla į orą – sunkiosios ar kietosios, nesu specialistas, – jos sklinda ir žmonės panikoje, mes negalime meluoti. Turime pasakyti visą tiesą ir jie turi priimti sprendimus. Aš, kaip politikas, atėjau ne meluoti žmonėms. Aš atėjau – jei reikia gesinti, gesinam, jei reikia būti meru ir kažką daryti, esu tuo, kuo esu. (Žmonės. – red) turi žinoti, kas tai yra. Nes mes šešta para nesugebame užgesinti gaisro“, – sako jis.

Bendraudamas su 15min N.Cesiulis kartu prasitarė, kad yra atsiradusių tam tikrų pasekmių nuo dažno buvimo gaisravietėje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nerijus Cesiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nerijus Cesiulis

„Taip, šiek tiek skauda plaučius. Nežinau, kokios bus pasekmės. Nežinau, ką reiškia, kai kosčiu. Pažiūrėsime, ar bus blogai. Svarbiausia užgesinti gaisrą“, – teigė jis.

Savivaldybės turi pačios mokėti spręsti krizines situacijas

Pirmadienį Alytuje lankėsi vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos deleguota ministrė sako, kad pirmą kartą valstybės ekstremalių situacijų komisija (ESK) posėdį sukvietė ne Vilniuje, o Alytuje, įvykio vietoje. Jame sekmadienį buvo nuspręsta neskelbti ekstremalios padėties šalies mastu, o sustiprinti savivaldybių ekstremalių situacijų komisijų darbą.

Ministrės teigimu, savivaldybės pačios turi mokėti veikti krizėse. Tiesa, ji pabrėžia, kad VRM reikiamą pagalbą teikia.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

„Jau vakar atsirado du reikalingi traktoriai, ekskavatorius su kaušu, žnyplėmis. Jau vakar atsirado ekspertai, kurie pateikė statinio konstrukcijas. Nors pati savivaldybių ESK turi gebėti turėti planus, turėti sąrašus, juos atnaujinti, turėti visų reikalingų įmonių sąrašus, telefonus. Vertinimo dalykas, ar tikrai tą turėjo.

Mes dabar nekalbame, kas kaltas, bet iš pat ryto pateikėme jiems sąrašus įmonių, kurios paskelbus ekstremalią situaciją talkina. (…) Meras pasirinko atsišaukti ekskavatorių iš Akmenės, tai yra jų sprendimas, jis operacijų vadovas“, – 15min sakė vidaus reikalų ministrė.

Mes esam dzūkai, mes tikrai pasirūpinsime savimi.

Jos teigimu, toliau VRM seks informaciją, ji asmeniškai atnaujinimus gauna esą vos ne kas valandą, vietoje dirba ministerijos koordinatorius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

„Situacija valdoma, ministerija teikia visokeriopą pagalbą. Dar kartą pakartoju: visos savivaldybės, turėdamos savo ESK, paskirtus vadovus, turi prisiimti atsakomybę, tai yra jų sprendimai. Ugniagesiai yra skirti gesinti gaisrą, visi kiti sprendimai jų. (…)

Labai gera pamoka ir prevencija ir kitoms savivaldybėms pažiūrėti savo ekstremalių situacijų planus, koordinavimą, padaryti reikalingas pratybas. Matoma, kad spragų yra, kita vertus, žmonės stengiasi, dirba, rūpinasi artimųjų sveikata. Bet ar viskas taip jau yra gerai, tai abejonių taip pat keliame“, – teigė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alytaus padangų perdirbimo bendrovės gesinimo darbai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alytaus padangų perdirbimo bendrovės gesinimo darbai

Pasak R.Tamašunienės, VRM ir jai pavaldžių institucijų pareigūnai į nelaimę sureagavo tinkamai.

„VRM yra pasiruošę, (…) viskas vyksta taip, kaip turi vykti. (…) Ir Astravo pratybos pasitarnavo, kad institucijos galėtų greitai, organizuotai susirinkti ir priimti sprendimus“, – sakė VRM vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius