Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 05 28

„Meridianą“ papuošė naujos burės

Klaipėdiečiai pirmadienį stebėjo neįprastą reginį – aukštalipiai ant miesto simboliu tapusio „Meridiano“ kabino naujas bures.
Aukštalipiai tvirtina bures
Aukštalipiai tvirtina bures / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Medinis burlaivis – barkentina „Meridianas“ vasarą pradės pasipuošęs naujomis burėmis. Pora aukščio nebijančių vyrų pirmadienio popietę ant stiebų kabino naujas bures. Jau įprasta, kad šiltuoju sezonu „Meridianas“ Danės upėje stovi iškėlęs bures. Žiemą jos nukabinamos.

„Meridianas“ pastatytas 1948-aisiais Suomijoje, Turku laivų statykloje. Po Antrojo pasaulinio karo laivas atiteko sovietų sąjungai kaip kontribucija. Iki 1967 m. „Meridianas“ buvo naudojamas Klaipėdos jūreivystės mokykloje kursantų mokymui.

1969 m. gegužės mėn. burlaivis prišvartuotas prie vieno iš Danės upės krantų. Nuo 1971 m. pradėjo veikti restoranas.

2010-ųjų vasarą klaipėdiečiai stebėjo, kaip pakėlus abu tiltus per Danę tiltas tempiamas į doką. Kurį laiką „Meridianas“ buvo remontuojamas, kol vėl sugrįžo į savo vietą. Kalbėta, kad šis burlaivis ir vėl galėtų plaukioti. Tačiau tokie užmojai taip ir liko neįgyvendinti.

Barkentina – jūrinis 3-6 stiebų burlaivis tiesiomis fokstiebio ir įstrižomis kitų stiebų burėmis. XIX-XX a. naudotas kroviniams gabenti ir jūreiviams rengti. Barkentinos „Meridianas“ techniniai duomenys: ilgis su bušpritu – 51,7 m; plotis – 8,75 m; borto aukštis – 3,9 m; grimzlė – 3,45 m; burių plotas – 840 kv.metrai.

2005-aisiais „Meridianas“ įrašytas į Lietuvos Respublikos kultūros vertybių registrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius