Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 03

Merų susitikime su ministru – akmenys į darbo biržos daržą

Šalies miestų ir rajonų merai socialines išmokas siūlo skirti tik tiems piliečiams, kuriems ji iš tikrųjų reikalinga, nes daugėja atvejų, kai socialine sistema tiesiog piktnaudžiaujama. Apie tai kalbėta antradienį savivaldybių merų ir socialinės apsaugos bei darbo ministro Rimanto Jono Dagio susitikime.
Socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys
Socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Norime išgirsti pasiūlymus, kaip racionaliau ir efektyviau panaudoti lėšas, kad jos pasiektų tuos, kam parama iš tikrųjų reikalinga“, – kreipdamasis į merus sakė ministras R.J.Dagys.

Savivaldybių vadovai išsakė keliolika pasiūlymų, kurie ne tik padėtų taupyti valstybės lėšas, bet ir užkirstų kelią piktnaudžiauti parama.

„Daugeliu atvejų socialinė politika yra neteisinga, – kalbėjo Druskininkų meras Ričardas Malinauskas. – Jeigu žmogus per įvairias išmokas gauna apie 1500 litų į rankas, tai jis apskritai negalvoja apie galimybę dirbti“.

Druskininkų savivaldybės specialistai paskaičiavo, kad pajamų skirtumas tarp dirbančiojo ir nedirbančio žmogaus, kuris gyvena tik iš pašalpų, siekia tik 25 litus, teigiama pranešime spaudai.

R.Malinausko teigimu, Lietuvos darbo biržos skyriuose vykstantys bedarbių mokymai kvalifikacijai gauti irgi yra, jo žodžiais, „valstybės lėšų švaistymas“.

„Žinome atvejų, kai tokie bedarbiai yra įgiję po 5-6 specialybes, bet darbo ieškoti nė nesivargina“, – sakė R.Malinauskas.

Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus, bedarbis vienu metu gali gauti ir bedarbio pašalpą ir stipendiją, jeigu lanko darbo biržos rengiamus persikvalifikavimo mokymus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras R.J.Dagys patikino, kad jau rengiami įstatymų pakeitimai, kurie neleis dubliuoti abiejų išmokų.

„Lietuvos darbo biržos politikoje yra daug problemų ir tai parodė darbo biržos auditas, kurio išvados nėra geros, – pabrėžė ministras R.J.Dagys. – Jeigu darbo rinkai skirtas lėšas naudosime taip pat, kaip ir iki šiol, mums neužteks ir tų 500 mln. litų, kuriuos numatėme nedarbui mažinti“.

Jis taip pat pridūrė, kad valstybės biudžetas nepajėgus prisiimti nepakeliamų socialinių įsipareigojimų.

„Negalime sukurti skandinaviško socialinės rūpybos modelio, o mokesčius mokėti kaip Honkonge“, – sakė ministras R.J.Dagys.

Savivaldybių atstovai pateikė konkrečius siūlymus, kaip efektyvinti socialinės rūpybos sistemą, pasirūpinti vaikais probleminėse šeimose, apskaityti kompensacijas už šildymą ir kitką. Apie tai su Lietuvos savivaldybių asociacija bus aptarta atskirame susitikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius