-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 13

#MeToo skandalas Europos humanitariniame universitete: merginos prabilo apie galimą priekabiavimą

Lietuvos ir Baltarusijos informacinėje erdvėje bręsta naujas priekabiavimo skandalas – Vilniuje veikiančio Europos humanitarinio universiteto (EHU) dėstytojas Siarhejus Seleckis apkaltintas nederamu elgesiu. Buvusios šio menininko studentės savo istorijomis dalijasi Baltarusijos naujienų portale kuku.org, tačiau universitetas siūlo neskubėti su išvadomis ir praneša, kad aplinkybėms tirti sudaryta speciali komisija.
EHU dėstytojas S.Seleckis kaltinamas priekabiavimu
EHU dėstytojas S.Seleckis kaltinamas priekabiavimu, bet jis viską neigia / 15min nuotr.

Europos humanitarinis universitetas – nevalstybinė aukštoji mokykla, įkurta 1992 m. Minske, Baltarusijoje ir 2004 m. dėl politinių aplinkybių buvo priversta užsidaryti. Lietuvos ir kitų Europos šalių bei visuomeninių JAV fondų ir organizacijų pagalbos dėka atkurta Vilniuje 2005 m.

Kaip nurodoma universiteto puslapyje, S.Seleckis šiuo metu tebėra Akademinės Humanitarinių mokslų ir menų katedros docentu. Jo pareigybių apraše nurodyta, kad akademikas meninį išsilavinimą įgijo Baltarusijoje, o dabar Lietuvoje dėsto vizualinės raiškos pagrindus.

EHU nuotr./EHU studentai
EHU nuotr./EHU studentai

Kas nutiko?

Kaip rašoma Baltarusijos naujienų portalo kuku.org publikacijoje, gandai apie galimai nederamą S.Seleckio elgesį EHU sklandė jau kone dešimtmetį, tačiau, pasak žurnalisto, anksčiau į juos nebuvo kreipiama dėmesio.

Ilgai brendęs skandalas pratrūko, kuomet Vilniuje veikianti Baltarusijos kultūrinė erdvė ir galerija „CreateCulture“ pranešė atšaukianti S.Seleckio parodos, turėjusios vykti rugsėjo 19 dieną, atidarymą.

Nors „Instagram“ tinkle publikuotame įraše apie atšaukiamą parodą nebuvo nurodyta, kad renginys neįvyks dėl gautų anoniminių skundų, komentaruose po įrašu kilo tikra audra.

Dalis internautų tvirtino, kad šis dėstytojas negalėtų elgtis nederamai, o į jį apskundusių studenčių nemalonę pateko dėl savo griežto charakterio ir keliamų aukštų reikalavimų.

Tačiau atsirado ir sveikinančių „pagaliau prabilusias“ merginas.

Tvirtino kūrybos necenzūruojantys

Kiek vėliau, kitame Baltarusijos naujienų portale – Euroradio.fm pasirodė straipsnis, kuriame „Create culture“ direktorė Tatjana Šteinbuk plačiau pakomentavo sprendimą dėl parodos.

„Mūsų komanda nusprendė atšaukti parodą, nes neturime įgaliojimų tirti šiuos atvejus. Kartu mes necenzūruojame Siarhejaus Seleckio kūrybos ir nepriimame „nuosprendžių“. Mes nerenkame studenčių liudijimų ir neatliekame arbitrų vaidmens. Pabrėžiu: visa tai nepriklauso mūsų, kaip kūrybinės erdvės, kompetencijai“, – kalbėjo vadovė.

Žurnalistui paprašius patikslinti, kiek skundų pasiekė parodos organizatorius, ji atsisakė įvardyti skaičių ar šaltinius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Judėjimo prieš priekabiavimą #metoo aktyvistė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Judėjimo prieš priekabiavimą #metoo aktyvistė

Toje pačioje publikacijoje prisistatyti nepanorę S.Seleckio kolegos teigė neatmetantys galimybės, kad šis dėstytojas galėjo įsivelti į priekabiavimo ar net mobingo skandalą, nes turėjo keistoką pomėgį iš studentų tarpo išsirinkti „auką“, kurią viešai žemindavo, taip esą siekdamas palaikyti discipliną tarp studentų.

Liudijimai skiriasi

Didžiausią reputacinį smūgį S.Seleckiui sudavė būtent kuku.org publikacija, kurioje žurnalistas cituoja merginas, sutikusias anonimiškai papasakoti apie nederamą dėstytojo elgesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius