Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 05 /17:03

„MG Baltic“ byla: E.Masiulis R.Kurlianskiui pasakojo apie pokalbį su G.Landsbergiu

Vilniaus apygardos teismas, tęsdamas „MG Baltic“ bylos nagrinėjimą pirmadienį klausėsi slapčia įrašytų buvusio „MG Baltic“ vicepirmininko Raimondo Kurlianskio ir buvusio Darbo partijos vicepirmininko Vytauto Gapšio pokalbių. Taip pat buvo pagarsintas buvusio liberalų lyderio Eligijaus Masiulio ir R.Kurlianskio pokalbis, kuriame buvo minimas ir konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis.
Eligijus Masiulis ir Raimondas Kurlianskis
Eligijus Masiulis ir Raimondas Kurlianskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Viename iš pirmadienį teisme pagarsintų pokalbių Eligijus Masiulis mini konservatorių lyderį Gabrielių Landsbergį.

„Pokalbis buvo pakankamai pozityvus“, – R.Kurlianskiui apie susitikimą su konservatorių vadovu raportavo buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

Jis slapčia įrašytame pokalbyje ėmė svarstyti, ar būtų galima su konservatoriais lipdyti Vyriausybę po rinkimų, minėjo, kad svarus šioje situacijoje būtų prezidentės žodis.

E.Masiulis taip pat minėjo Saulių Skvernelį, tačiau ką apie jį sakė, nesigirdi dėl triukšmo. Tik girdėjosi, kad kažkokiu klausimu S.Skvernelis turi daugiau proto. Taip pat girdėti, kad E.Masiulis „valstiečius“ pavadino „liūzeriais“.

Vėliau pašnekovai dėliojo galimus kandidatus ir laimėtojus vienmandatėse apygardose 2016 Seimo rinkimuose, tačiau ką tiksliai – pasakyti sunku dėl labai garsiai įsirašiusių pašalinių garsų.

E.Masiulis po pokalbio išklausymo teismui pareiškė, kad neįrašyta pokalbio pradžia.

„Pokalbiui įsibėgėjus pradėta įrašinėti“, – konstatavo jis.

Komentuoti įrašytus pokalbius E.Masiulis teismui žadėjo po to, kai bus perklausyti visi garso įrašai. Komentuoti pokalbių detalių buvęs liberalų lyderis nenorėjo ir žurnalistams. Jis prašė palaukti, kada teismas perklausys viską, ką turi.

„Esu pasiruošęs kiekvieną klausimą, kuris kyla, atsakyti. O čia mes girdėjome, kad politikas kalba daug apie politinę virtuvę. Būtų turbūt keista, jeigu aš kalbėčiau apie chirurgiją arba kokias nors kitas sritis. Kalbu apie tai, kas buvo man labiausiai suprantama ir labiausiai žinoma. O dėl konkrečių pokalbių epizodų, kurie buvo paviešinti, pirmiausia į klausimus atsakysiu teisme“, – teigė jis.

V.Gapšys žadėjo pagalbą

Prieš dvejus metus įrašytame V.Gapšio ir R.Kurlianskio pokalbyje buvo aptarinėjama politinė situacija, prognozuojama 2016 metų rinkimų baigtis.

Taip pat girdėti, kaip R.Kurlianskis kalba apie kažkokį įstatymo pakeitimą, minėdamas, kad dar reikia nusimatyti laiko pataisoms.

Aptarinėjama, kad liko tik balsavimas ir aptarimas Seimo salėje.

V.Gapšys pašnekovui pažada pamėginti padėti, tačiau ką konkrečiai, iš pokalbio neaišku.

„Labai retai pasitaiko atvejų, kurių neįvertini (...) Jei pradedi eksperimentuot, pasistatai iš antro ešalono žmones...“ – R.Kurlianskiui aiškina V.Gapšys.

V.Gapšį papiktino pokalbį vertinusio eksperto komentaras

Šio pokalbio komentuoti R.Kurlianskis nenorėjo, o V.Gapšys paprašė patikslinti stenogramą.

V.Gapšiui užkliuvo prie citatos „mums pinigai nėra iš principo reikalingi“ parašytas eksperto komentaras, kad frazę pasakęs žmogus juokėsi. Anot V.Gapšio, toks komentaras iškreipia tiesą.

Anot prokuroro Justo Lauciaus, ekspertas parašė teisingai – V.Gapšys juokėsi.

„Emocijų yra ne viena, aš siūlau arba naudojame visas, arba nenaudojame nė vienos“, – teismo prašė jis.

V.Gapšio advokatas Saulius Juzukonis teigė, kad eksperto darbas nustatyti, kas kalba pokalbyje ir ar jis vientisas. Tuo metu minėdamas emocijas, anot gynėjo, ekspertas peržengė ribas.

„Stenograma yra žodžiai. Mus domina žodžiai išsakyti“, – teismui teigė S.Juzukonis.

Šis pokalbis anksčiau buvo aprašytas žiniasklaidos, jame R.Kurlianskis ir V.Gapšys be kita ko aptarinėjo Žemės ūkio ministerijos skirstomus viešinimo pinigus, tuometę žemės ūkio ministrę Virginiją Baltraitienę, jos buvusią patarėją Jolantą Butkevičienę.

Bylos duomenimis, į šiuos pinigus buvo nusitaikiusios „MG Baltic“ žiniasklaidos priemonės.

Paminėjo G.Landsbergį ir K.Glavecką

Pirmadienį klausytasi ir 2015 metų lapkričio 30 dieną restorane daryto įrašo. Jo kokybė gana prasta, todėl girdėti tik padriki žodžiai.

Kaip rašo LRT.lt, įraše girdima, kad R.Kurlianskis ir V.Gapšys kelis kartus pamini dabartinio konservatorių lyderio G.Landsbergio pavardę, tačiau apie ką tiksliai kalbama, suprasti sunku.

Kitame įraše abu pašnekovai apkalbėjo Liberalų sąjūdžio parlamentarą Kęstutį Glavecką, kuris, anot R.Kurlianskio, partijoje jokios drausmės nesilaikė, darė ką norėjo, galbūt, kaip spėjo buvęs „MG Baltic“ vienas vadovų, turėjo savo interesų.

Apklausė ne visus kaltinamuosius

Teismas jau apklausė buvusį „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį, buvusius Seimo narius Eligijų Masiulį ir Vytautą Gapšį, parodymus taip pat davė koncernui „MG Baltic“ bei Darbo partijai bei Liberalų sąjūdžiui atstovaujantys advokatai. Seimo narys Gintaras Steponavičius ir buvęs parlamentaras Šarūnas Gustainis parodymų dar nedavė, jie tai pageidauja padaryti vėliau.

VIDEO: „MG Baltic“ byla – svarbiausi faktai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius