Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 06 /10:36

„MG Baltic“ byla: „Mitnijos“ direktoriui Juliui Gendviliui teko prisiminti skirtą paramą

Trečiadienį Vilniaus apygardos teismui, nagrinėjančiam politinės korupcijos bylą, liudijo „Mitnijos“ direktorius Julius Gendvilis. Jam teko kalbėti apie paramą vienai viešajai įstaigai, per kurią, kaip spėja prokurorai, buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis buvusiam „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui davė 15 tūkst. eurų kyšį.
Julius Gendvilis
Julius Gendvilis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

J.Gendvilis minimas „MG Baltic“ paramos skyrimo VšĮ „Meno ir sporto projektai“ epizode.

R.Kurlianskis, be kitų veikų, yra kaltinamas už išimtinę padėtį ateityje priimant „MG Baltic“ naudingus sprendimus buvusiam Darbo partijos vicepirmininkui Vytautui Gapšiui skyręs 15 tūkst. kyšį, kuris buvo užmaskuotas kaip parama viešajai įstaigai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis

Jai vadovauja lauko reklamos įmonės „JCDecaux Lietuva“ vadovė Žaneta Fomova.

Bylos duomenimis, jai kreiptis paramos į „MG Baltic“ nurodė buvęs komunikacijos agentūros „Maniakai“ projektų vadovas Laurynas Filipavičius.

Jie buvo sugalvoję keistą planą, kaip pateisinti gautos paramos panaudojimą – Ž.Fomova iš L.Filipavičiaus už 7 tūkst. eurų nuomosis meno kūrinius.

Beje, šis meno kūrinių „nuomojimasis“ yra išskirtas į atskirą bylą dėl turto iššvaistymo ir dokumentų klastojimo.

L.Filipavičius apklausiamas liudijo, kad 2015–2016 metais dirbo su Darbo partija, o V.Gapšį pažįsta apie dešimtmetį. Jis teigė ieškojęs paramos Ž.Fomovai ir dėl jos kreipęsis į maždaug dešimt žmonių, tarp jų – ir į V.Gapšį.

Šis, anot L.Filipavičiaus, 2015 metų pabaigoje jam perdavė numerį ir pasakė, kad jis yra Raimio, kuris yra „MG Baltic“ kontaktinis asmuo, paramai gauti. Kas tas Raimis, V.Gapšys jam esą nedetalizavo.

L.Filipavičius teigė, kad Ž.Fomova turėjo susitikti su Raimiu ir pristatyti, ką ji ketina daryti su parama.

Ž.Fomova pareigūnams liudijo, kad L.Filipavičius jai pokalbio metu pasakęs, kad gali viešajai įstaigai gauti 15 tūkst. eurų paramą. Tačiau sėkmės atveju ji turėjo pažadėti, kad tuomet iš L.Filipavičiaus už 7 tūkst. eurų turės nuomotis meno dirbinius.

Antrojo susitikimo metu L.Filipavičius esą pasakė, kad paramą suteiks koncernas „MG Baltic“ ir liepė paskambinti R.Kurlianskiui, kuriam liepė pasakyti, jog skambina nuo L.Filipavičiaus.

Ji liudijo taip ir padariusi – paskambinusi R.Kurlianskiui, su juo susitikusi, tačiau netikėjusi, kad parama bus skirta. Bet, anot Ž.Fomovos liudijimo, ji netikėtai sulaukė „Mitnijos“ finansų direktoriaus skambučio, kurio metu buvo pranešta, kad parama bus skirta.

15 tūkst. eurų į VšĮ sąskaitą įkapsėjo 2016 metų sausio mėnesį. Ž.Fomova pareigūnams teigė paraiškoje nurodžiusi iki septynių paramos punktų, tarp jų – jaunųjų menininkų rėmimą, parodų organizavimą, kelionę į užsienio parodas, kontaktų mezgimą su užsienio menininkais.

Ž.Fomova pareigūnus tikino niekada apie šią paramą nekalbėjusi su V.Gapšiu, su juo esą kalbėta tik apie Darbo partijos reklamą.

L.Filipavičius apklausoje nurodė R.Kurlianskio telefoną gavęs iš V.Gapšio.

Pareigūnai slapčia fiksavo, kad viename iš R.Kurlianskio ir V.Gapšio pokalbių verslininkas pasiteiravo, ar partija neturi kokių nors VšĮ.

Kitame susitikime R.Kurlianskis klausė V.Gapšio, ar jam ką nors sako Žanetos Fomovos pavardė.

„Aha, sako. Bet aš nežinau, kodėl per ją čia daro. Nu, aš paklausiu... jos dar. Mūsų šita... Šita jinai girdėta, ta prasme, viskas tvarkoj su ja“, – atsakė V.Gapšys.

R.Kurlianskis informavo, kad jam dokumentams sutvarkyti, uždėti antspaudus ir sukontaktuoti reikia maždaug trijų dienų.

Remia tada, kai prabyla sąžinė

Paramą skyrusios „MG Baltic“ statybų bendrovės „Mitnija“ vadovas J.Gendvilis buvo apklaustas 2016 metų gegužės 31 dieną.

Jis nurodė iš R.Kurlianskio nei asmeniniais, nei įmonės klausimais jokių nurodymų negaunantis. Jis teigė nepažįstantis V.Gapšio, o „Mitnijos“ su Darbo partija jokie santykiai nesieja.

J.Gendvilis taip pat pareigūnams sakė, kad įmonė gauna daug prašymų paremti. Nors paramos paprastai neskirianti, kartais ją skiria.

„Pats paramos skyrimas nesiremia jokiais kriterijais. Remia tada, kai prabyla sąžinė. Sprendimą dėl paramos priima jis“, – teigiama J.Gendvilio apklausos protokole.

J.Gendvilis sakė, kad paramos suma paprastai remiasi sveika komercine logika, todėl tai paprastai būna nuo kelių iki 10 tūkst. eurų.

J.Gendvilis neslėpė apie paramą kalbėjęs su R.Kurlianskiu

Trečiadienį J.Gendvilis pakartojo, kad vienasmeniškai sprendžia, kam skirti paramą.

„Jokių nurodymų neduoda nei akcininkai, nei kolegos“, – sakė jis.

Prokuroro Justo Lauciaus klausiamas, ar pamena minėtą paramą įstaigai, jis atsakė teigiamai.

„Rėmėm jauną muzikantą, sportinį renginį, tas prašymas kadangi buvo, tas sprendimas ir mano buvo, kad kodėl gi neparėmus“, – kodėl buvo skirta parama Ž.Fomovos viešajai įstaigai, sakė jis.

„Neslėpsiu kad vieno pokalbio metu su kolega Raimondu buvo išsakytas jo klausimas, ar „Mitnija“ remia, ir buvo išsakyta mintis, kad jeigu bus galimybė... Tai toks va pokalbis“, – apie ką kalbėjosi su R.Kurlianskiu, teismui pasakojo jis.

Jis pabrėžė, kad R.Kurlianskis įsakmiai skirti paramą nereikalavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius