-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 03 /11:23

Raimondas Kurlianskis teigia, kad jo pokalbių stenogramos neatitinka pokalbių turinio

Vilniaus apygardos teismas grįžo prie politinės korupcijos bylos nagrinėjimo. „MG Baltic“ bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija trečiadienį paskelbė nenusišalinanti nuo bylos. Teisėjai nesutiko slapta įrašytų pokalbių perklausyti neviešame posėdyje, nors to prašė buvusio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio gynėjai. Tačiau pradėjus klausyti pokalbių paaiškėjo, kad įrašai gana prastos kokybės, tad apie ką kalbasi kaltinamieji, suprasti sunku.
Raimondas Kurlianskis ir Eligijus Masiulis
Raimondas Kurlianskis ir Eligijus Masiulis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Klausant įrašus teisėjams nesunku suprasti, apie ką kalbama, nes prie bylos yra prijungtos šių pokalbių stenogramos. Tačiau sėdintiems teismo salėje suprasti pokalbių esmės neįmanoma.

Raimondo Kurlianskio advokatas Giedrius Danėlius teisme po trijų pokalbių perklausymo pareiškė, kad kalbos turinys iš jų liko neaiškus. Buvusio „darbiečio“ Vytauto Gapšio advokatas Saulius Juzukonis taip pat atkreipė dėmesį, kad pokalbių neišeina suprasti.

R.Kurlianskis trečiadienį žurnalistams sakė beveik nieko neišgirdęs iš teisme pagarsintų pokalbių, nes nieko nesigirdi.

R.Kurlianskis teigė stenogramose radęs daug praleistų ir sukurtų žodžių.

„Galbūt per drąsu būtų teigti, kad kai kurios stenogramos paklastotos, bet vis dėl to stenogramos neatitinka pokalbio turinio“, – sakė jis.

Galbūt per drąsu būtų teigti, kad kai kurios stenogramos paklastotos, bet vis dėl to stenogramos neatitinka pokalbio turinio.

Kalbėjosi apie rinkimus ir A.Guogą

Pokalbių klausymą teismas pradėjo nuo 2015 rugsėjo 23 dieną įrašyto pokalbio.

Jame daugiausiai kalba buvęs liberalų lyderis Eligijus Masiulis, kadangi įraše daug pašalinio triukšmo, panašu, kad pokalbis įrašytas kavinėje. E.Masiulis kalbasi su buvusiu „MG Baltic“ viceprezidentu R.Kurlianskiu. Garso įrašo kokybė prasta, todėl to, apie ką jie kalbasi, suprasti neįmanoma. Girdėti, kad E.Masiulis minėjo Antaną Guogą, Artūrą Zuoką, krepšinio klubą.

Taip pat girdėti, kad E.Masiulis kalba apie 2016 metų rinkimus, kad liberalams svarbus Vilniaus klausimas. Taip pat garso įraše kiek aiškiau girdisi, kad R.Kurlianskis pasisiūlo apmokėti sąskaitą.

Kalbėdamas apie šio pokalbio ištraukas, kurios girdėjosi, R.Kurlianskis sakė, kad apie rinkimus su E.Masiuliu kalbėjosi, o taip pat – ir apie A.Guogą.

„Šiaip pasidalijome įspūdžiais apie A.Guogą, labai įdomus personažas (...) Aš gerai pažįstu A.Guogą“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eligijus Masiulis ir Raimondas Kurlianskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eligijus Masiulis ir Raimondas Kurlianskis

„Kadangi posėdžio pradžioje mane įvardinote kaip nusikaltėlį, aš į jūsų klausimus neatsakinėsiu“, – pareiškė R.Kurlianskis, klausiamas, ar po pokalbio išklausymo atsakys į prokuroro J.Lauciaus klausimus.

Kol kas neatsakyti į klausimus nusprendė ir E.Masiulis.

Prokuratūros kaltinimuose, kaip primena BNS, teigiama, kad E. Masiulio prašymu buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas R.Kurlianskis 2015 metų lapkritį, susitikęs su tuometiniu Liberalų sąjūdžio pirmininko pirmuoju pavaduotoju, dabartiniu Europos Parlamento nariu A.Guoga, panaudojo žiniasklaidos priemones kontroliuojančio vadovo įtaką.

Teisėsaugos duomenimis, R.Kurlianskis pareikalavo atsisakyti E.Masiuliui nepalankaus, galinčio padaryti politinės žalos politinio sprendimo Liberalų sąjūdyje kurti partijos politinę įtaką ir galimybę laimėti 2016 metais rinkimus į Seimą galėjusią sumenkinti „Klestinčios Lietuvos“ frakciją.

Į klausimus kol kas nenori atsakyti ir V.Gapšys

Antras perklausomas garso įrašas, darytas R.Kurlianskio ir Vytauto Gapšio susitikime, įvykusiame 2015 rugsėjį kavinėje.

Šio garso įrašo kokybė taip pat prasta – labai daug pašalinių garsų, girdisi tik pokalbio nuotrupos ir atskiri žodžiai. Girdėti, kad V.Gapšys kalba apie pataisas, tačiau kokias, nekonkretizuoja, taip pat pokalbyje mini Bronių Bradauską.

V.Gapšiui kalbant, jo pašnekovas R.Kurlianskis jam po kiekvieno sakinio pritaria trumpu: „Mmh“.

V.Gapšys po šio pokalbio išklausymo pareiškė, kad į klausimus atsakys po to, kai bus išklausyti visi pokalbiai.

Trečiasis teisme perklausiamas pokalbis įrašytas 2015 spalio 7 dieną, jis vyko tarp tų pačių asmenų.

Jis – dar prastesnės kokybės, garsiau girdima kavinėje skambėjusi muzika, nei įrašinėjami asmenys.

Ketvirtojo teisme trečiadienį klausomo įrašo kokybė geresnė, jame R.Kurlianskis kalbasi su V.Gapšiu apie politinę padėtį. Pokalbyje R.Kurlianskis pasigyrė, jog buvo susitikęs su konservatorių vadovu.

Ieškojo kompaktinio disko

Kadangi byla didelės apimties, iš pradžių nepavyko rasti reikiamo kompaktinio disko, mat pradžioje buvo perklausytas ne tas diskas. Kiek paklausę paleisto įrašo kaltinamųjų advokatai ėmė piktintis, kad įrašas toks prastas, kad nieko neįmanoma suprasti. Teisėja Nijolė Žimkienė ėmė raminti, kad jei įrašų suprasti nepavyks, bus skaitomos jų stenogramos.

Tam, kad būtų surastas tinkamas, teisėjams teko padaryti trumpą pertrauką.

Advokatai prašė neviešų posėdžių

Buvusio „MG Baltic“ viceprezidento R.Kurlianskio advokatas Simonas Slapšinskas teigė, kaip 80 proc. informacijos yra ne apie veikas, o apie kaltinamųjų asmeninį gyvenimą, todėl teismo jis paprašė įrašus žiūrėti ir klausyti neviešame posėdyje.

„Visuomenė turi teisę žinoti, kokiu būdu asmenys tarėsi dėl vienų ar kitokių sprendimų, siūlau prašymą atmesti“, – posėdyje sakė prokuroras Justas Laucius.

Kaltinamiesiems atstovaujantys advokatai buvo nepatenkinti teismo sprendimu bylos pradžioje apklausti ne liudytojus, o peržiūrėti slapta užfiksuotus vaizdo įrašus.

Dalis advokatų trečiadienį piktinosi, kad žiniasklaida vykdo, jų žodžiais, kone tiesioginę transliaciją iš teismo salės, esą pradėjus liudytojų apklausas žiniasklaidos dalyvavimas pakenks bylos nagrinėjimui.

Teisėjai paskelbė, kad vaizdo įrašas ir slapta įrašyti pokalbiai bus klausomi ir stebimi viešuose posėdžiuose.

Teismas nesutiko nusišalinti

Raimondo Kurlianskio advokatas Giedrius Danėlius teismui buvo įteikęs prašymą nušalinti visą teisėjų kolegiją. Tokį pat reikalavimą teismui įteikė Eligijaus Masiulio advokatas Mindaugas Bliuvas.

Jie teigė, kad nuspręsdamas peržiūrėti slaptus vaizdo įrašus ir išklausyti slapta įrašytų pokalbių teismas nesilaiko nustatytos bylos nagrinėjimo tvarkos.

„Teisėjų kolegija neturi pagrindo sutikti su abejonėmis dėl jos nešališkumo“, – trečiadienį paskelbė teismas. Teisėja N.Žimkienė taip pat sakė, kad įrodymų tyrimo tvarką teisėjai nustatė pagal specifiką, siekiant pagreitinti bylos duomenų ištyrimą.

Šią bylą nagrinėja teisėjai Nijolė Žimkienė, Jurgita Kolyčienė ir Ugnius Trumpulis.

Apklausė ne visus kaltinamuosius

Teismas jau apklausė buvusį „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį, buvusius Seimo narius Eligijų Masiulį ir Vytautą Gapšį, parodymus taip pat davė koncernui „MG Baltic“ bei Darbo partijai bei Liberalų sąjūdžiui atstovaujantys advokatai. Seimo narys Gintaras Steponavičius ir buvęs parlamentaras Šarūnas Gustainis parodymų dar nedavė, jie tai pageidauja padaryti vėliau.

VIDEO: „MG Baltic“ byla – svarbiausi faktai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius