Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 25 /09:19

„MG Baltic“ byla: dėl E.Masiulio advokato ligos neapklaustas A.Guoga skelbia savo politinę pabaigą

Vilniaus apygardos teisme penktadienį nepavyko tęsti politinės korupcijos bylos nagrinėjimo. Į teismą liudyti iškviestas europarlamentaras, Liberalų sąjūdžiui vadovaujant Eligijui Masiuliui jo pirmuoju pavaduotoju buvęs Antanas Guoga, tačiau jis neapklaustas, nes susirgo E.Masiulio advokatas.
Elgijus Masiulis, Antanas Guoga
Elgijus Masiulis, Antanas Guoga / Luko Balandžio / 15min nuotr.

E.Masiulis tikino, kad teisme turėtų būti daroma pertrauka, nes jam advokato pagalba būtina.Teismas klausė, kada tokiu atveju A.Guoga galėtų atvykti darkart. Tai įvyks tik kovo 8 d.

Su į teismą atvykusiu A.Guoga iš kaltinamųjų pasisveikino tik Gintaras Steponavičius ir E.Masiulis. R.Kurlianskis liudininkui neištarė nei „labas rytas“, nei paspaudė ranką – lyg priešą apėjo ratu.

Žurnalistams A.Guoga sakė, kad jo politinė karjera jau baigta – kol kas jokiuose šių metų rinkimuose jis tikino neplanuojantis dalyvauti, todėl dabar jis sako galintis žvelgti į viską šiek tiek kitaip.

Aš su valstiečių sąjunga nedalyvausiu jokiuose rinkimuose. Aš manau, kad mano, kaip politiko, gyvenimas baigėsi, bet gyvenimas nesibaigė.

„Įdomus, įdomus jausmas. Aišku, norisi, kad visiems sektųsi gerai gyvenime ir, aišku, pamatai žmones ir įsivaizduoji, kad jie nemažai išgyvena. Linkiu jiems stiprybės ir tiek, ką aš daugiau galiu jausti“, – kalbėjo jis.

Pats A.Guoga sako politinę karjerą baigiantis.

„Aš su valstiečių sąjunga nedalyvausiu jokiuose rinkimuose. Aš manau, kad mano, kaip politiko, gyvenimas baigėsi, bet gyvenimas nesibaigė“, – pridūrė jis.

Vis dėlto netrukus A.Guoga pareiškė, kad rinkimuose galėtų dalyvauti, jei aplinkybės pasikeistų ir jis pajustų, kad reikia dalyvauti, tačiau kol kas esą yra linkęs užleisti vietą jaunesniems ir naujiems veidams.

Ūkio ministru sako nenorėjęs būti

A.Guoga tikino, kad teisėsaugos byloje buvo apklaustas dukart, abu kartus jau po kratų E.Masiulio namuose ir automobilyje.

„Jeiu sakote, kad kažką apskundžiau, tai tikrai neskundžiau nieko, aš nežinau apie tiksliai ką, bet jeigu mane kvietė į apklausą – aš atėjau. Iki tol aš niekada nebendravau su teisėsauga“, – kalbėjo jis.

A.Guoga tyrėjams per apklausą yra pasakojęs, kad pats patyrė buvusio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio spaudimą, o R.Kurlianskio advokatas Simonas Slapšinskas bylą nagrinėjant yra sakęs, kad kaltinamajame akte neaiškiai išdėstytas R.Kurlianskio ir europarlamentaro Antano Guogos ryšys, nes pastarasis R.Kurlianskio prašymus vykdė, bet kaltinamuoju netapo.

S.Slapšinsko teigimu, A.Guoga, kaip ir prašė R.Kurlianskis, 2015 m. rudenį atsisakė kurti Liberalų sąjūdyje frakciją „Klestinti Lietuva“, kai R.Kurlianskis mainais už tai pasiūlė jam paramą siekiant ūkio ministro posto.

Tačiau A.Guoga sako, kad ūkio ministru būti net nenorėjo.

„Jeigu aš nesu tarp kaltinamųjų, tai aš turbūt nesu tarp kaltinamųjų. (...) Niekada nepaėmiau jokio kyšio iš nieko. Jeigu vėl svarstymas, kad man kažkas siūlė ministro postą, tai čia būtų keisti Europos Parlamento postą į ministro kaip keisti teisėjo postą į prokuroro postą. Ar logika yra kažkokia? Man atrodo, žmonės supranta, kad man postų išvis nereikia. Nieko keisti aš išvis neplanavau“, – aiškino jis.

Paaiškinti, kodėl tada atsisakė „Klestinčios Lietuvos“ frakcijos, A.Guoga nesutiko. Aiškino, kad padarys tai teisme.

„Aš iš tikrųjų nenorėjau tapti ūkio ministru“, – tikino jis ir ėmė skaičiuoti europarlamentaro ir ministo algas ir įtaką.

Aš iš tikrųjų nenorėjau tapti ūkio ministru.

Vis dėlto A.Guoga pripažino, kad iš tiesų yra kalbėjęs su liberalais tik apie tai, kad premjeru turėtų būti tas, ką žmonės rinkimuose išreitinguoja pirmuoju.

Bylos duomenimis, A.Guoga tyrėjams pasakojo, kad jį su R.Kurlianskiu prieš 2014 m. Europos Parlamento rinkimus supažindino tuometis Liberalų sąjūdžio rinkimų štabo vadovas Šarūnas Gustainis ir nurodė, kad šis „gali duoti eterį“.

A.Guoga pripažino, kad tokią galimybę koncerno „MG Baltic“ valdomoje žiniasklaidoje jam, kaip kandidatui į EP, R.Kurlianskis suteikė. A.Guoga tikino, kad pats kartais kreipdavosi į R.Kurlianskį ir būdavo „palankiai nušviestas“. Iš pradžių, anot A.Guogos liudijimo tyrėjams, R.Kurlianskis nieko už tai iš jo neprašė.

„Klestinčios Lietuvos“ atsisakė dėl paramos

Situacija, europarlamentaro nuomone, pasikeitė 2015 m. rudenį, kai A.Guoga paskelbė konkuruosiantis su E.Masiuliu Liberalų sąjūdžio pirmininko rinkimuose.

Tuomet per mokesčių klausimais A.Guogą konsultavusį buvusį Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovą Modestą Kaseliauską R.Kurlianskis išreiškė pageidavimą su A.Guoga susitikti.

Trys vyrai susitiko „Radisson Blue“ restorane. A.Guoga tyrėjams pasakojo, kad susitikus R.Kurlianskis primygtinai reikalavo, kad politikas partijos pirmininko rinkimuose nesudarytų konkurencijos koncerno „MG Baltic“ kandidatui – E.Masiuliui. A.Guoga tikino nieko nepažadėjęs ir pirmininko rinkimuose dalyvavo, bet nelaimėjo – tapo E.Masiulio pirmuoju pavaduotoju.

Tuomet A.Guoga paskelbė Liberalų sąjūdyje kursiantis „Klestinčios Lietuvos“ frakciją. Tokį siekį vis dar galima rasti A.Guogos feisbuke.

A.Guoga tyrėjams pasakojo, kad nuo frakcijos kūrimo jį bandė atkalbėti E.Masiulis, Eugenijus Gentvilas ir Gintaras Steponavičius. A.Guoga tyrėjams nurodė, kad siūlėsi frakcijos idėjos atsisakyti, jei, Seimo rinkimuose jam surinkus daugiau reitingo balų už E.Masiulį, jis ir būtų partijos kandidatas į premjerus. Tačiau kolegos su tuo nesutiko.

Tuomet per M.Kaseliauską su A.Guoga darkart susitikti panoro R.Kurlianskis. Susitikimas įvyko 2015 m. lapkričio 4-osios vakare, Anupriškėse. Pasak A.Guogos, ten R.Kurlianskis pareikalavo neskaldyti partijos, kuri reikalinga koncernui „MG Baltic“.

Mainais už tai R.Kurlianskis pažadėjo koncerno paramą jo kandidatūrai į ūkio ministro postą po 2016 m. Seimo rinkimų.

M.Kaseliauską T.Dapkus ir R.Kurlianskis vadino „Shiziku“, o A.Guogą – „Goga“.

A.Guoga tyrėjams sakė, kad R.Kurlianskis jam tiesiogiai negrasino, tačiau jis esą suprato, kad nesutikus vykdyti prašymo, „MG Baltic“ valdoma žiniasklaida imtų jį kritikuoti ir jo politinė įtaka kristų. Todėl A.Guoga sutiko. Kad „Klestinčios Lietuvos“ nebekurs, papasakojęs pokalbį su R.Kurlianskiu, europarlamentaras kitą dieną po susitikimo su R.Kurlianskiu pranešė ir savo komandos vadovei Adai Jonušei.

Viešai šios žinios europarlamentaras nepaskelbė.

E.Masiulis apie spaudimą žinojo

R.Kurlianskis, bylos duomenimis, susitikimą su A.Guoga derino ne tik su M.Kaseliausku, bet ir su E.Masiuliu. Apie jį trumpai informuotas buvo ir žurnalistas Tomas Dapkus. Dar tą patį susitikimo vakarą rašytose SMS žinutėse M.Kaseliauską T.Dapkus ir R.Kurlianskis vadino „Shiziku“, o A.Guogą – „Goga“.

Kitą rytą po susitikimo su A.Guoga „MG Baltic“ viceprezidento pareigas ėjęs R.Kurlianskis susirašė su E.Masiuliu ir susitarė rytoj parūkyti prie Seimo fontano ir aptarti susitikimą su „klientu“. Po susitikimo E.Masiulis gavo SMS žinutę su pasiūlymu žiūrėti į tai ne į kaip derybas, o į griežtą „mūsų požiūrį, su kuriuo jis sutiko“. E.Masiulis žinučių turinio tyrėjams nekomentavo, nors pripažino, kad kalbėta apie A.Guogą.

Tą pačią dieną vakare į sutartą susitikimą Anupriškėse pas A.Guogą atvyko E.Masiulis, E.Gentvilas ir G.Steponavičius. Europarlamentaras tyrėjams pasakojo, kad šiame susitikime pripažino, kad „Klestinčios Lietuvos“ idėjos atsisako ne savo valia, o dėl R.Kurlianskio spaudimo. Taip pat A.Guoga tyrėjams nurodė paklausęs, ar R.Kurlianskis finansuoja ir kontroliuoja partiją. Atsakymo esą nesulaukė.

E.Gentvilas tyrėjams nurodė, kad susitikime tarp E.Masiulio ir A.Guogos tvyrojo įtampa. E.Masiulis esą klausė europarlamentaro apie jo įmonių finansines ir skaidrumo problemas, o A.Guoga perėjo į ataką ir klausė E.Masiulio, ar jis nebijo „problemų su koncernu“. E.Masiulis pasakė, kad jokių problemų nėra. E.Gentvilas tikino, kad tik po kelių dienų iš paties E.Masiulio išgirdęs, kad A.Guoga omenyje turėjo „MG Baltic“.

A.Guogą tuometis Liberalų sąjūdžio pirmininkas aptarė ir 2015 m. gruodžio 1-ąją restorane „Stebuklai“ susitikęs pietų su R.Kurlianskiu ir Romanu Raulynaičiu. Tuomet kilo abejonė, ar A.Guoga gali dalyvauti Seimo rinkimuose neatsisakęs Australijos pilietybės. Pokalbyje R.Kurlianskis A.Guogą vadino pacientu, o E.Masiulis tikino, kad A.Guoga turi priimti vyrišką sprendimą ir kitos valstybės pilietybės atsisakyti.

„Tai ta prasme, jeigu kalbėti, reiškias, psichiatrų kategorijomis, tai reikštų nu, Antanai, ar tu vyras, ar tu ridiskas (nusikaltėlių žargonu – nepatikimas asmuo, tarmiškai – ridikas – 15min pastaba). Ta prasme. O kitos kalbos – varguoliam, tai ta prasme“, – kaltinamajame akte cituojami R.Kurlianskio žodžiai.

Įdomi detalė ta, kad E.Masiulis jau tada – 2015 m. pabaigoje – kalbėjo apie A.Guogos kalbas su „valstiečiais“.

„Jam buvo suteiktos iki tol galimybės... Dirbti partijoj... Ūkio ministerijoj... Ruošt partijos. (…) Jeigu reikia, gali, jeigu negali, reiškia, tenai pakalbinti valstiečius“.

Jeigu reikia, gali, jeigu negali, reiškia, tenai pakalbinti valstiečius.

Tylėjo iki kvietimo apklausai?

Pats A.Guoga apie tai, kad iš R.Kurlianskio sulaukė spaudimo, viešai prabilo tik 2016 m. rugsėjį. Būtent rugsėjo pabaigoje jis buvo pakviestas liudyti tyrėjams.

Tačiau dar prieš liudijimą politikas viešai pranešė patyręs spaudimą nekurti „Klestinčios Lietuvos“ frakcijos ir aiškino, kad teisėsauga jau yra apie tai informuota.

„Dabar nesusitikinėju su ponu Kurlianskiu, bet ponas Kurlianskis išreiškė tokią užuominą, kad frakcija neatsirastų. Tai buvo tam tikras spaudimas, kad „Klestinti Lietuva“ nebūtų įkurta Liberalų sąjūdyje, iš Raimondo Kurlianskio man asmeniškai“, – žurnalistams 2016 m. rugsėjo 7 d. Vilniuje sakė A.Guoga.

R.Kurlianskis tuomet delfi.lt A.Guogos teiginius pakomentavo taip: „A.Guoga yra visiška boba ir mėšlo krūva. Be to, mūsų pokalbio apie politinius procesus metu jis buvo girtas“.

Portalas 15min A.Guogai klausimą dėl R.Kurlianskio spaudimo buvo uždavęs iškart po E.Masiulio namuose ir automobilyje atliktų kratų. Tuomet A.Guoga laikinai pirmininkavo Liberalų sąjūdžiui.

Tiesioginio pokalbio metu A.Guoga tikino, kad R.Kurlianskis siekė bendrauti su kuo daugiau liberalų, bet apie patirtą spaudimą nutylėjo.

„Piniginių reikalų (su R.Kurlianskiu, – red.past.) neturėjau. Noras galimai galėjo būti, kad įtrauktų kuo daugiau narių, kad būtų lengviau konkuruoti. Tokį norą R.Kurlianskis gal ir turėjo. Ačiū Dievui, aš nesu su juo susidėjęs. Esu pasakęs viską, kas įmanoma, aš viską esu atidavęs teisėsaugai ir daugiau negaliu kalbėti. Aš nesu liudytojas šitoje byloje, nesu susijęs, beveik nieko nežinau. Nesu tas, kuris pakišo, bet aš gal kaip neblogas mąstytojas turiu įžvalgą, strategiją, galiu iš patirties kažką pasakyti. Ir tą esu pasakęs tarnyboms“, – nurodė jis.

VIDEO: 15min konferencijoje dalyvavęs A.Guoga sunkiai tramdė emocijas

Kita vertus, tame pačiame pokalbyje A.Guoga tikino pats informacijos teisėsaugai nerinkęs.

„Aš žinau tai, ką mačiau, tai, ką jaučiau, taip ir elgiausi – galiu užtikrinti, nieko nežinojau, kad galimai kažkas yra. Aš stengiuosi bendrauti aukščiausiu lygiu ir pasakyti, ką jaučiu, aš nesikišu į teisėsaugos darbą, niekada nerenku duomenų, niekada neįrašinėju. Aš nesu skundikas, kuris taip elgtųsi, iš principo taip nesielgčiau, bet jei blogai jaučiuosi, aš visiems sakau, kaip jaučiuosi. Aš taip jaučiausi, bet įrodymų neturėjau... Turbūt Dievo dovana, kas įvyko“, – kalbėjo jis ir tikino, kad prabilęs E.Masiulis pats dar gali tapti Lietuvos didvyriu, jei tik pasakytų viską, ką žino.

Tada A.Guoga tikino Seimo rinkimuose balsuosiąs už konservatorius.

Šiuo metu A.Guoga nuolat pastebimas „valstiečių“ aplinkoje, viešai palaiko premjero Sauliaus Skvernelio sprendimą kandidatuoti prezidento rinkimuose, nuolat giria jo vadovaujamos Vyriausybės veiklą.

VIDEO: „MG Baltic“ byla – svarbiausi faktai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius