Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 10 /17:02

„MG Baltic“ pinigų paieškos STT agentus atvedė pas dar du liberalų lyderius – G.Steponavičių ir R.Mikaitį

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai Liberalų sąjūdžiui, kuris šeštadienį rinks naują pirmininką vietoj į korupcijos skandalą patekusio Eligijaus Masiulio, penktadienį dar kartą smogė į paširdžius. Pareigūnai atliko kratas Kauno liberalų lyderio, miesto tarybos nario, buvusio miesto mero Rimanto Mikaičio namuose Kaune, taip pat – Seimo nario, Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojo Gintaro Steponavičiaus paramos fondo vadovo Vytauto Toleikio namuose. Pareigūnus domino R.Mikaičio viešajai įstaigai ir G.Steponavičiaus fondui skirta koncerno „MG Baltic“ parama.

Kratų vardiklis – G.Steponavičius

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė BNS patvirtino, kad „su G.Steponavičiaus fondu susijusiose patalpose“ vyko „tam tikri proceso veiksmai“. Vėliau ji sukonkretino, kad kratos Vilniuje ir Kaune atliktos „kelių juridinių asmenų vadovų gyvenamosiose vietose, tie juridiniai asmenys yra viešoji įstaiga ir paramos fondas“.

Taip pat prokuratūra gali patvirtinti, kad šie juridiniai asmenys siejami su Seimo nario G.Steponavičiaus vardu, – nurodė E.Martinonienė.

Jos teigimu, kratos įvykdytos atliekant „proceso veiksmus rezonansiniame ikiteisminiame tyrime dėl galimai įvykdytų korupcinių veikų“.

„Taip pat prokuratūra gali patvirtinti, kad šie juridiniai asmenys siejami su Seimo nario G.Steponavičiaus vardu“, – nurodė E.Martinonienė.

Pasak jos, fondo ir viešosios įstaigos vadovų namuose kratos atliktos būtent dėl jų veiklos šiose organizacijose ir nesiejama su kitomis pareigomis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gintaro Steponavičiaus namai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gintaro Steponavičiaus namai

Nors R.Mikaitis sako, kad jo viešoji įstaiga registruota jo namuose, tačiau oficialiai „Laisvės studijų centras“ nurodo kitą adresą. Jis sutampa su G.Steponavičiaus paramos fondo adresu Vilniuje. Šiame bute Jonažolių gatvėje, kurio adresą abi įstaigos nurodo kaip savo, gyvena G.Steponavičius.

G.Steponavičius paaiškino, kad korespondenciją R.Mikaičio viešoji įstaiga gaudavo į jo namus dėl to, kad „ji dažnai būdavo susijusi su Vilniumi“.

Be to, jis neslėpė pats esantis „Laisvės studijų centro“ dalininku. Šios viešosios įstaigos dalininkai taip pat yra R.Mikaitis, Eligijus Masiulis, Remigijus Šimašius ir Algis Kašėta.

Domino „MG Baltic“ parama R.Mikaičio viešajai įstaigai

rimantas-mikaitis-apie-jo-namuose-atlikta-krata
Rimantas Mikaitis

R.Mikaičio telefonas penktadienį buvo išjungtas, bet 15min žurnalistai politiką surado jo namuose. R.Mikaitis teigė, kad STT agentai į jo duris pasibeldė 7 val. ryto. Iš namų po kratos išsinešė jo kompiuterį ir mobilųjį telefoną.

STT agentus domino R.Mikaičio viešajai įstaigai „Laisvės studijų centras“ koncerno „MG Baltic“ skirta 10 tūkst. eurų parama. Politikas tikino, kad parama buvo skaidri ir viskas deklaruota.

„Per 2015-2016-uosius metus buvo gauta 10 tūkst. parama iš būtent „MG Baltic Media“ įmonės. Tą aš jiems ir paliudijau. Kadangi viešosios įstaigos buhalteriją tvarko buhalterinė įmonė, visos pajamos, išlaidos yra daromos būtent tos įmonės. Viskas yra tik pavedimais. Jokių grynųjų nei lito, nei euro nėra buvę per įstaigos gyvavimo laikotarpį“, – sakė R.Mikaitis.

Jis gyrė STT pareigūnus, kurie esą buvo „labai šaunūs vyrai“.

„Pabendravom, pasikalbėjom, atsakiau į visus klausimus kaip liudininkas“, – sakė jis.

R.Mikaitis tikino, kad pareigūnai paėmė jo kompiuterį ir telefoną.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rimanto Mikaičio namas Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rimanto Mikaičio namas Kaune

Jis tikino nujautęs, kad pareigūnai gali turėti jam klausimų, tačiau nustebęs, kad STT atėjo tiesiai į namus.

„Tai buvo staigmena. Aš galvojau, kad ... kadangi žinojau, kad yra gauta parama ir kadangi yra toks tyrimas, tai, kad galbūt būsiu pakviestas kaip liudytojas ar kažkaip pateikti kažkokią informaciją, bet, kad atvyks į namus, tai buvo staigmena“, – sakė jis.

R.Mikaitis neabejojo, kad tai tyrimo tęsinys, nes kiti įstaigos rėmėjai pareigūnų nedomino.

Politikas tikino, kad „MG Baltic Media“ buvo viena iš dvidešimties jo vadovaujamos viešosios įstaigos rėmėjų.

Jis pripažino, kad su šios įmonės vadovu R.Kurlianskiu yra kelis kartus gėręs kavą, tačiau tikino apie paramą niekada nekalbėjęs.

„Mūsų santykiai užsimezgė, kai aš buvau Kauno meras“, – sakė jis.

VIDEO: R.Mikaitis apie STT kratą namuose: „Labai šaunūs vyrai“

G.Steponavičius: „Nieko nežinau“

„Aš galiu patvirtinti, kad G.Steponavičiaus paramos fondo direktoriaus namuose buvo atliktas dokumentų poėmis, fondo direktorius apklausiamas kaip liudininkas, tą aš sužinojau tiesiogiai susisiekęs su STT vadovybe“, – sakė BNS G.Steponavičius.

„Mano supratimu, fondo dokumentacija yra laikoma būtent V.Toleikio namuose, tai aš bandau įsivaizduoti, kur tai (kratos) gali būti padaryta (...) Fondas nuolatinės būstinės neturi, yra asmenys, tvarkantys fondo reikalus, ir čia turbūt klausimas apie juos“, – teigė jis.

Jis sakė, kad dėl šio fondo veiklos pats teisėsaugos apklaustas nebuvo.

„Ne. Esu tiesiog viešai paskelbęs visus fondo duomenis, kurie yra susiję su išlaidomis ir pajamomis, visi tie duomenys yra prieinami“, – aiškino jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Steponavičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Steponavičius

„Taip pat galiu pasakyti, būdamas vienas iš 32 fondo dalininkų, kad fondas vadovaujasi ir vadovavosi aukštais skaidrumo ir paramos naudojimo standartais, fondas per daugiau kaip dešimt metų gyvavimo kasmet audituojamas nepriklausomų audito kompanijų, ir fondo skaidrumas man nekelia jokių abejonių.

Šiuo metu vykdomo tyrimo kontekste fondas gali sulaukti dėmesio, nes tarp fondo rėmėjų yra „MG Baltic grupė. Per fondo gyvavimo laiką šios grupės gauta parama neviršija 10 proc. visos gautos paramos“, – kalbėjo G.Steponavičius.

Žiniasklaida jau skelbė, kad G.Steponavičių su „MG Baltic“ sieja gana glaudūs ryšiai. Politikas pripažino, kad jo buvusi žmona yra dirbusi koncerne, jis taip pat neneigia, jog bendrauja su koncerno vadovais.

Neprašė nieko

Gintaro Steponavičiaus fondo vadovas Sigitas Groblys sako taip pat nieko nežinojęs apie kratas, kol apie jas nepranešė žiniasklaida.

Jis pripažino, kad paramą fondas iš „MG Baltic“ gaudavo nuolat, tačiau įmonės už paramą nieko neprašė.

„Iš mūsų fondo, kiek aš asmeniškai galiu pasakyti, tikrai nieko nenorėdavo. Tiesiog remdavo pagal mūsų veiklos profilį, kryptį. Manau, kad net ne konkrečius projektus, bet vykdomas programas – pilietinės visuomenės ugdymą“, – sakė jis.

Klausiamas, kodėl vienais metais fondas gaudavo daugiau, o kitais nieko, S.Groblys jau pasakojo, kad tai galėjo būti susiję su konkrečiais projektais.

„Turbūt būdavo susiję arba su konkrečiais projektais, kuriems mes prašydavome, nes mūsų darbas eina su rėmėjais. Tu turi savo rėmėjų ratą, kuris daugiau mažiau nusistovi per ilgus metus ir turbūt su tuo susiję yra, nes kai kuriais metais jie neremdavo“, – sakė S.Groblys.

Pasak jo, G.Steponavičiui fondas rinkimuose nepadėdavo ir per rinkimų kampanijas veiklą pristabdydavo. Pats S.Groblys su R.Kurlianskiu sako niekada nesusitikęs.

Pasak jo, parama iš „Mitnijos“ nebuvo priimta tik vieną kartą – tada, kai G.Steponavičius ėjo švietimo ir mokslo ministro pareigas, o ši vykdė mokyklų renovacijos konkursus.

„Prevenciškai profilaktiškai valdyboje nusprendėme, kad nenorime nieko bendro turėti su teoriškai galimu potencialiai interesų konfliktu. Nebuvo jokių konkrečių priežasčių, bet norėdami insinuacijų išvengti grąžinome visus pinigus“, – sakė S.Groblys.

G.Steponavičius dedasi ramus

G.Steponavičius tikino, kad nė viena „MG Baltic“ įmonė jam einant ministro pareigas nelaimėjo nė vieno Švietimo ir mokslo ministerijos konkurso.

Tiesa, jis pripažino, kad atsisakyti „Mitnijos“ paramos nutarė dėl to, kad panašioje situacijoje atsidūręs tuometis ūkio ministras Dainius Kreivys buvo priverstas atsistatydinti.

„Tuo metu su kitais politikais buvo susiję viešųjų ir privačių interesų galimi klausimai. Tai, kad tokių klausimų nekiltų, parama tais metais teikta parama buvo grąžinta. Pakankamai didelė suma“, – sakė jis.

Jis aiškino, kad sužinojęs apie kratas iš karto pats paskambino į STT ir klausė, kas vyksta.

„Aš pats jiems skambinau. Man buvo smalsu sužinoti apskritai apie patį faktą. Aš savo iniciatyva sužinojau, kad buvo dokumentų poėmis fondo direktoriaus patalpose ir kad jis liudininku apklausiamas“, – sakė G.Steponavičius.

Seimo narys tikino besijaučiantis saugiai, nes pareigūnai neatėjo nei pas jį į namus, nei į Seimą.

„Jeigu bus daromas tolesnis tyrimas, tai bus veiksmų. Manau, ne aš vienas būsiu kviečiamas. Aš atviras bendradarbiavimui“, – kalbėjo parlamentaras.

Klausiamas, kodėl nepranešė apie savo ryšius su „MG Baltic“ ir nestabdė narystės Liberalų sąjūdyje tuomet, kai laikinasis partijos pirmininkas Remigijus Šimašius prašė tai padaryti visų, kurie nujaučia, kad gali būti kitu STT taikiniu, G.Steponavičius aiškino, kad tam neturi priežasčių ir dabar.

„Jokių įtarimų nėra. Pradėkime nuo to, kad parama buvo gauta remiantis visais įstatymais, ji yra teisėta, lėšos leidžiamos nesusijusiai su politika veiklai. Nėra man jokio jausmo, kad dėl to turiu jaustis blogai. Klausimas kitas, kad nebūtų šitos istorijos su E.Masiuliu, tai turbūt visai kitaip ir šitos įstaigos veikla atrodytų. Dabar yra užkabintos ir tos organizacijos, tegul tarnybos išsiaiškina. Aš nematau jokių klaustukų“, – sakė Seimo narys.

A.Koroliovo nuotr./Pedagogas humanistas Vytautas Toleikis
A.Koroliovo nuotr./Pedagogas humanistas Vytautas Toleikis

V.Toleikis apklausiamas

BNS žiniomis, V.Toleikis šiuo metu yra apklausiamas STT. Į tarnybos būstinę atvyko ir „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis.

BNS žiniomis, kratos atliktos, atliekant ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos politinės korupcijos, kuriame koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas R.Kurlianskis yra įtariamas kyšininkavimu.

Įtarimai dėl kyšininkavimo pareikšti ir buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui. Teigiama, kad jis iš R.Kurliansko galėjo gauti 106 000 eurų.

R.Šimašius pareigūnams linki sėkmės

Apie atliktas kratas paklaustas laikinasis partijos pirmininkas Vilniaus meras Remigijus Šimašius sakė, kad po pokalbio su G.Steponavičiumi jis negali patvirtinti fakto, kad kratos buvo atliktos.

„Jis negali pasakyti, kur tos kratos buvo atliktos ir ar apskritai buvo atliktos. Negaliu patvirtinti to fakto, bet jeigu tai yra tiesa, tai aš galiu tik pareigūnams palinkėti sėkmės, ką ne kartą sakiau. Jei tai padės atrasti tuos atsakymus, kurių jau mėnesį laiko laukia daugybė žmonių, aš tik sveikinu tuos žingsnius, kurie ras tuos atsakymus“, – sakė jis.

Paklaustas apie R.Mikaitį, R.Šimašius teigė su juo pasikalbėti negalėjęs, nes šio telefonas yra išjungtas.

Sostinės meras sakė, kad R.Mikaitis yra aktyvus partijos narys. Paklaustas, ar partijos kolega iš Kauno rūpinosi partijos finansais, R.Šimašius teigė, kad, jo žiniomis, to nėra.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

R.Šimašius patvirtino, kad ir po žinios apie naujas kratas vis dar sieks partijos pirmininko posto šeštadienį įvyksiančiame suvažiavime.

Paklaustas, ką tai reikš partijai, jis pakartojo, kad liberalai labai laukia žinių iš teisėsaugos.

Bendražygiais pasitikiu, bet jeigu paaiškės, kad kažkas yra ne taip, šioje partijoje vietos korupcijai nėra.

„Tolerancija neskaidrumui, korupcijai yra nulinė pas liberalus, atsakymas visiškai aiškus – tam vietos pas liberalus nebus“, – teigė jis paklaustas, kas, jei paaiškės, kad į neskaidrią istoriją, kurioje kol kas aiškiai figūruoja tik Eligijus Masiulis, yra įsitraukę ir daugiau liberalų lyderių.

R.Šimašius dar kartą pakartojo, kad šimtu procentų gali garantuoti tik už save: „Labai norėtųsi garantuoti už daug žmonių. Bendražygiais pasitikiu, bet jeigu paaiškės, kad kažkas yra ne taip, šioje partijoje vietos korupcijai nėra.“

G.Steponavičiaus fondą „MG Baltic“ rėmė dosniai

Dar gegužės 23 dieną Gintaro Steponavičiaus fondo valdybos pirmininkas Sigitas Groblys fondo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad fondas visuomet veikė ir veikia visiškai atvirai bei skaidriai, esą jis niekada nebuvo priklausomas nuo vienos bendrovės ar vieno asmens paramos.

Tuo pačiu jis deklaravo fondui koncerno „MG Baltic“ skirtą paramą.

„Pateikiame informaciją apie fondo gautas pajamas nuo jo įsikūrimo pradžios: 2005-2014 metai: viso įplaukų – 712040,97 litai, iš jų MG Baltic įmonių grupės – 60 000 Lt, 2015-2016 metais: 27 042,86 Eur, iš jų MGB įmonių grupė – 5 000 Eur. Fondo gautos paramos iš MG dydis neviršija 10 proc. gautų įplaukų“, – rašė jis.

S.Groblys tikino, kad fondui vadovauja nepriklausoma valdyba, kad fondas veikia griežtai pagal galiojančius įstatymus, ir nedalyvauja politinėse kampanijose – nei Liberalų sąjūdžio, nei konkrečiai politiko G.Steponavičiaus.

„Fondas yra kasmet audituojamas nepriklausomos audito kompanijos. Fondas lieka ir liks atviras įvairioms iniciatyvoms ir rėmėjams, bet šiuo metu, kol viešumoje aptariamos minėtos vienos verslo grupės finansinės paramos aspektai, G. Steponavičiaus fondas nusprendė nepriimti jokios finansinės paramos iš koncerno „MG Baltic“ ir su juo susijusių įmonių“, – rašė S.Groblys.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./MG Baltic
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./MG Baltic

Pinigų skirdavo kasmet

Oficialiai fondo pateikiamais duomenimis, „MG Baltic“ koncernui priklausančios įmonės G.Steponavičiaus paramos fondui pinigų skirdavo beveik kasmet. Tik vieną kartą fondas tokios paramos nepriėmė.

Šiemet E.Masiulio papirkimu įtariamo Raimondo Kurlianskio vadovaujama „MG Baltic Media“ G.Steponavičiaus fondą parėmė 5 tūkst. eurų.

2011 ir 2010 m. fondui „MG Baltic Media“ pervedė po 20 tūkst. litų (5,8 tūkst. eurų).

Negailėjo fondui ir kitos „MG Baltic“ įmonės. Statybų įmonė „Mitnija“ 2014-aisiais pervedė fondui 20 tūkst. litų (5,8 tūkst. eurų), 2010-aisiais 30 tūkst. litų (8,7 tūkst. eurų), 2009-aisiais – 10 tūkst. litų (2,9 tūkst. eurų)

Tik 2011 m. „Mitnijos“ siūlytų 40 tūkst. litų (11,6 tūkst. eurų) fondas dėl kažkokių prižasčių nepriėmė.

Išvis G.Steponavičiaus fondas iš „MG Baltic“ įmonių gavo apie 34 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius