-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 12 09 /17:24

„MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus pareiškė žinojęs, jog yra sekamas

Pirmadienį Vilniaus apygardos teisme liudijęs „MG Baltic“ savininkas ir prezidentas Darius Mockus žurnalistams po posėdžio pareiškė žinojęs, kad jį seka Specialiųjų tyrimų tarybos (STT) pareigūnai. Iš kur žinojo šią informaciją, koncerno savininkas žurnalistams neišdavė – jis tik mėtė užuominas, jog patys sekliai sugeba tekinti informaciją ne tik žurnalistams.
Darius Mockus
Darius Mockus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kad mus sekė, kad paskui mus slampinėdavo specialiosios tarnybos, tai mes žinojome daugiau mažiau. Kažkaip nuteka Lietuvoje ta informacija. Ir dabar jau mes turime viso to sekimo išdavą, – pirmadienį po teismo posėdžio sakė jis. – Kas kitiems yra, galima vadinti perspėjimu, supratimu, kas bus, jeigu tu matysiesi, susitikinėsi, vieną ne taip žodį pasakysi.“

„Lietuva mažas kraštas“, – perklaustas, ar jam kažkas nutekino informaciją apie tai, kad yra sekamas, teigė D.Mockus.

Man atrodo, informacija teka ir nuo plataus seklių rato.

Jis sakė, kad jam apie sekimą restorane „Galo do porto“ yra pasakojęs ir jo paties sūnus. „Po savaitės man sūnus papasakojo (...). Sakau, apie vieną atvejį papasakojo mano sūnus“, – sakė jis.

Paklaustas, kas jam nutekino informaciją apie sekimą, D.Mockus tęsė: „Matote, yra pastabūs žmonės. Man atrodo, ir tie patys, kurie seka, sugeba tekinti informaciją ne tik žurnalistams.“

„Jūs patys aiškinkitės, kaip tai nutinka, bet kai specialiosios tarnybos daro tokį platų sekimą, man atrodo, informacija teka ir nuo plataus seklių rato“, – teigė jis.

D.Mockus pirmadienį piktinosi, kad jam teismo posėdyje reikėjo klausytis cituojamų jo paties bei kitų asmenų frazių iš susitikimų. Jas verslininkas vadino užstalės pokalbiais.

„Tai nėra labai malonu ir truputėlį absurdiška“, – pridūrė jis.

Tiesiai paklaustas, ar žino, kodėl „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis davė Eligijui Masiuliui pinigų, D.Mockus sakė, kad jam su R.Kurlianskiu draudžiama bendrauti.

„Aš tą vieną versiją žinau. Viena prokuroro, kita kaltinamųjų versija, tam teismas, kad išsiaiškintų“, – sakė jis.

D.Mockus žurnalistams pabrėžė klausęs apie pinigus paties R.Kurlianskio ir juo tikintis labiau nei prokuroru.

„Kad paskolino“, – paklaustas, ką jam atsakė R.Kurlianskis, teigė koncerno savininkas.

Klausiamas, ar, be jo žinios, R.Kurlianskis galėjo nešioti kyšius, D.Mockus pabrėžė, kad jis kyšių nedavė.

Pirmadienį teismo posėdyje D.Mockus teigė, kad 2009 metais Daliai Grybauskaitei laimėjus prezidento rinkimus požiūris į verslą iš esmės pasikeitė.

„Pasikeitė politika aukščiausių šalies pareigūnų. Atsirado nepasitikėjimas verslu, verslas buvo įvardytas kaip plėšrus, savanaudis ir visus dešimt metų ta politika ir buvo tokia“, – po posėdžio kalbėjo jis.

D.Mockus teigė, kad kalėdinės vakarienės retėjo, po 2016 metų jos visai nutrūko.

„Ir čia ne tik apie mus kalbant“, – pridūrė jis.

D.Mockus sakė pastaruosius penkerius metus nesilankęs partijų būstinėse rinkimų metu.

Verslininkas prisiminė, kad 2016 metais buvo sulaikyti du žiniasklaidos vadovai, turėdamas omenyje R.Kurlianskį ir „Lietuvos ryto“ vyriausiąjį redaktorių Gedvydą Vainauską.

„Na, po tokių dalykų ir po tokių gausių operatyvinių veiksmų – specialiosios tarnybos įrašinėja, skelbia, demonizuoja. Aš manau, niekam nėra smagu susitikti – nei politikams, nei verslininkams, – nes tai yra pavojinga. Ir dabar didysis klausimas, kas yra toksiški, – verslininkai ar politikai“, – kalbėjo jis.

Verslininkas teigė, kad anksčiau būdavo bendri verslininkų ir aukščiausių šalies vadovų vizitai į užsienio šalis, jie visi nutrūko – per dešimtmetį įvyko vos vienas ar du.

Su Liberalų sąjūdžiu, anot jo, santykių dabar apskritai nėra.

„Ir politikai, ir verslininkai supranta – dabar specialiosios tarnybos gavusios kažkokią ypatingą veikimo laisvę, kur seka šiuos santykius. Kam aš statysiuos? Kaip jie be mūsų, be verslo, gali gyventi politikai, taip ir mes be jų galime gyventi“, – kalbėjo jis.

D.Mockus žurnalistams sakė, kad visi politikai nori gerai atrodyti televizijos ekrane, ir tai yra natūralu, tačiau žiniasklaidos priemonių savininkai negali daryti įtakos žiniasklaidos turiniui.

„Kai kada ir kainuoja brangiai“, – po to pareiškė jis, leisdamas suprasti kalbantis apie D.Grybauskaitę. Eligijus Masiulis ir pats D.Mockus anksčiau žiniasklaidai teigė, kad E.Masiulis yra pateikęs prašymų nuo D.Grybauskaitės – esą ji norėjo būti palankiai rodoma koncerno televizijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius