-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 09

„MG Baltic“ prezidento Dariaus Mockaus dovaną parlamentarams „valstiečiai“ išsiuntė atgal

Į korupcijos skandalą įsipainiojusio koncerno „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus nusprendė savotiškai pasveikinti parlamentarus su artėjančia Lietuvos valstybės atkūrimo diena – padovanojo po knygą apie tautos patriarchą Joną Basanavičių. „Valstiečių“ parlamentarai apie šią dovaną net diskutavo frakcijos posėdyje ir galiausiai nusprendė ją grąžinti. O štai liberalai, kurių buvęs lyderis Eligijus Masiulis įtariamas paėmęs kyšį iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio, dovaną mielai priėmė.
D.Mockaus dovanota knyga
D.Mockaus dovanota knyga / 15min nuotr.

Prieš keletą dienų parlamentarai savo pašto dėžutėse rado istoriko Algirdo Grigaravičiaus knygą „Atsiskyrėlis iš Suvalkijos. Jono Basanavičiaus gyvenimas ir darbai“.

„Artėjančios Vasario 16-osios proga, linkėdami prasmingo skaitymo, dovanojame Jums šią knygą“, – skelbiama į dovaną įdėtoje kortelėje, kurią pasirašo „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus.

15min nuotr. /D.Mockaus kortelė
15min nuotr. /D.Mockaus kortelė

Į bet kokias dovanas parlamentarams jautriai reaguojantys Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos nariai apie D.Mockaus dovanotą knygą diskutavo trečiadienį frakcijos posėdyje ir priėmė sprendimą dovanotas knygas grąžinti.

Tą dar anksčiau už frakciją padarė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Seimo pirmininkas atsisakė šios dovanos, ji net nepasiekė jo kabineto – tik priimamąjį“, – 15min ketvirtadienį sakė parlamento pirmininko atstovė spaudai Dalia Vencevičienė.

„Pirmininko pozicija labai aiški, jis ir anksčiau sakė, kad iš verslininkų ir kitų suinteresuotų organizacijų dovanos nebus priimamos Seime, jis tai paragino padaryti ir kitus Seimo narius“, – teigė V.Pranckiečio atstovė.

Įtarimuose minimas ir paminklas J.Basanavičiui

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Darius Mockus
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Darius Mockus

D.Mockaus dovaną galima būtų vertinti kaip savotišką humorą.

Kai pernai gegužę Specialiųjų tyrimų tarnybos agentai buvusio Liberalų sąjūdžio vadovo Eligijaus Masiulio namuose rado apie 250 tūkst. eurų, tarp kitų versijų buvo keliama ir tokia, esą 90 tūkst. eurų grynaisiais degtinės dėžutėje politikui perdavęs koncerno viceprezidentas Raimondas Kurlianskis galėjo buvusiam politikui atsilyginti ir už tai, kad koncerną dominantis paminklas Jonui Basanavičiui, kurio pastatymą jis planavo paremti, būtų pastatytas Konstantino Sirvydo skverelyje šalia Prancūzijos ambasados.

Šie įtarimai, be kitų, minimi ir oficialiuose E.Masiuliui bei R.Kurlianskiui pareikštuose įtarimuose. Koncernas, pasišovęs apmokėti paminklo statybą, Vilniaus valdžiai primygtinai siūlė ir savo pasirinktą paminklo variantą, ir vietą.

Tačiau galiausiai Vilniaus savivaldybė pasirinko kitą vietą – priešais Filharmoniją bei paskelbė konkursą paminklui sukurti.

E.Gentvilas: aš knygų nemėtau

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas 15min pasakojo, kaip ir kiti parlamentarai, radęs knygą padėjėjos į kabinetą atneštame voke.

„Nepulsiu aš grąžinti tos knygos. Man atrodo, kad tokie simboliniai gestai kartais juokingi. Aš dabar, pavyzdžiui, pats esu užsakęs ir apie monsinjorą Kazimierą Vasiliauską knygas dalinsiu, tai nenorėčiau, kad kažkas išmestų tą knygą dėl to, kad jam, pavyzdžiui, Gentvilas nepatinka“, – teigė jis.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Liberalų frakcijos seniūnas teigė, kad nepaisant to, patinka jam ar nepatinka D.Mockus, o partijos buvusio lyderio istorija yra skaudi, knygos jis neišmes.

„Pasilikau ant darbo stalo ir su malonumu kažkada perskaitysiu. Tokie atsikratymai man primena 1989-uosius, kai Juozo Baltušio knygas pasiūlė deginti. Knyga yra knyga, aš ją priimu, dėkoju (…) Aš knygų nemėtau, net jeigu mūsų istorija su D.Mockumi nėra maloni“, – tvirtino parlamentaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius