-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 10 07

Miesto ligoninėse sunkmetis baigėsi

Klaipėdos ligoninės krizės nebejaučia. Siekdamos pranokti viena kitą, jos nusprendė pirkti tokią pačią tyrimų įrangą, kainuojančią milijonus litų. Dviejų kaimynystėje veikiančių gydymo įstaigų lenktynės daužo bet kokias viltis jas kada nors sujungti į vieną ir taip sutaupyti valstybės lėšų.
Dvi didžiosios Klaipėdos ligoninės, kurias skiria tik tvora ir automobilių stovėjimo aikštelė, varžosi, siekdamos apsistatyti brangiausia įranga, nes esama nepasidalija.
Dvi didžiosios Klaipėdos ligoninės, kurias skiria tik tvora ir automobilių stovėjimo aikštelė, varžosi, siekdamos apsistatyti brangiausia įranga, nes esama nepasidalija. / Eglės Petkutės/15min.lt

Klaipėdos jūrininkų ligoninės pirmajame aukšte zuja statybininkai. Jie išgriovė trijų kabinetų sienas ir ruošia patalpas, kuriose dar šiemet stovės naujas magnetinio branduolio rezonanso tomografas.

Įranga nesidalino

„Gyvenimas pagerės ne mums, o pacientams. Gydytojams nebereikės aiškintis, kad mūsų ligoninė šio tyrimo neatlieka, kad neturime galimybių, galėsime priimti viso regiono pacientus ir padėti kolegoms, jeigu reikės“, – teigė Jūrininkų ligoninės vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga. Beveik 5 mln. Lt kainavęs aparatas atkeliaus iš Olandijos.

Kardiologinio profilio įstaiga magnetinio branduolio rezonanso (MBR) tyrimui ligonius siųsdavo į šalia esančią Klaipėdos universitetinę ligoninę (KUL), kuri šią įrangą turi jau seniai.

Tačiau dalytis ja ligoninėms sekėsi sunkiai. Pagal sutartį, Jūrininkų ligoninė per metus tyrimams tegalėdavo nusiųsti 40 pacientų. J.Sąlygos teigimu, dėl to sulaukdavo nemažai priekaištų ir nepasitenkinimo.

Perka dar naujesnį

Dar didesni KUL užmojai. Galingiausią MBR tomografą visame regione šiuo metu turinti gydymo įstaiga nusipirko dar naujesnį ir galingesnį. Raštas su prašymu tam skirti lėšų šių metų kovą pasiekė Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM). Prašyme nurodyta, kad 2001 m. įsigyta įranga nusidėvėjusi, dažnai genda, o remonto darbai trukdo planuoti ir atlikti pacientams reikalingus tyrimus.

Įstaiga gavo neigiamą atsakymą, tačiau tai neprivertė keisti planų. Gegužę ji paskelbė viešojo pirkimo konkursą, o šiuo metu jau ruošiamos patalpos naujajai aparatūrai.
Į šias lenktynes ketino įsitraukti ir trečioji – Respublikinė Klaipėdos ligoninė (RKL). Birželį planus pirkti naują MBR tomografą atskleidė jos vadovas Romaldas Sakalauskas. Tačiau vakar „15min” jis tikino, kad šiuos planus atidėjo ateičiai.

„Metų pabaiga ne pats tinkamiausias metas tokiems brangiems pirkiniams, reikia gerai susiplanuoti biudžetą ir susidėlioti, kas svarbiau ir ko labiau reikia šiuo metu“, – aptakiai aiškino vyriausiasis gydytojas.

Prislopinti ambicijas vadovus privertė SAM, kuriai ligoninė pavaldi. Tai patvirtino viceministras Audrius Klišonis. Pokalbio metu apsispręsta šiuo metu nežarstyti lėšų įrangai, kurią ligoninė ir taip turi, nors ir ne pačią galingiausią.

Eilių nemažina tyčia?

Šiuo metu Klaipėdoje yra du MBR tomografai, kuriais tiriami viso Vakarų regiono pacientai. Norint išsitirti, tenka užsiregistruoti iš anksto ir laukti mažiausiai du mėnesius.

Ligoninių vadovai žada, kad atsiradus dar dviem naujiems aparatams, eilės gerokai sutrumpės, nors tuo linkę abejoti patys medikai. „Eilės būtų ir dabar trumpesnės, jeigu turima įranga būtų maksimaliai išnaudojama, tačiau taip nėra. Ir galios pakanka, svarbu, kad būtų tinkamai sukomplektuota. Teiginiai, kad neva pacientams bus daug geriau, niekiniai, tai tėra ligoninių vadovų ambicijos, siekis pasipuikuoti ir žūtbūt pralenkti kitus“, – atskleidė pavardės nenorėjęs skelbti RKL gydytojas.

Apie vienašališkai priimamus sprendimus nesitariant net su tais gydytojais, kurie ir dirbtų su perkama įranga, patvirtino ir kitų dviejų ligoninių darbuotojai.

Pailginti tyrimų laiką ir aptarnauti daugiau pacientų R.Sakalauskas tikino ne kartą svarstęs ir jau išbandęs. Tačiau tai esą nepasiteisino. „Jeigu priimtume žmones iki aštuntos ar devintos vakaro, atliktume iki 50 proc. daugiau tyrimų. Tačiau priimame iki penktos valandos, nes niekas nenori būti registruojamas tyrimui vakare. Tai suprantama, nes daugelis atvyksta iš kitų rajonų, jiems patogiau tirtis dieną, taigi turėjome prisitaikyti prie savo pacientų poreikių“, – aiškino RKL vyriausiasis gydytojas.

Iš valstybės biudžeto lėšų tomografams negavo nė viena iš gydymo įstaigų. Jie perkami iš pačių sutaupytų lėšų, gaunamų iš mokamų paslaugų.

Kontroliuoja ne visus

Audrius Klišonis,
Sveikatos apsaugos viceministras

Klaipėdos universitetinė ligoninė konkursą paskelbė paskutinė, o mes negalime vadovautis kieto kumščio principu ir daryti įtakos savivaldybei pavaldžioms įstaigoms bei jų priimamiems sprendimams. Mes galime kontroliuoti tik ministerijos pavaldumo ligonines. Kaip žinia, dvi kaimyninės ligoninės tomografu nesidalydavo, ten buvo problemų, Jūrininkų ligoninės pacientai nesulaukdavo tyrimo. Į tai negalima neatsižvelgti. Būtent todėl ministerija kreipėsi į Klaipėdos miesto savivaldybę, prašydama pakeisti pavasarį priimtą tarybos sprendimą, kuriuo ji nesutiko perduoti Klaipėdos universitetinės ligoninės steigėjo teisių. Rugsėjį politikai savo sprendimu dar kartą išreiškė poziciją, kuri neleidžia įgyvendinti Vyriausybės nutarimo sujungti ligonines ir mieste įsteigti trečiąjį šalyje universiteto centrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius