-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 09 01

Miesto svečius apgyvendinantys kauniečiai turi sumokėti mokesčius

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Kauno VMI), įvertinusi Europos vyrų krepšinio čempionato („EuroBasket 2011“) metu išaugusią apgyvendinimo ir viešojo maitinimo paslaugų paklausą bei papildomų darbuotojų poreikį, primena, kokių taisyklių turi laikytis minėtas paslaugas teikiančios įmonės, apskaičiuodamos pridėtinės vertės ir gyventojų pajamų mokesčius (PVM, GPM).
Kauno apskrities VMI įspėja, kad apgyvendinimo paslaugas suteikę kauniečiai privalo sumokėti mokesčius.
Kauno apskrities VMI įspėja, kad apgyvendinimo paslaugas suteikę kauniečiai privalo sumokėti mokesčius. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Apgyvendinimo ir viešojo maitinimo paslaugos, faktiškai suteiktos šalies teritorijoje, apmokestinamos PVM. Apmokestinimo PVM lengvatos taikomos apgyvendinimo ir maitinimo paslaugoms, kai maitinimo paslauga yra apgyvendinimo paslaugos dalis (pvz., pusryčių paslauga teikiama kartu su nakvynės paslauga).

2011 metais viešbučio tipo ir specialaus apgyvendinimo paslaugos (nakvynės ir pusryčių paslaugos arba tik nakvynės paslauga) apmokestinamos taikant lengvatinį 9 proc. PVM tarifą. Tačiau kai šių paslaugų teikėjai savo klientams teikia kitas maitinimo (pietų, vakarienės), saunos, sporto salės, dviračių nuomos paslaugas, tokios paslaugos nepriskiriamos viešbučio tipo ar specialaus apgyvendinimo paslaugoms ir apmokestinamos taikant standartinį 21 proc.PVM tarifą.

Viešbučio tipo apgyvendinimo paslaugas teikia viešbučiai, moteliai ir svečių namai. Specialaus apgyvendinimo paslaugas teikia kurortų sanatorijos, kurortų reabilitacijos centrai, kempingai, turizmo centrai, poilsio namai, jaunimo nakvynės namai, keleiviams vežti skirti arba plaukioti nenaudojami laivai, konferencijų centrai, medžioklės nameliai, asmenys, besiverčiantys kaimo turizmu, kiti specialaus apgyvendinimo paslaugų teikėjai.

Atkreiptinas dėmesys, kad PVM neskaičiuojamas nuo sumų, sumokėtų kaip rankpinigiai, kai viena sutarties šalis (klientas) pasinaudoja jam suteikta galimybe atsisakyti sutarties, kuri buvo užtikrinta rankpinigiais, ir kai šias sumas pasilieka kita sutarties šalis (paslaugų teikėjas). Tokiu atveju laikoma, kad tai kompensacija už sutarties nutraukimą.

GPM įstatymas išskiria dvi iš esmės skirtingas gyventojo vykdomos veiklos rūšis – tai darbo veikla (sudarant darbo sutartį) ir individuali veikla. Jeigu įstatymai ar kiti teisės aktai nenustato, kad konkretų darbą gyventojas gali atlikti tik sudaręs darbo sutartį, gyventojas tokį darbą gali atlikti savarankiškai, įregistravęs individualią veiklą, taigi įsigijęs verslo liudijimą ar gavęs individualios veiklos pažymą.

Individualia veikla užsiimančio gyventojo santykiuose su kita sandorio puse neturi būti darbo santykiams būdingų požymių (susitarimo dėl darbo užmokesčio, darbo vietos ir funkcijų, darbo drausmės, atostogų), gyventojas pats sprendžia su savo veikla susijusius klausimus ir pats dengia veiklos išlaidas.

Tačiau, jei gyventojas suteikia atsitiktinio, vienkartinio pobūdžio paslaugas ar parduoda prekes, tai tokia jo veikla nelaikoma individualia veikla. Tokiu atveju gali būti sudaroma vienkartinė paslaugų suteikimo ar turto (prekių) pardavimo sutartis.

Pajamos pagal mokesčio mokėjimo tvarką taip pat skirstomos į dvi klases – A ir B. Nuo A klasei priskiriamų pajamų mokestį išskaičiuoja ir sumoka į biudžetą jas išmokantis asmuo. Nuo B klasei priskiriamų pajamų mokestį apskaičiuoti, sumokėti ir deklaruoti privalo jas gavęs gyventojas, pateikdamas metinę pajamų deklaraciją.

Iš darbdavio gautas darbo užmokestis priskiriamas A klasės pajamoms, kurias išmokant pajamų mokestį apskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą turi jas išmokėjęs darbdavys. Tačiau individualios veiklos, vykdomos įsigijus verslo liudijimą ir pagal individualios veiklos pažymą, pajamos bei turto pardavimo pajamos priskiriamos B klasės pajamoms. Gavęs tokių pajamų, mokestį turi sumokėti pats gyventojas.

Linkėdama pergalės Lietuvos rinktinei Europos vyrų krepšinio čempionate, VMI linki sėkmės Lietuvos verslininkams ir sirgaliams ir primena, kad informaciją dėl konkrečių teikiamų paslaugų apmokestinimo galima gauti paskambinus Mokesčių informacijos centro trumpuoju telefonu 1882 arba atvykus į savos apskrities VMI.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius