Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 10 18 /16:44

Migracijos departamentui padėti tvarkyti dokumentus siunčiami 10 policijos darbuotojų

Migracijos departamento darbuotojams nespėjant tvarkyti dokumentų, jiems į pagalbą laikinai siunčiami 10 policijos migracijos padalinių darbuotojų, informavo vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.
Migracijos departamentas
Migracijos departamentas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Migracijos departamento vadovė nesusitvarko, dar prieš kurį laiką prašė padidinti darbuotojų skaičių, ji nurodė 12 pareigybių, bet šiuo laikotarpiu taip greit negalime padėti, nes nėra finansavimo. Todėl susitarėme su policija, kad iš migracijos valdybų jie perves 10 darbuotojų į Migracijos departamentą. Čia greitos priemonės spręsti problemą, nes matome, kokios eilės yra susidariusios, žmonės dirba viršvalandžius, dėl to gal ir klaidų atsiranda“, – BNS sakė ministras.

Jis teigia, kad policijos darbuotojai kol kas siunčiami dviem mėnesiams, ministerija prašo biudžete numatyti papildomiems etatams departamente 148 tūkst. eurų, jei pinigai nebus skirti, ketinama policijos pareigūnų delegavimą pratęsti. Nuo spalio pradžios departamentas dėl darbuotojų trūkumo nebepriima prašymų dėl Lietuvos vizų išdavimo – ministras sako, kad vizų išdavimas turėtų būti atnaujintas.

Susidariusias įvairių prašymų eiles departamente E. Misiūnas sieja su liberalesniu darbo vizų išdavimu, ypač ukrainiečiams, taip pat tradiciškai intensyvesne studentų iš užsienio migracija rudenį.

E.Misiūnas laikiną sprendimą pavadino „gaisro gesinimu“, tuo metu planuojama Migracijos departamento reforma, anot jo, bus daroma „racionaliai apgalvojus, o ne gaisro sąlygomis“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ministro Eimučio Misiūno vizitas migracijos departamente
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ministro Eimučio Misiūno vizitas migracijos departamente

Tiesa, jis užsimena, kad nebus ignoruojama ir prezidentės, politikų ir kitų specialistų kritika, jog nereikėtų perduoti migracijos funkcijų statutinėms tarnyboms, tad šią Seimo sesiją nesitikima parengti konkrečių reformai skirtų teisės aktų – bus siekiama tik „išgryninti idėjas“.

„Dar vakar buvome susitikę su prezidentės patarėjais, premjero patarėju, ministerijoje diskutavome, kalbėjome, kaip geriau situaciją išspręsti. Dar tikrai šimtu procentu nėra apsispręsta, kad eisime būtent šituo (departamento naikinimo – BNS) keliu. Turime ir Estijos pavyzdį, bet turime ir kitų šalių pavyzdžius, kur funkcijos perduotos policijai. Kalbėsimės ir su premjero, prezidentės komanda. Aiškaus sprendimo negaliu pasakyti, bet mūsų pasirinktas variantas atrodo racionalus, geresnis, greitesnis“, – įsitikinęs ministras.

Migracijos departamento vadovė: bus atrinktos įmonės, kurios greičiau galės gauti vizas darbuotojams

Tarp rengiamų naujovių – ir kuriamas „baltųjų“ įmonių sąrašas, pranešė Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė.

„Šiuo metu mes labai intensyviai svarstome visų taisyklių pakeitimus, kad sukurtume du kanalus – vienas kanalas skirtas, vadinkime kodiniu pavadinimu, „baltoms“ įmonėms, kitas kanalas – bendra tvarka. Dabar diskutuojame su verslo asociacijų atstovais, kokiu principu sudaryti tą „baltąjį“ sąrašą, kad įmonės, patekusios į tą sąrašą, galėtų užsieniečius labai greitai atsivežti, kad būtų taikomi minimalūs reikalavimai“, – trečiadienį per Seimo Migracijos komisijos posėdį sakė departamento vadovė.

Anot jos, labai greitai bus parengti dokumentų pakeitimai, ir jeigu viskas klostysis sklandžiai, nuo kitų metų ši sistema galėtų pradėti veikti.

Vidaus reikalų ministerija savo ruožtu rengia Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pakeitimus, kad būtų galimybė sprendimo priėmimo teisę dėl vizų suteikti kai kuriems teritoriniams policijos migracijos padaliniams.

Pasak E.Gudzinskaitės, lengvesnius atvejus galėtų nagrinėti Vilniaus, Kauno, Klaipėdos policijos padaliniai, o Migracijos departamentui liktų sunkesnieji.

Ji taip pat pasidžiaugė, kad trečiadienį departamente sulaukta papildomų keturių darbuotojų iš policijos migracijos padalinių.

„Šiandien ryte jau atėjo keturi pagalbininkai iš policijos, nuo pirmadienio iš viso dešimt gausime. Jie pas mus dirbs du mėnesius, paskui ministerija turi planų, kaip padėti. Turėkime omeny, kad imigracija pas mus nuolat auga ir augs. Darbdaviai viešai deklaruoja, kad jų poreikis samdyti užsieniečius tik didės. Be etatų didinimo, kaip nori sukis, neišeis“, – pabrėžė E.Gudzinskaitė.

Ji prognozavo, kad per kelis mėnesius Migracijos departamentas grįš į įprastinį darbo ritmą.

„Manau, kad visos šios trys priemonės – kanalų išskyrimas, sprendimų nuleidimas ir etatų padidinimas – padės grįžti prie 15 dienų, o „baltoms“ įmonėms net dar trumpesnio vizų išdavimo termino“, – tvirtino Migracijos departamento direktorė.

Prieš dvi savaites ministras paskelbė apie planus naikinti pastaruoju metu kritikos sulaukiantį Migracijos departamentą ir jo funkcijas perduoti policijai, dalį funkcijų – pasieniečiams. Iniciatyvą sukritikavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad migracijos sistemos problemas reikia spręsti pertvarkant šią instituciją, o ne padalinant jos funkcijas statutinėms tarnyboms.

Kritikos departamentas sulaukė dėl kelių sprendimų, susijusių su prieglobsčio suteikimu, leidimų gyventi Lietuvoje išdavimu ir galimu informacijos nutekinimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius