-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 16

Migracijos ekspertė: nemažėjant emigracijai iš Lietuvos, būtini aiškūs prioritetai darbuotojų iš kitų šalių atvykimui

Nemažėjant išvykstančių gyventojų srautui Tarptautinės migracijos organizacijos atstovė teigia, jog būtina kurti aiškią imigracijos politiką su prioritetais, kokių darbuotojų ir specialistų iš kitų šalių reikia Lietuvos darbo rinkai.
Emigracija
Emigracija / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) Vilniaus biuro vadovė Audra Sipavičienė BNS komentuodama paskelbtus preliminarius pasibaigusio visuotinio gyventojų surašymo rezultatus sakė, kad pastebėjo ir ankstesniame surašyme išryškėjusią tendenciją, jog didelė dalis išvykstančiųjų emigracijos nedeklaruoja.

„Pernai deklaruota emigracija buvo 80 tūkst., nemanau, kad tiek žmonių išvyko, paprastai išvyksta 20 tūkstančių. Matyt, deklaruoti padėjo Privalomasis sveikatos draudimas. Tačiau šiemet net ir deklaruota emigracija auga pakankamai sparčiai, rodiklis liūdnas ir verta susirūpinti“, – kalbėjo TMO atstovė Lietuvoje.

Kartu ji išsakė nuomonę, kad jau dabar Lietuvos verslui reikia įsivežti darbuotojų iš kitų šalių, o tam reikalingas sisteminis valstybės požiūris.

„Verslo struktūroms specialistų jau seniai trūksta. Mes jau kelerius metus šnekame, kad reikalinga aiški imigracijos politika ir strategija. Tie darbuotojai tikrai atsiras. Bet tikriausiai jie bus nekvalifikuoti ir pigūs. Labai dažnai tai yra susiję su pusiau šešėliu ar nelegalia imigracija“, – dėstė A.Sipavičienė.

Anot jos, imigracijos problemą palikus „savieigai“, Lietuvai teks tenkintis pigia, nekvalifikuota ir dažnai nelegalia darbo jėga iš užsienio ir spręsti su tuo susijusias socialines problemas.

„Reikia aiškiai žinoti, ką mes norime atsivežti. Mūsų idėja – pradėti nuo aukščiausios kvalifikacijos. Aišku, mums būtų labai sudėtinga, nes tektų konkuruoti su visa Europa. Europa į tai deda labai daug pastangų, o mes užmerkiame akis. Jei pavyktų atsivežti aukštos kvalifikacijos specialistų, manau, pradėtų ir lietuviai grįžti“, – prognozavo A.Sipavičienė.

Statistikos departamentas pirmadienį paskelbė, kad, pirminiais duomenimis, šių metų kovo 1 dieną Lietuvoje buvo 3 mln. 54 tūkst. nuolatinių gyventojų. Paskelbti preliminarūs gyventojų surašymo rezultatai parodė, kad dėl emigracijos ir neigiamų demografinių tendencijų Lietuvos gyventojų skaičius per 10 metų sumažėjo daugiau nei 400 tūkstančių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius