-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 27 /14:40

VRM ir TM: vieniši vyrai migrantai iš Rūdninkų palapinių keliaus į Kybartų pataisos namus

Vidaus reikalų ministerija migrantus perkels iš vasarinės Rūdninkų stovyklavietės į uždarymui ruošiamus Kybartų pataisos namus, rašoma ministerijos pranešime spaudai. Apie vykdomą projektą visuomenę informuoja ir Teisingumo ministerijos atstovai. Teigiama, kad įvairūs pasirengimo darbai atims apie mėnesį, vėliau jau gali prasidėti realus migrantų persikraustymas. Apytikris maksimalus būsimų naujakurių Kybartų pataisos namuose skaičius – 800.

Tačiau nė vienas jų nėra pritaikytas tokio didelio žmonių skaičiaus savarankiškam gyvenimui, o jų infrastruktūra nėra tinkama saugumui užtikrinti. Todėl, suderinus su Teisingumo ministerija, nuspręsta, kad migrantai bus perkelti į uždarymui ruošiamus Kybartų pataisos namus, kurie yra netoli pasienio, bet atokiau nuo gyvenvietės.

Apie šį sprendimą informuotas Vilkaviškio rajono savivaldybės meras. Patalpas įvertino ir „Raudonojo Kryžiaus“ ekspertai.

Gelbstint žmones nuo šalčio ir peršalimo ligų – reikalingi greiti sprendimai.

„Atšalus orams bei artėjant žiemos sezonui, gelbstint žmones nuo šalčio ir peršalimo ligų – reikalingi greiti sprendimai. Juos radome – pirmiausia bus pasirūpinta Rūdninkų stovyklavietėje įkurdintais migrantais, nes čia sąlygos bene prasčiausios iš visų Lietuvoje įkurtų laikinų migrantų centrų. Taip pat šilčiau apgyvendinsime ir vaikus bei moteris. Šaltuoju metų laiku užtikrinsime tinkamas apgyvendinimo sąlygas neteisėtai valstybės sieną kirtusiems užsieniečiams iki to laiko, kol bus išnagrinėti jų prašymai dėl prieglobsčio“, – sako vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas.

„Tikrai toks planas yra, tikrai toks sprendimas yra priimtas“, – penktadienį patvirtino vidaus reikalų viceministras.

Tikrai toks planas yra, tikrai toks sprendimas yra priimtas.

Per trumpąją spaudos konferenciją VRM atstovas papildomai informavo, kad vien „procedūriniai dalykai“ gali užsitęsti dar apie mėnesį, kitaip tariant, per rugsėjį realus migrantų perkėlimas į Kybartus gali ir neprasidėti, tuo metu spalis – jau realesnis šio projekto terminas.

Kybartų pataisos namuose planuojama apgyvendinti iki 800 užsieniečių. „Pats pastatas ir moduliniai nameliai šalia“, – galimo talpumo formulę nurodė viceministras. Šiuo metu vien Rūdninkuose laikinai įsikūrę apie 750 neteisėtai į Lietuvą patekusių užsieniečių.

V.Dmitrijevas pažymėjo, kad vienas iš aspektų, kuris dar tik yra sprendžiamas, yra dabartinių Kybartų pataisos namų gyventojų perkėlimas kitur. Be to, su migrantų teisine padėtimi Lietuvoje susijusios procedūros šiandieną daugeliu atveju taip pat dar nėra baigtos, joms irgi reikia laiko.

Sprendimas dėl apgyvendinimo Kybartuose aktualiausias šimtams palapinėse gyvenančių vienišų vyrų.

„Konkrečiai kalbant apie šeimas, turime Ruklos pabėgėlių priėmimo centrą. Norėčiau priminti ir apie Medininkus, kur irgi vyksta perkėlimas šeimų bei socialiai pažeidžiamų asmenų. O palapinėse šiandieną daugiausiai gyvena vieniši vyrai, tad sprendimas dėl perkėlimo iš Rūdininkų į Kybartus labiausiai skirtas būtent jiems“, – detalizavo VRM atstovas.

Migrantų apgyvendinimo poreikiams užtikrinti Kybartai turi išvystytą infrastruktūrą – pataisos namų teritorijoje yra šildymo sistema, elektra, interneto ryšys, tiekiamas vanduo ir karštas maistas, veikia medicinos punktas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitalijus Dmitrijevas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitalijus Dmitrijevas

Kybartų pataisos namuose įrengtos ir laisvalaikiui skirtos patalpos – biblioteka, amatų centras, treniruoklių salė, atviroje pataisos namų teritorijoje sportuoti galima futbolo stadione ir krepšinio aikštelėse.

Pagal Teisingumo ministerijos bausmių vykdymo sistemos pertvarką dalis įstaigų, netinkamų penitencinei veiklai, tarp jų ir Kybartų pataisos namai, buvo numatyti atiduoti Turto bankui t.y. valstybės poreikiams.

Ten gyvenantys nuteistieji, kaip ir planuota, bus perkelti į artimiausias pataisos įstaigas, kuriose yra pakankamai laisvų vietų bausmei atlikti. Kalėjimų departamentas užtikrins visų dirbančių pareigūnų darbo vietų išsaugojimą, atliepiant poreikius ir lūkesčius.

Migrantams persikėlus į Kybartuose esančius pastatus nebus taikomas įkalinimo įstaigų režimas – jų apgyvendinimas, apsauga bus vykdoma pagal užsieniečių teisinės padėties įstatymo nuostatas.

Žmonių apgyvendinimui skirtų patalpų Kybartuose atlaisvinimas vyks pagal bendrai – Vidaus reikalų ir Teisingumo ministerijų – patvirtintą veiksmų planą. Tuo pačiu metu, iškėlus migrantus iš Rūdininkų, stovyklavietėje bus statomi moduliniai nameliai – stovyklavietė Rūdninkuose bus pertvarkyta.

Kalėjimų departamentas užtikrins visų dirbančių pareigūnų darbo vietų išsaugojimą, atliepiant poreikius ir lūkesčius.

Primename, kad Medininkuose, Pasieniečių mokyklos teritorijoje taip pat šiuo metu intensyviai kuriama visa migrantams apgyvendinti reikalinga infrastruktūra. Dalis migrantų iš pasienio užkardų ir kitų laikino apgyvendinimo vietų jau yra perkelti iš palapinių į modulinius namelius Medininkuose.

Medininkų stovyklavietėje šiuo metu apgyvendinti 350 migrantų – daugiausiai asmenys iš labiausiai pažeidžiamų socialinių grupių. Moduliniuose nameliuose gali gyventi šeimos iki 4 asmenų – kiekviename namelyje įrengtas šildymas, yra visos buičiai ir higienai reikalingos priemonės.

Ruklos pabėgėlių centre taip pat įrengtuose moduliniuose nameliuose gyvena 219 užsieniečių. Padvarionių užkardoje, Austrijai suteikus paramą, pastatyta 50 modulinių namelių.

Tikimasi, kad per rugsėjo mėnesį visi migrantai iš pasienio užkardų ir kitų laikino apgyvendinimo vietų bus perkelti į modulinius namelius, užtikrinant jiems visas būtinas buities ir higienos sąlygas.

Socialiai pažeidžiamiausių migrantų apgyvendinimo klausimai derinami su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Socialiai pažeidžiamiausių žmonių apgyvendinimo klausimai derinami su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Pranešimą apie tai, kad Teisingumo ministerija (TM) perduoda Kybartų patalpas, penktadienio popietę išplatino ir TM Komunikacijos skyrius.

Siekdama prisidėti prie migrantų krizės valdymo bei proaktyviai veikdama valstybiniu lygmeniu, Teisingumo ministerija priėmė sprendimą spartinti bausmių vykdymo sistemos pertvarkos strategijos metmenyse numatytų darbų dalį, rašoma pranešime.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kybartų pataisos namai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kybartų pataisos namai

Atliepdama Lietuvos Respublikos Vyriausybės lūkesčius bei reaguodama į Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos prašymą, Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija perduoda teisės aktų nustatyta tvarka vidaus reikalų ministerijai Marijampolės pataisos namų padalinio, Kybartuose, esančią infrastruktūrą.

TM atkreipia dėmesį, kad minėtų pataisos namų padalinio patalpos yra bendrabučio tipo, jos nėra efektyviai išnaudojamos bei neatitinka šių laikų įkalinimo įstaigai keliamų lūkesčių ir reikalavimų. Bendrabučio tipo patalpos apsunkina nusiteistųjų resocializaciją, taip pat sudaro prielaidas kriminalinės subkultūros egzistavimui. Šios dienos duomenimis, joje kalinama apie 290 nuteistųjų. Dalis nuteistųjų laisvės atėmimo bausmės bus tęsiamas Marijampolės pataisos namuose, kita dalis bus paskirstyta bausmės atlikimo laiką tęsti kitos įkalinimo įstaigose, kuriose yra pakankamai laisvų vietų.

Bendrabučio tipo patalpos apsunkina nusiteistųjų resocializaciją, taip pat sudaro prielaidas kriminalinės subkultūros egzistavimui.

Šiuo metu yra parengtas tarpinstitucinis priemonių planas, kuriame įsitrauktos kitos institucijos kaip Viešojo saugumo tarnyba ir Policijos departamentas, kurios užtikrins saugų nuteistųjų asmenų bei jų asmeninių daiktų konvojavimą į kitas pataisos įstaigas.

VIDEO: Diena su migrantais stovykloje: Suprantame jūsų baimę, bet nevadinkite mūsų nusikaltėliais

Patalpų perdavimas vyks pagal patvirtintą priemonių planą, kuriame numatytas Kybartų padalinyje dirbančių pareigūnų ir asmenų darbo vietų išsaugojimas bet kurioje pataisos įstaigoje arba Vidaus reikalų ministerijai pavaldžioje statutinėje organizacijoje.

Šiuo metu vyksta aktyvus dialogas su profesinių sąjungų atstovais bei įstaigų vadovais, kurie prisidės ir patvirtinto plano įgyvendinimo, taip pat aktyvinamos lygtinio paleidimo procedūros bei pusiaukelės namų galimybių išnaudojimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius