Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 22

Migrantų krizė: atostogų atsisakę pasieniečiai šaukiasi buvusių kolegų pagalbos

Buvusius Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnus šią savaitę pasiekė dabartinio pasieniečių vado Rustamo Liubajevo kvietimas ir pagalbos prašymas. Į pensiją išėję pareigūnai kviečiami prisiminti tarnybos dienas – padėti su anksčiau nematytais migrantų iš Baltarusijos srautais susiduriantiems kolegoms ir laikinai vėl įsidarbinti tarnyboje.
Pasieniečiai
Pasieniečiai / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„Kreipiuosi į Jus šiuo nelengvu tiek mūsų tarnybai, tiek visai šaliai metu. Manau, kad kaip buvę pasieniečiai puikiai žinote, kokia situacija šiuo metu yra prie sienos su Baltarusija. Dėl neteisėtų migrantų antplūdžio iš kaimyninės šalies mūsų valstybėje yra paskelbta ekstremalioji situacija. VSAT turi milžinišką krūvį ir jūrą darbų, siekdama tinkamai vykdyti mums deleguotas funkcijas užtikrinant valstybės sienos apsaugą“, – rašoma vado kreipimesi.

R.Liubajevas primena, kad šiuo metu VSAT pareigūnams padeda kolegos iš kitų institucijų, kariai, pareigūnai iš užsienio valstybių.

Dėl sudėtingos situacijos taip pat priimtas sprendimas neišleisti atostogų statutinių pasieniečių, nes sienos apsaugai šiuo metu reikia itin didelių pajėgų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rustamas Liubajevas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rustamas Liubajevas

„Jūs tarnavote VSAT ir ne vienerius metus saugojote Lietuvos, o nuo 2004 metų – ir visos ES sieną. Savo darbu įrodėte, kad tai atlikote profesionaliai, negailėdami jėgų ir pastangų. Neabejoju, kad net išėję į užtarnautą poilsį, o galbūt gyvenime pasirinkę kitas veiklas, nepamiršote praleistų tarnyboje metų, buvusių kolegų ir atliktos pareigos užtikrinti valstybės sienos neliečiamumą.

Šiandien mums, dabartiniams pasieniečiams, reikia Jūsų paramos ir patirties. Kviečiu buvusius pareigūnus laikinai grįžti į darbą VSAT, nes šiuo laikotarpiu Jūs mums galėtumėte suteikti didelę paramą“, – į buvusius pareigūnus kreipėsi jis.

Brangūs buvę pasieniečiai, suremkime pečius, susitelkime, Jūsų pagalba šiandien labai reikalinga.

Kvietime rašoma, kad tarnyba buvusius pasieniečius galėtų įdarbinti pagal darbo sutartį, priklausomai nuo jų gyvenamosios vietos.

Iš pensijos sugrįžę pasieniečiai galėtų prisidėti tiek saugant valstybės sieną, tiek Užsieniečių registracijos centre apgyvendintus migrantus, atlikti kitas užduotis.

„Jūs galėtumėte po trumpų apmokymų budėti budėtojų dalyse ar vykdyti sienos kontrolės sistemų vaizdo operatorių funkcijas, o iki tol šį darbą atlikę statutiniai pareigūnai būtų skiriami patruliuoti ar reaguoti į įvykius prie sienos“, – dėsto R.Liubajevas.

Pasak jo, idėją preliminariai pristačius nedideliam ratui buvusių pasieniečių, ji sulaukė pritarimo.

„Brangūs buvę pasieniečiai, suremkime pečius, susitelkime, Jūsų pagalba šiandien labai reikalinga (...) Ačiū Jums už supratingumą ir patriotiškumą. Iki susitikimo tarnybos vietose!“ – prašymą baigia R.Liubajevas

Alga nuo 450 iki 800 eurų ir daugiau

VSAT atstovo Giedriaus Mišučio teigimu, susidomėjusių buvusių pareigūnų skambučių tarnyba jau sulaukė, tačiau naujų darbo sutarčių sudarymas dar užtruks.

„Susidomėjimo tikrai yra ir jo dar buvo rengiantis, buvo pritarimo iš tų, kurie supažindinti buvo (...) bet kuo jis išvirs, kokiais skaičiais, sunku pasakyti“, – 15min sakė jis.

Anot jo, pirminiame etape tarnyba tikriausiai priims visus norinčius, nes ir darbų kol kas yra sočiai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Mišutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Mišutis

„Čia, aišku, nebus šimtų žmonių, sunku būtų tiek tikėtis. Jie turi savo gyvenimus ir kitus darbus turi (...) pradiniame etape nuostata yra tokia, kad vietų tikrai užteks visiems norintiems. Jei bus dešimtys jų, tai bus užtektinai darbo rasta“, – teigė G.Mišutis.

Jo teigimu, norintys įsidarbinti greičiausiai turėtų gyventi kur nors netoli būsimos darbo vietos, nes papildomos kompensacijos už atvykimą į darbą jiems nebus skiriamos, skirtingai nei statutiniams pareigūnams.

„Kiekvienas, aišku, skaičiuos, ar jam apsimoka, ar ne. Ir gal suveiks nostalgijos tarnybai ir patriotizmo elementas“, – kalbėjo VSAT atstovas.

Su į tarnybą sugrįžusiais buvusiais pasieniečiais bus sudaromos darbo sutartys ir nei valstybės tarnautojais, nei statutiniais pareigūnais jie netaps.

Ekspareigūnų darbo užmokestis turėtų priklausyti nuo užduočių sudėtingumo, darbo stažo ir pareigų kategorijos.

„Skaičiuojama taip apytiksliai, kad tai galėtų būti nuo 450 iki 800 eurų į rankas, bet jei tai bus dar naktinis darbas, tai atitinkamai dar šoktelėtų ta suma“, – pasakojo G.Mišutis.

Jis taip pat patvirtino, kad nuo praėjusios savaitės statutiniai VSAT pareigūnai yra neišleidžiami atostogų, o tie, kurie buvo išleisti anksčiau – iš jų atšaukti.

„Tai yra iki atskiro sprendimo, kol kas termino nėra. Kitos žinybos padeda, kariškiai padeda, užsieniečiai atvyko saugoti, tai mūsų pareigūnų atostogos čia nelabai kaip šiuo metu atrodytų. Dauguma supranta, kad šioje situacijoje pasirinkimo nedaug yra“, – sakė pasieniečių atstovas.

Profsąjungose susidomėjusiųjų jau yra

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo vadovas Vladimiras Banelis 15min sakė, kad šis kreipimasis buvo jau anksčiau aptartas valdymo komitete, kuriam pirmininkauja vienas iš R.Liubajevo pavaduotojų.

Jame buvo aptartas bendras žmogiškųjų pajėgumų ir kitų išteklių poreikis dabartinėje situacijoje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vladimiras Banelis.
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vladimiras Banelis.

„Ar tai gerai? Faktas, kad gerai. Ar to reikia? Faktas, kad reikia“, – sakė V.Banelis.

„Poreikis su kiekviena diena auga ir, kaip vakar pavaduotojas paminėjo, kad tai, ką mes turime Pabradėje – Užsieniečių registracijos centrą – tai praktiškai tokį pat ar didesnį darinį reikėtų sudaryti, žvelgiant į šios dienos iššūkius ir artimiausias perspektyvas, susijusias su tuo“, – kalbėjo jis.

V.Banelis pabrėžė, kad VSAT vado žinutė tikrai sulaukė buvusių pareigūnų susidomėjimo, ir sakė tikintis, jog toks susidomėjimas išaugs ir į realų, praktinį įsitraukimą.

„Susidomėjimas tikrai yra. Mes irgi pas save įkėlėme šitą žinutę, šitą kreipimąsi ir peržiūrų jau po valandos buvo virš tūkstančio, po 12 valandų buvo virš 4,5 tūkstančio. Gal šitie skaičiai ir juokingi, bet aš tik iš savo pusės pasakysiu, kad kitos žinutės sulaukia mažiau peržiūrų“, – pasakojo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius