Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 28 /12:54

Migrantų srautai nemažėja: kauniečiui dėl neteisėto žmonių gabenimo – ikiteisminis tyrimas

Iš Baltarusijos bandančių patekti neteisėtų migrantų srautas nemažėja – trečiadienį pasieniečiai į Lietuvą neįsileido daugiau kaip 100 tokių užsieniečių, skelbia Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).
Pasieniečiai
Pasieniečiai / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Nuo rugpjūčio pradžios iš Baltarusijos draudžiamose vietose į Europos Sąjungą VSAT pareigūnų neįleistų migrantų skaičius trečiadienį viršijo 5 tūkst. Per praėjusią parą, nuo trečiadienio vidurnakčio iki ketvirtadienio, pasieniečiai iš Baltarusijos į Lietuvą nenustatytose vietose neleido patekti 113 migrantų.

Antradienį buvo neįleisti 96 migrantai, pirmadienį – 120, sekmadienį – 67, šeštadienį šis skaičius buvo pakilęs iki vieno didžiausio nuo rugpjūčio pradžios – 183. Penktadienį pasieniečiai neįsileido 76 užsieniečių, ketvirtadienį – 57.

Dėl humanitarinių priežasčių trečiadienį į Lietuvą pateko vienas užsienietis, praneša VSAT.

Rugpjūčio 2 d. pasieniečiams buvo suteikta teisė neįleisti į Lietuvą iš Baltarusijos draudžiamose vietose bandančių sieną kirsti migrantų.

Nuo tada į Europos Sąjungą, vidurnakčio iš trečiadienio į ketvirtadienį duomenimis, neleista patekti 5008 tokiems užsieniečiams, teigia VSAT.

Trečiadienį VSAT Varėnos pasienio rinktinėje Kauno gyventojui dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Šis automobilio „Opel Astra“ vairuotojas kartu su 4 migrantais tą pačią dieną buvo sulaikytas Druskininkų savivaldybėje.

Pirminiais duomenimis, į Lietuvą neteisėtai patekusi užsieniečių ketveriukė yra Sirijos piliečiai. Ir kaunietį, ir migrantus pasieniečiai uždarė į areštinę. Tarnybinių ginklų Lietuvos pasieniečiams ir jiems talkinantiems kariams praėjusią parą pasienyje panaudoti neteko. Sienos kontrolė Lietuvos pusėje vykdoma sustiprintu režimu.

Trečiadienį popiet Užsieniečių registracijos centre Pabradėje pasieniečiai kartu su Europos prieglobsčio paramos biuro vertėjais viename iš migrantų sektorių bendravo su prieglobsčio prašytojais, pristatė vykdomas administracines procedūras, pasakojo apie prieglobsčio Lietuvoje suteikimo tvarką. Kaip skelbia VSAT, tai suerzino migrantus – vienas jų pradėjo spardyti sienas, kiti pradėjo būriuotis, reikšti nepasitenkinimą, rėkti, elgtis agresyviai. Į VSAT pareigūnų reikalavimus nusiraminti jie nereagavo, todėl kylant įtampai ir pareigūnų saugumui buvo panaudotos ašarinės dujos.

Tuomet užsieniečiai aprimo ir išsiskirstė. Anot VSAT, nė vienam jų pagalbos dėl panaudotų dujų neprireikė.

Centro vadovas Aleksandras Kislovas BNS teigė, kad neramumai kilo po to, kai pasieniečiai kartu su Europos prieglobsčio paramos biuro vertėjais informavo šešis migrantus apie Migracijos departamento sprendimus juos išsiųsti į kilmės šalis.

„Tuo supažindinimo momentu šeši užsieniečiai, kurie gavo neigiamus sprendimus, ir kiti pradėto būriuotis, reikšti nepasitenkinimą, garsiai rėkti – įvyko tokia, sakykime, sumaištis ir iš dalies neramumai“, – teigė įstaigos viršininkas.

„Nedelsiant į įvykio vietą nuvyko Viešojo saugumo tarnybos ir papildomi budinčios tarnybos pareigūnai. Užsieniečiai į pareigūnų reikalavimus nelabai reagavo, toliau triukšmavo, reiškė savo nepasitenkinimą. Atsižvelgiant į teisėtų pareigūnų reikalavimų nevykdymą, buvo panaudotos specialiosios priemonės – ašarinės dujos“, – pridūrė jis.

Užsieniečiai į pareigūnų reikalavimus nelabai reagavo, toliau triukšmavo, reiškė savo nepasitenkinimą.

Jo teigimu, nė vienas migrantas nenukentėjo.

„Jos buvo panaudotos simboliškai. Užsieniečiai tiesioginio sąlyčio su panaudotomis dujomis neturėjo, grįžo į savo gyvenamąsias vietas (...) Dujomis buvo papurkšta, bet tas atstumas tarp pareigūnų ir užsieniečių buvo pakankamai didelis, nebuvo to kontakto ir niekam neprireikė medicininės pagalbos“, – teigė A.Kislovas.

Anot jo, modulinių namelių sektoriuje, kuriame kilo neramumai, iš viso gyvena apie 100 migrantų, o nepasitenkinimą demonstravo kelios dešimtys, tačiau aktyviausi šeši migrantai po neramumų atsiprašė.

„Su tais šešiais užsieniečiais buvo pasikalbėta, jie atsiprašė už savo agresyvius veiksmus“, – kalbėjo Užsieniečių registracijos centro viršininkas.

Jis pabrėžė, kad informavimas apie neigiamus sprendimus dėl prieglobsčio ir išsiuntimą į kilmės šalį „nėra pats maloniausias momentas užsieniečiui“.

„Labai dažnai užsieniečiai reiškia savo nepasitenkinimą, tačiau klausimas – kokia forma jis reiškiamas? Vieni gal reiškia santūriau, kiti emocionaliau, bet tai yra natūralu ir žmogiška“, – sakė A.Kislovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius