-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 21 /16:08

Milda Vainiutė dėl chaoso Kalėjimų departamente nelinkusi kaltinti savo pirmtako Juozo Bernatonio

Teisingumo ministrė Milda Vainiutė nesiima spręsti, ar netvarka bausmių vykdymo sistemoje galėjo būti kuriama su buvusio ministro socialdemokrato Juozo Bernatonio žinia.
Milda Vainiutė
Milda Vainiutė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Sunku atsakyti vienareikšmiškai. – konservatorių frakcijoje paklausta, ar situacija galėjo susidaryti be buvusio ministro žinios, teigė ji. -Turbūt, sakyčiau, nei patvirtinti, nei paneigti (to negaliu – aut.). Atsakyti į tuos klausimus skubotai būtų neatsakinga.“

Ją į ministrės pareigas delegavo socialdemokratų partija, M.Vainiutė jai nepriklauso.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Bernatonis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Bernatonis

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis priminė, jog J.Bernatonis į valstybės įmones ir institucijas įdarbino daugybę socialdemokratų.

Spiriama apie tai pasisakyti M.Vainiutė teigė, kad J.Bernatonis dirba Seime ir jo galima apie tai paties paklausti.

„Sutikite, kad būtų nekorektiška vertinti ankstesnis darbus, esu trumpai pozicijoje“, – sakė ji.

Frakcijos narys Andrius Kubilius priminė į viešumą iškilusius faktus apie tai, jog po ministerijos sparnu esančioje valstybės įmonėje „Mūsų amatai“ taip pat šeimininkauja socialdemokratai.

„Mes dabar nesame atlikę analizės, kokie ten buvo konkursai, kaip tie žmonės, kokia tvarka, užėmė tam tikras pareigas. Kita vertus, jeigu žmogus priklauso vienai ar kitai politinei partijai, tai Konstitucija garantuoja asmeniui galimybę priklausyti partijai, tai čia nėra blogybė. Bet jeigu jisai į pareigas pateko kažkokiais kitais keliais – vien dėl to, kad jis priklauso tam tikrai politinei partijai, be abejonės, tai nėra geras reiškinys“, – klausiama, ar socialdemokratų yra ir kitose įmonėse, samprotavo M.Vainiutė.

Ji teigė, kad dabar negali atsakyti, ar tokie dalykai vyksta ir kitose įstaigose ir įmonėse. M.Vainiutė neslėpė, kad paaiškėję faktai buvo aptarti su J.Bernatoniu ir socialdemokratų pirmininku Algirdu Butkevičiumi ir kitais socialdemokratais, tačiau kas konkrečiai kalbėta, atskleisti nesutiko.

„Ką jūs paveldėjote? Supuvusį Kalėjimų departamentą, valstybės įmonę “Mūsų amatai„ visiškai supuvusią su visa socialdemokratų piramide, Registrų centrą taip pat, jūs paveldėjote vartotojų teisių tarnybą, kur ministras bandė paskirti vadovą – aiškiai matėsi kaip tas veikia. Klausimas paprastas – ar supuvę tik tai, kas yra aplink ministeriją, ar jūs esate įsitikinusi, kad ministerija pati nėra papuvusi?“, – klausė A.Kubilius.

Į tai M.Vainiutė atsakė, kad vyksta tyrimai ir patikino, kad jie – nepriklausomi.

Į ministeriją plaukia skundai

Ministrė antradienį, kad situaciją Kauno tardymo izoliatoriuje aiškinasi ne tik ministerijos komisija, bet ir daugybė institucijų.

„Tikrai dirbame. Galiu patikinti, atsakysime į tuos klausimus, kas ten bebūtų. Ką galėjome per tą laiką padaryti, padarėme“, – sakė ji.

M.Vainiutė nenorėjo sutikti, kad paaiškėjus faktams apie negeroves bausmių sistemoje, ministerija delsė pradėti tyrimą.

„Mums buvo ta žinia netikėta, galiu pasakyti“, – pabrėžė ji ir priminė, kad tuo metu buvo išvykusi.

M.Vainiutės teigimu, Teisingumo ministerijos komisija dirbs iki kovo 5 dienos, ji vylėsi, kad komisijos darbo laiko pratęsti nereikės.

„Kitos institucijos, kurios tiria, veikia nepriklausomai ir terminų aš negaliu konkrečiai pasakyti“, – pridūrė ji.

Ministerijos komisija tiria tik netvarką Kauno tardymo izoliatoriuje, tačiau po kilusio skandalo daugybė žmonių kreipėsi į Teisingumo ministeriją ir pranešė apie negeroves kitose sistemos institucijose.

M.Vainiutė antradienį sakė, kad pasitikėjimo elektroniniu paštu gauta informacija surikiuota pagal svarbumą ir laukia savo eilės, ministrė pažadėjo, kad visi pateikti faktai bus ištirti.

„Tų problemų yra. Tai ir pačių nuteistųjų klausimas ir tų žmonių, kurie dirba sistemoje klausimas. Klausimas dvipusis: kaip pagerinti darbuotojų sąlygas, jų atlyginimo klausimai ir taip toliau ir tuo pačiu dalykai, kurie vyksta sistemoje“, – aiškino ji.

Nuteistiesiems išmokami milijonai eurų

M.Vainiutė aiškino, kad šios sistemos problemos institucijų valdymu neapsiriboja, taip pat ketinama atkreipti dėmesį į tai, kad, pavyzdžiui, nuteistiesiems išmokėtos didžiulės kompensacijos.

Teisingumo viceministras Donatas Matuiza sakė, kad vien pernai šis skaičius siekė 1,3 mln. eurų.

„Kasmet didėja tos sumos, kadangi didėja išmokos ir praktika teismų tokia, jog priteisiama vis daugiau“, – teigė viceministras.

D.Matuizos teigimu, daugiausiai kompensacijų sumokėta už laikymo sąlygų pažeidimus, pavyzdžiui, per mažą plotą.

„Žaviuosi tokiais žmonėmis“

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Rasa Kazėnienė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Rasa Kazėnienė

Antradienį M.Vainiutė pabrėžė, kad žavisi tokiais žmonėmis, kaip Rasa Kazėnienė, kuri prabilo apie vadovybės savivalę Kauno tardymo izoliatoriuje.

„Pati kaip žmogus labai žaviuosi tokiais žmonėmis, kurie išdrįsta tokius dalykus pasakyti. Tokių žmonių dėka galime iškelti į viešumą tikrai negerus dalykus visuomenėje“, – sakė ji.

Vasario pradžioje nuo pareigų nušalinti Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė ir Kauno tardymo izoliatoriaus laikinasis vadovas Edvardas Kviatkauskas.

Anot izoliatoriaus Buhalterinės apskaitos skyriaus viršininkės R.Kazėnienės pareiškimo, Kauno tardymo izoliatoriuje pirties vedėja vadovauja pirčiai, kurios nėra, paslaugos ir prekės gali būti perkamos iš įmonių, galbūt susijusių su izoliatoriaus darbuotojais, o kai kurios prekės galėjo būti įsigyjamos už kelis ar keliolika kartų didesnę nei rinkos kaina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius