-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 12 /11:21

Pažeidimai Kauno tardymo izoliatoriuje: prekes įsigydavo iš savų įmonių, tarp pirkinių – Kalifornijos sliekai ir brangūs skilandžiai

Pažeidimus Kalėjimų departamente nagrinėjusi Teisingumo ministerijos (TM) darbo grupė nustatė šiurkščius dabar jau buvusios Kalėjimų departamento vadovės Živilės Mikėnaitės ir Kauno tardymo izoliatoriaus laikinojo vadovo Edvardo Kviatkausko pažeidimus. Teisingumo ministrė nusprendė atleisti E.Kviatkauską, būtų atleidusi ir Ž.Mikėnaitę, jei ši nebūtų pati pasitraukusi iš pareigų.
Milda Vainiutė
Milda Vainiutė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nors Ž.Mikėnaitei ministerija negali pritaikyti jokių nuobaudų, tuo istorija nesibaigs, nes tyrimą dėl to vykdo prokurorai. TM komisijos, Viešųjų pirkimo tarnybos (VPT) medžiagą planuojama perduoti Generalinei prokuratūrai.

„Komisija konstatavo, kad vadovai nevykdė arba netinkamai ir nekompetentingai vykdė savo pareigas“, – trečiadienį spaudos konferencijoje kalbėjo ministrė.

Anot jos, dėl vadovų veiksmų valstybė patyrė didelę turtinę ir neturtinę žalą, kuri, kaip vylėsi ministrė, bus įvertinta baudžiamojo proceso metu.

Valstybės kontrolė, STT ir Generalinė prokuratūra tyrimą dar tebevykdo.

M.Vainiutė sakė, kad dėl to ji negali pateikti daugiau detalių apie padarytus pažeidimus. Beje, ji užsiminė, kad tyrimai gali būti pradėti ir dėl kitų bausmių sistemos įstaigų, nes vykdant tyrimą ministerija gavo daug anoniminės informacijos.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė

Tyrimą dėl Kauno tardymo izoliatoriaus vykdytų viešųjų pirkimų neseniai baigė ir VPT. Kaip spaudos konferencijoje teigė VPT vadovė Diana Vilytė, KTI pirkimuose vyravo chaosas.

„Galima pasakyti, kad Rasa Kazėnienė buvo teisi“, – teigė ji.

Pirkimuose – visiškas chaosas

„Jei sakytume paprastai – netvarka, chaosas, betvarkė ir apsileidimai“, – pristatydama tyrimo rezultatus, kuriuos viešinti leido Generalinė prokuratūra, sakė D.Vilytė.

Anot VPT vadovės, pirkimų planai per metus keisti po keliolika kartų, apie kai kuriuos paskelbtus pirkimus informacija nebūdavo pateikiama išvis, todėl potencialūs tiekėjai nieko apie tokius pirkimus nesužinodavo.

Anot D.Vilytės, nustatyti ryšiai tarp bendrovių ir KTI darbuotojų, o perkant santechnikos prekes apklaustos įmonės, kurios užsiima priešgaisrine apsauga ar darbo sauga.

„Pavyzdžiui – įmonė „Arvita“, jos pagrindinė veikla yra apsaugos sistemos patalpose, bet iš jos perkamos santechnikos prekės. Kodėl buvo pasirenkamos vienos ar kitos įmonės, pati perkančioji organizacija nepaaiškino, o mums nustatyti nepavyko“, – sakė ji.

D.Vilytė pateikė pavyzdį, kaip buvo užsitikrinama, kad pirkimus laimėtų tam tikros įmonės: į pirkimo dokumentus buvo įrašoma sąlyga, kad tiekėjas turėtų specialius sertifikatus, patirtį, kurią gali turėti tik įmonė, jau teikusi paslaugas pataisos įstaigose.

Anot VPT direktorės, pasitaikydavo, kad smarkiai išaugdavo pirkimo suma, dokumentuose nebūdavo konkrečiai nustatomi paslaugų įkainiai arba būdavo įrašoma sąlyga, kad įkainis gali keistis.

D.Vilytės teigimu, pavyzdžiui, perkant laką, KTI sumokėjo tris kartus. Buvo nustatyta, kad perkant tokias pat prekes kainos kartais skirdavosi net kelis kartus. „Tokie dalykai kelia įtarimų. Auksinio krano nenustatėme, bet už kai kurias prekes yra tris kartus, keturis kartus permokėta“, – teigė ji.

Apklausose – ir jau bankrutavusios įmonės

Negana to, pasak D.Vilytės, kai kurios apklausiamos įmonės jau būdavo net bankrutavusios ir tai buvo galima sužinoti iš viešai prieinamų šaltinių.

Pasitaikė net atvejis, kad KTI sandėlio darbuotoja turėjo akcijų bendrovės, iš kurios izoliatorius pirko prekes.

„Apibendrinus – planavimo procesas KTI visiškai neveikė, pirkimo dokumentai klaidinantys – techninės specifikacijos neaiškios. Kai perkanti organizacija nenurodo parametrų prekių, klaidinami tiekėjai, paleidžiamas lygiateisiškumo principas“, – vardijo pažeidimus D.Vilytė.

Pagal teisės aktus VPT galės KTI nubausti tik administracinėmis baudomis. Medžiaga bus atiduota Valstybės kontrolei, ji bus pridėta prie Generalinės prokuratūros tyrimo.

Pirko Kalifornijos sliekus ir brangius skilandžius

Tyrimui vadovavusi ministerijos Administracinės ir baudžiamosios justicijos departamento direktorė Simona Mesonienė sakė, kad tai buvo galbūt sudėtingiausias ministerijos vykdytas tyrimas.

Anot jos, buvo priimami šališki ir neskaidrūs sprendimai, palankūs Ž.Mikėnaitei artimiems asmenims ir su jais susijusioms įmonėms.

Ž.Mikėnaitė turėjo pateikti informaciją apie savo artimus asmeninius santykius su KTI darbuotojais, to nepadarė, nenusišalino nuo sprendimų, susijusių su minėtais asmenimis.

P.Vaškio ministrė atleisti negali

15min buvęs KTI kalinys yra pasakojęs, kad Ž.Mikėnaitė palaikė romantiškus ryšius su izoliatoriaus Ūkio skyriaus vedėju Pranu Vaškiu.

KTI buhalterė R.Kazėnienė yra teigusi, jog P.Vaškys buvo susijęs su įmonėmis, iš kurių izoliatorius pirko paslaugas.

Nors trečiadienį spaudos konferencijos metu prie pažeidimų prisidėjusių KTI darbuotojų pavardės nebuvo įvardintos, pagal pateiktus duomenis galima suprasti, kad šie įtarimai pasitvirtino.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Mikėnaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Mikėnaitė

P.Vaškio ministrė atleisti nesiūlo, nes dėl jo ateities KTI gali spręsti tik izoliatoriaus vadovybė.

„Mums yra žinoma, kad jo atžvilgiu pradėtas tarnybinis patikrinimas, matyt, jau tie subjektai, kurie yra įgalioti priimti sprendimus dėl tarnybinės atsakomybės taikymo P.Vaškio atžvilgiu, juos ir priims“, – paklausta apie P.Vaškio atsakomybę, sakė ministrė.

Darbuotojų įmonės su vieninteliu užsakovu

Pasak S.Mesonienės, KTI buvo sudaromos galimybės laimėti viešuosius pirkimus tam tikroms įmonėms, susijusiomis su Ž.Mikėnaitei artimais asmenimis.

„Dirbtinai apribojant konkurencijos sąlygas dalyvauti kitiems tiekėjams viešuosiuose pirkimuose. Taip sudarant terpę savoms įmonėms laimėti konkursus ir turėti turtinės naudos“, – sakė ji.

Pasak TM atstovės, prie KTI egzistavo satelitinių įmonių tinklas, tai buvo įmonės, susijusios su KTI darbuotojais, kurių vienintelis užsakovas ir buvo tas pats KTI, ir jo mokėjimai buvo vienintelis pajamų šaltinis.

S.Mesonienės teigimu, KTI nevengė keistų pirkimų, pavyzdžiui, pirko Kalifornijos sliekus ir brangius skilandžius.

Teismui apskundusi nušalinimą pasitraukė iš pareigų

Kol vyko tyrimas, Kalėjimų departamento vadovė Živilė Mikėnaitė ir Kauno tardymo izoliatoriaus laikinasis vadovas Edvardas Kviatkauskas buvo nušalinti nuo pareigų.

Ž.Mikėnaitė per tą laiką spėjo nušalinimą apskųsti teismui, o po kurio laiko teisingumo ministrei pateikė atsistatydinimo pareiškimą.

Ji BNS patvirtino buvusi apklausta STT pareigūnų. Ji buvo apklausta kaip specialioji liudytoja, vykstant tyrimui dėl piktnaudžiavimo Kauno tardymo izoliatoriuje.

Tyrimas pradėtas po to, kai Kauno tardymo izoliatoriaus buhalterė R.Kazėnienė prabilo apie galimą piktnaudžiavimą ir pinigų švaistymą įstaigoje.

Izoliatoriaus buhalterė be kitų dalykų teisėsaugai nurodė, kad jame pirties vedėja vadovauja pirčiai, kurios nėra, paslaugos ir prekės gali būti perkamos iš įmonių, galbūt susijusių su izoliatoriaus darbuotojais, o kai kurios prekės galėjo būti įsigyjamos už kelis ar keliolika kartų didesnę nei rinkos kaina.

Beje, tyrimą Generalinė prokuratūra pradėjo tik tada, kai R.Kazėnienė surengė spaudos konferenciją, kurioje paskelbė savo turimus duomenis apie pažeidimus ir pasiskundė, kad teisėsaugos jie nedomina.

STT pradėti tyrimą prieš tai buvo atsisakiusi.

Buvęs KTI kalinys 15min pasakojo apie tai, kad kaliniai izoliatoriuje buvo verčiami dirbti darbus, kurie jiems nepriklauso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius