Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 19

Milijoną „Žalgiriui“ ir „Lietuvos rytui“ davę Vilniaus politikai turi minčių pinigus atsiimti

Dauguma Vilniaus tarybos politikų prieš kelias savaites priėmė daug diskusijų sukėlusį sprendimą – davė milijoną eurų dviem profesionaliems sostinės krepšinio ir futbolo klubams. Dabar dalis išrinktųjų nori pinigus, kol kas tik pažadėtus, atsiimti bei skirti miesto poreikiams. Vilniaus meras Remigijus Šimašius sumanymą vadina nesolidžiu, nors tebemano, kad tokios milijono dalybos buvo neteisingos.
„Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ gali sulaukti daugiau pinigų iš savivaldybės
„Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ gali netekti dar negautų pinigų iš Vilniaus savivaldybės

Priešpaskutinę vasaros dieną Vilniaus miesto taryba po gana ilgų diskusijų pritarė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) siūlymui skirti po pusę milijono eurų pagrindiniams sostinės krepšinio ir futbolo klubams „Lietuvos rytui“ ir „Žalgiriui“. Argumentas – šios komandos stiprios Lietuvoje, tačiau esą pats laikas jau pakilti į kitą lygį Europoje.

TS-LKD frakcijos atstovas Adomas Bužinskas tuomet Vilniaus tarybos posėdyje teigė, kad šie pinigai iš nieko nebus atimti, nes lėšos buvo sutaupytos, nepradėjus įgyvendinti dalies europinių projektų.

Aršiausiai sumanymo nepalaikė Liberalų sąjūdžio frakcija. Meras Remigijus Šimašius balsuodamas susilaikė, tačiau pačiai idėjai teigė nepritariantis. „Tie patys politikai, kurie šiandien taip staiga siūlo vienu mostu skirti milijoną eurų, prieš porą savaičių ar prieš metus apskritai buvo prieš tokį klubų finansavimą be jokių išlygų“, – tuomet koalicijos kolegų konservatorių sumanymą kaip dviveidišką įvertino R.Šimašius.

Sugalvojo atsiimti

Praėjo kelios savaitės ir prieš kitą Vilniaus tarybos posėdį pasigirdo kalbų, kad sprendimą reikia atšaukti, o pinigus skirti kitoms reikmėms.

Liutauras Stoškus, „Lietuvos Sąrašo“ frakcijos Vilniaus taryboje narys, komentare 15min rašo, kad taryba suklydo ir reikia tą klaidą taisyti. „Daug tarybos narių, ne tik balsavusių prieš lėšų skyrimą ar susilaikiusių, supranta, kad tarybos sprendimas išėjo, švelniai tariant, ne itin protingas. Tai jau pripažinimas. Todėl yra vilčių, kad artimiausiame tarybos posėdyje pakaks atsakomybės paremti įvairių frakcijų narių palaikomą biudžeto pakeitimo sprendimo projektą, kuriuo siūloma dar kartą pakoreguoti miesto biudžetą ir dovanoms bei klubams numatytas lėšas skirti mokyklų remontams, popamokiniam ugdymui ir miesto gražinimui“, – teigia politikas.

Nepatogu prieš klubus? Taip, iš tiesų, nepatogu. Jie nekalti, jie tiesiog tapo kvailos situacijos įkaitais, – rašo L.Stoškus.

Jis įsitikinęs, kad tai būtų kur kas naudingesnis sutaupytų miesto pinigų panaudojimas. O komandų atstovams esą teks tiesiog su tuo susitaikyti, ypač kai pinigai nei „Žalgirio“, nei „Lietuvos ryto“ sąskaitų kol kas nepasiekė.

„Nepatogu prieš klubus? Taip, iš tiesų, nepatogu. Jie nekalti, jie tiesiog tapo kvailos situacijos įkaitais. Bet ten – irgi žmonės. Žmonės, kurie, tikiu, supranta, kad nieko nėra svarbiau už tuos, kurie auga, kurie mokosi, kurie dar po 20–30 metų patys ateis į tarybas ir klubus. O ir kad miestas bus tvarkingesnis, tikrai nepyks“, – rašo L.Stoškus.

Vadina nesolidžiu

Tokio siūlymo apie biudžeto perskirstymą artimiausio tarybos posėdžio darbotvarkėje, paskelbtoje www.vilnius.lt svetainėje, nėra. Klausimas atidėtas kitam posėdžiui. Šį trečiadienį ketinama, tiesa, darbotvarkėje įrašyti bent keli klausimai, tiesiogiai susiję su papildomų pinigų skyrimu.

R.Šimašius vis dėlto neskuba demonstruoti paramos tokiems pasiūlymams. Kaip 15min sakė meras, skirti, o vėliau atimti tuos pinigus būtų paprasčiausiai nesolidu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kleiza ir Remigijus Šimašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kleiza ir Remigijus Šimašius

„Pirmyn atgal blaškytis tikrai yra nesolidu. Kaip buvo nesolidu tokį siūlymą pateikti, taip ir jį atšaukti. Turėtų būti kryptingumas ir aiškumas iš miesto tarybos pusės, nes tos politinės perturbacijos nei klubų žaidėjams, nei sirgaliams, nei kitiems vilniečiams nėra aktualu. Aktualu, kad būtų savivaldybės logiška pozicija“, – sakė meras.

R.Šimašiaus manymu, visi, kurie turėjo nuomonę už ar prieš, tos nuomonės greičiausia nepakeitė, tad vargu ar galima tikėtis kitokio sprendimo.

Pirmyn atgal blaškytis tikrai yra nesolidu. Kaip buvo nesolidu tokį siūlymą pateikti, taip ir jį atšaukti, – sakė R.Šimašius.

„Ta košė, kuri praėjusiame tarybos posėdyje konservatorių ir Artūro Zuoko partijos dėka daugiausia buvo užvirta, ir yra košė, akivaizdu. Dėl to perspėjau ir pirmininkaudamas iš tribūnos, kad jeigu priimsime tokį sprendimą, tai net tų pinigų pervesti neišeina, turint omeny protokolinį sprendimą. Nesąmonė padaryta, kadangi be jokių kriterijų arba sėkmės matavimo rodiklių paskirtas tas milijonas, antra – jis paskirtas taip, kad net neišeina pinigų pervesti. Todėl šitame posėdyje turės būti taisomos klaidos. Iniciatoriai teikia projekto patikslinimus“, – kalbėjo meras.

Papildomi trys sprendimai

Praėjusiame posėdyje tvirtinant papildomų pinigų skyrimą buvęs meras Artūras Zuokas pasiūlė pridėti protokolinį įrašą, kad pinigai komandoms atiteks su sąlyga, jog Vilniaus miestas turės daugiau įtakos valdant tiek „Žalgirį“, tiek „Lietuvos rytą“. Todėl A.Zuokas šio trečiadienio posėdyje pristatys net tris su tuo susijusius klausimus.

Pirmasis – „Dėl VšĮ futbolo klubo „Žalgiris“ dalininko teisių perėmimo ir VšĮ futbolo klubo „Žalgiris“ dalininko teisių perėmimo ir perleidimo sutarties tvirtinimo“. Nutarimo projekte siūloma „perimti neatlygintinai viešosios įstaigos futbolo klubo „Žalgiris“ direktorės Vilmos Venslovaitienės dalininko teises, suteikiančias 1 iš 14 balsų visuotiniame dalininkų susirinkime, turimas viešojoje įstaigoje futbolo klube „Žalgiris“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Artūras Zuokas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Artūras Zuokas

Du kiti sprendimų projektai – ankstesnių tarybos sprendimų (2010 m. vasario 24 d. ir 2011 m. gruodžio 28 d.) dėl sutikimo tapti VšĮ Vilniaus miesto futbolo draugijos „Žalgiris“ ir VšĮ „Krepšinio rytas“ dalininke pakeitimas.

Siūloma nustatyti, kad visas Vilniaus miesto savivaldybės, kaip šių viešųjų įstaigų dalininkės, turtines ir neturtines teises ir pareigas įgyvendintų Vilniaus miesto savivaldybės taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius