-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 03 12

Milijoninių baudų už lauko tualetus tikimasi išvengti, nors visų neišnaikins: patys savaime jie nėra blogis

Jau ne vienerius metus kalbama, kad Lietuvai už lauko tualetus gresia milijoninės baudos. Jas tektų mokėti po 2023 metų, jeigu iki to centralizuotai nebus surenkama mažiausiai 98 proc. nuotekų gyvenvietėse su 2 tūkst. ir daugiau gyventojų. Aplinkos ministerija tikina, kad mokėti milijonų neteks – reikalavimus žadama įgyvendinti laiku. Tiesa, lauko tualetai neišnyks, tik ieškoti jų reikės mažesniuose kaimuose ar vienkiemiuose.
Tualeto būdelė, lauko tualetas
Lauko tualetas / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Su lauko tualetais nekovoja

Vadinamosios būdelės Lietuvoje po truputį nyksta.

Vis dėlto, kaip sako Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos politikos grupės patarėjas Irmantas Valūnas, „niekas nekovoja su lauko tualetais ir nesiekia jų išnaikinti“.

„Patys savaime lauko tualetai nėra blogis, kaip ir šiuolaikiški nuotekų valymo įrenginiai savaime nėra gėris, nes reikia mokėti juos eksploatuoti, prižiūrėti ir neteršti aplinkos. Europos Komisijos (EK) nuomone, aglomeracijose (tankiai apgyvendintose teritorijose, su daugiau kaip 2 tūkst. gyventojų, kurioms taikomi Miestų nuotekų valymo direktyvos reikalavimai) nuotekos turi būti surenkamos ir tvarkomos centralizuotomis sistemomis, o individualiose sistemose (vietiniai nuotekų valymo įrenginiai, sukauptuvai, lauko tualetai ir pan.) tvarkomų nuotekų dalis negali būti didesnė kaip 2 proc.

Patys savaime lauko tualetai nėra blogis, kaip ir šiuolaikiški nuotekų valymo įrenginiai savaime nėra gėris, nes reikia mokėti juos eksploatuoti, prižiūrėti ir neteršti aplinkos.

Dalyje Lietuvos aglomeracijų per didelė dalis nuotekų tvarkoma individualiai ir nesvarbu, koks įrenginys ar lauko tualetas tam naudojamas“, – teigė I.Valūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius