Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 23

Minijos vandens lygis per naktį šoktelėjo 10 cm ir perkopė stichinį lygį, apsemti keliai

Minijoje ties Priekule vandens lygis per naktį šoktelėjo daugiau kaip 10 centimetrų ir pasiekė 571,4 centimetro, skelbia Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas. Anot jo, situacija sudėtinga, kai kurie keliai apsemti, tačiau kol kas padėtis nėra tokia bloga kaip lapkritį. Apie kylantį vandens lygį šeštadienį pranešė ir Kretingos rajono savivaldybė.
Potvynis Priekulėje
Potvynis Priekulėje / Aurelijos Jašinskienės nuotr.

Apie 14 val. 40 min. šeštadienį Klaipėdos rajono savivaldybė 15min informavo į Purmalių kaimą Klaipėdos rajone siunčianti ugniagesių automobilį, nes šioje vietoje siurblys jau nespėja pumpuoti vandens.

Aurelijos Jašinskienės nuotr./Patvinęs kanalas Klaipėdos rajone, Ginduliuose
Aurelijos Jašinskienės nuotr./Patvinęs kanalas Klaipėdos rajone, Ginduliuose

Keliai apsemti, bet pylimai laikosi

Klaipėdos rajono savivaldybė „Facebook“ tinkle šeštadienį perpiet skelbė, kad vanduo per pylimus nesiveržia, tačiau kai kur apsemti keliai, dalis jų, pavyzdžiui kelias link Šilutės – Priekulė–Stragnai II –nepravažiuojami, nes vanduo ten siekia jau 40 cm.

Situacija sudėtinga ir dėl šiaurės vakarų vėjo, dėl kurio vandeniui sunkiau nutekėti į marias.

Savivaldybė skelbia, kad budi visos tarnybos, pasiruošta reaguoti, situacija stebima. Savivaldybė prašo gyventojų, esant kritinei situacijai, kai reikalinga evakuacija, skambinti Bendruoju pagalbos centro telefonu 112.

Ties Kartena vandens lygis artėja prie stichinio

Minijos vandens lygis kyla ir Kretingos rajone, skelbia Kretingos rajono savivaldybė. Tiesa, čia vandens lygis stichinio dar nepasiekė.

Savivaldybė cituoja Lietuvos hidrometeorologijos tarnybą, kurios duomenimis, šįryt (gruodžio 23 d.) vandens lygis Minijoje ties Kartena siekė 503 cm. Stichinis vandens lygis čia yra 520 cm.

Akmenoje ties Kretinga vandens lygis šįryt siekė 395 cm, stichinis – 420 cm.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistai prognozuoja, kad vakarinėje Lietuvos dalyje vandens lygis kils ir toliau.

Gyventojų Kretingos rajono savivaldybė prašo pasirūpinti savo ir artimųjų saugumu.

Situacija prie Lankupių šliuzo kol kas gera

Daugiau informacijos apie kylantį vandens lygį Klaipėdos rajone ryte skelbė Klaipėdos rajono meras B.Markauskas.

„Minijoje ties Priekule vandens lygis ir toliau kyla. Per naktį jis šoktelėjo daugiau kaip 10 centimetrų ir jau perkopė stichinį lygį – siekia 571.4 centimetro. Vėjas šiaurės vakarų, todėl vandens lygis sukilęs ir jūroje, ir mariose, o tai lemia dar sudėtingesnę situaciją, nes vandeniui sunkiau nutekėti į marias“, – rašo B.Markauskas savo „Facebook“ paskyroje.

Pasak mero, dėl sparčiai ištirpusio sniego ir jau kelias dienas nesiliaujančio lietaus situacija sudėtinga, tačiau kol kas nėra tokia prasta kaip buvo lapkričio pradžioje, kai vanduo buvo pradėjęs veržtis per pylimus.

„Tačiau esame pasiruošę, jei to prireiks, teikti pagalbą gyventojams. Vakar susirinkęs Savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, aptarė ne tik susidariusią situaciją, bet ir susidėliojo planus, kaip reaguoti į įvykius, jei vanduo vėl pradėtų veržtis per pylimus, tačiau šiuo metu iki jų viršaus daugiau kaip 1 metras“, – rašo B.Markauskas.

Anot jo, situacija prie Lankupių šliuzo kol kas irgi pakankamai gera —vandens lygis apie 25 centimetrus žemiau stichinio, yra atvertos galerijos, per kurias nubėga vanduo.

„Budi visos tarnybos, paruošti smėlio maišai. Susisiekta su vandens apsuptų sodybų šeimininkais, jiems palikti kontaktiniai telefonų numeriai, jei prireiktų evakuacijos ar kitos pagalbos, nors jie patikino, kad kol kas to nereikia – turi ir geriamojo vandens, ir maisto, o prie tokių gamtos keliamų iššūkių jau yra pripratę“, – teigia meras.

Taip pat jis praneša, kad dėl kylančio vandens Priekulės seniūnijoje apsemtas rajoninio kelio Dituva–Priekulė–Dreižiai ruožas Luko Priekulio gatvėje ties Piktvardės upeliu, beveik visiškai atkirstas ir Šilininkų kaimas, kur gyvena maždaug 25 gyventojai.

Semiamas ir rajoninis kelias link Šilutės – Priekulė–Stragnai II. Juo važiuoti pavojinga, nes vandens lygis jau yra apie 40 centimetrų.

Apsemti ir vietinės reikšmės kelių ruožai – Šilų ir Protnešių gatvės Būdviečių kaime, Lankų gatvė Voveriškių kaime. Taip pat ir viešosios erdvės – Priekulės Vingio parkas, prieigos prie Vymerio tilto.

„Rinkitės kitas judėjimo kryptis, nerizikuokite savo sveikata ir turtu! Visų prašau pasirūpinti savo ir artimųjų saugumu, o esant kritinei situacijai, kai reikalinga evakuacija, skambinti Bendruoju pagalbos centro telefonu 112“, – įrašą baigia B.Markauskas.

Vanduo kyla greičiau nei tikėtasi

Apie kylantį vandens lygį Klaipėdos rajono savivaldybė pranešė dar penktadienį.

„Priekulės seniūnijoje jau yra apsemtų kelių, viešųjų erdvių, kai kur iki daugiabučių liko vos keletas metrų, o pats upės vandens lygis artėja prie stichinio. Situacija atidžiai stebima tiek Savivaldybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro, tiek atsakingų tarnybų. Jei prireiks, pagalba gyventojams bus teikiama ir per šventes“, – penktadienio dieną buvo rašoma savivaldybės interneto svetainėje.

Tuomet metereologai tikėjosi, kad stichinis vandens lygis bus pasiektas maždaug per parą. Tačiau ši riba buvo peržengta dar penktadienio vakare.

Minija buvo pakilusi ir lapkritį. Nuo lapkričio 11 dienos Klaipėdos rajono savivaldybės mero posėdžio potvarkiu buvo paskelbta savivaldybės lygio ekstremalioji situacija Klaipėdos rajono savivaldybės Priekulės seniūnijos teritorijose dėl stichinio hidrologinio reiškinio, kai kyla pavojus žmogaus gyvybei, sveikatai ar turtui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas