Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 25

V.Noreika: A.Brazauskas ketvirtą valandą ryto mums pastatė butelį konjako (atnaujinta 14:50 val.)

Nekonfliktiškas, mylintis savo kraštą, šeimą ir kultūrą; paprastas ir nuoširdus su visais, nepaisant užimamo statuto; gerbiantis žmones; vertinantis krikščioniškas vertybes; vienas iš žymiausių naujosios Lietuvos kūrėjų ir vadovų. Tokiais žodžiais šeštadienį Seime prisimintas prezidentas Algirdas Brazauskas, kuriam rugsėjo 22–ąją būtų sukakę 78–eri.
Lietuvos Prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas
Lietuvos Prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas / Viganto Ovadnevo nuotrauka

Prisiminimais apie pirmąjį nepriklausomos Lietuvos prezidentą dalijęsi bendrapartiečiai, bičiuliai ir buvę bendradarbiai, nepamiršo ir linksmų istorijų. Vieną iš jų papasakojo operos solistas Virgilijus Noreika, prisiminęs, kaip sykį, A.Brazauskui būnant prezidentu ir lankantis Operos ir baleto teatre, Vilniuje, dingo jo paltas.

„Operos ir baleto teatre vyko konferencija. Paltus visi prezidiumo nariai sukabino drabužinėje. Vakare išeinant iš posėdžio, A.Brazausko palto nebebuvo. Dingo. Mes su tuometiniu teatro direktoriumi tvarkytoju Arvydu Kregžde supanikavome. Rūbinėje dingo pirmojo šalies asmens drabužis!“, – prisiminimais dalinosi operos solistas.

„Tuomet pamatėme, kad rūbinėje liko kabėti kažkoks kitas paltukas. Prasidėjo detektyvinis tyrimas. Jis užsitęsė iki keturių valandų ryto, bet mes prezidento paltuką suradome. Tiesa, žmogus, supainiojęs savo paltą su A.Brazausko, buvo tokiame stovyje, kad su juo bendrauti nebuvo įmanoma, tačiau mums padėjo jo žmona, – auditorijai pasakojo V.Noreika. – Tuomet ketvirtą valandą ryto nuvykome pas prezidentą, o jis pastatė bonką konjako, kurią mes šyrai su A.Kregžde pabaigėme šeštą valandą ryto. Tačiau svarbiausia ne tai, kad mes tą paltą suradome. Aš buvau labai sujaudintas tuo nepaprastu draugiškumu, kurį A.Brazauskas mums parodė ketvirtą valandą ryto. Už tai jam buvome labai dėkingi“.

Istorijos dovana

„A.Brazausko gebėjimas prisidėti prie Nepriklausomybės siekio, kartu kiek galima švelninant ir amortizuojant galimą sovietinės imperijos reakciją, Lietuvai buvo tikrai naudingas ir reikalingas. Pagaliau ir šiandien, praėjus dvidešimčiai metų po atkurto Nepriklausomybės, matyti, kad nuosaikumas ir antikonfliktiškumas politikoje – labai vertingos ir būtinos savybės. Lietuvai buvo didelė istorijos dovana turėti tokį politiką, kaip Prezidentas. O mums visiems – tokį darbų partnerį, tokį vadovą, tokį kolegą“, – prezidento Valdo Adamkaus laišką įvykusiame minėjime citavo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Savo laiške susirinkusiesiems, kurį taip pat perskaitė A.Butkevičius, šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė pažymėjo, kad mirusiam prezidentui teko didelė atsakomybė „įtvirtinant prezidento institucijos vietą Lietuvos valstybės sąrangoje, garantuojant Pagrindinio įstatymo priežiūrą, atsisakius bet kokios partinės priklausomybės, kaip to reikalavo ir reikalauja Konstitucija“.

Pasak D.Grybauskaitės, A.Brazauskui teko išskirtinai svarbaus dalyvio vaidmuo esminiuose šalies istorijos įvykiuose, tarp kurių: svetimos kariuomenės išvedimas iš Lietuvos, nacionalinės valiutos lito įvedimas, šalies apsisprendimas pateikti Europos Sąjungai bei NATO narystės prašymus.

„Išlaikytas stabilus viusomenės pasitikėjimas prezidento institucija no pirmosios kadencijos iki dabar yra reikšmingas indėlis stiprinant demokratijos pagrindus Lietuvoje ir nemažas asmeninis A.Brazausko nuopelnas“, – rašė šalies vadovė.

Mirusio prezidento įnašą į šalies istoriją savo laiške akcentavo ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė: „Jo nuomonė ir balsas buvo svarbūs ir neretai lėmė vieną ar kitą visos valstybės posūkį. [...] Šiame sudėtingame laikotarpyje A.Brazauskui teko kelti bures pavėjui ir prieš srovę, būti bangų iškeltam labai aukštai ir bloškiamam žemyn, išgyventi ne vieną audrą ir patirti įvairių purslų ir riftų. Toks jis ir lieka mūsų atmintyje: ne tik iškilus politikas, bet pirmiausia žmogus, dalinęsis su mumis bendru likimu. Žmogus su savo silpnybėm ir abejonėm, su savo neabejotinais talentais ir unikaliu gebėjimu bendrauti su visais paprasta ir kiekvienam suprantama kalba“. 

Žmonės pasitikėjo

„Pasitikėjimas niekada neapleido A.Brazausko. Žmonės juo tikėjo, didžioji dalis tautos buvo su juo. Šį faktą lėmė ne tik istorinių lūžių epocha, bet paties A.Brazausko bendravimas, laikysena, charakteris. Paprastumas ir nuoširdus bendravimas su visais, nepaisant užimamo statuto. Paprastumas, kuris sukrovė reikalingiausią politikui turtą – pasitikėjimą. Pagarba žmogui buvo visų prezidento žodžių, darbų ir veiksmų pagrindas“, – prisiminimais apie bendražygį dalinosi A.Butkevičius.

Socialdemokratas pažymėjo, kad A.Brazauskas yra tarsi ištisa epocha, kurią išgyveno ne viena karta.

Prisiminimais apie A.Brazauską taip pat dalinosi Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Adakras Šeštakauskas, Valdovų rūmų direktorius Vydas Dolinskas, politologas Raimundas Lopata bei Kauno technologijos universiteto Socialinių mokslų fakulteto bakalaurė, A.M.Brazausko vardo stipendininkė Dalia Jundulaitė.

A.M.Brazauskas Lietuvos prezidento pareigas ėjo 1993–1998 metais, 2001–2006 metais jis buvo Vyriausybės vadovas. Lietuvos tautinio išsivadavimo metu 1988–1990 metais A.M.Brazauskas vadovavo Lietuvos komunistų partijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius