Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 01 16

Minint vietovardžių metus šiemet žadama sudarinėti išnykusių kaimų žemėlapius

Minint vietovardžių metus šiemet žadama sudarinėti išnykusių kaimų ir kitų vietovių žemėlapius. Vyriausybė trečiadienį patvirtino Kultūros ministerijos pateiktą Vietovardžių metų minėjimo 2019 metais planą. Juo šiemet visoje Lietuvoje numatyti kultūriniai, edukaciniai, įamžinimo renginiai, mokslinės konferencijos ir seminarai, ketinama kaupti ir sisteminti vietovardžių duomenis.
Kultūros ministerija
Kultūros ministerija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Planuojama sukurti įvairiose šalies vietose išnykusių vietovardžių žemėlapius, išnykę kaimai bus įamžinti pastatant ženklus, rengiamos vietovardžių rinkimo ir kraštotyros ekspedicijos, įtraukiant į jas ir mokinius bei jaunimą.

Vietovardžių metams skirti renginių ciklai, dokumentų ir fotografijų parodos vyks Marijampolės, Klaipėdos, Kretingos, Panevėžio, Pasvalio, Prienų, Šilutės, Širvintų, Varėnos, Vilkaviškio rajonų ir kitose šalies savivaldybėse. Liepos 6-ąją, Valstybės dieną, ant Vorutos piliakalnio surengus teatralizuotą programą numatoma pažymėti Anykščių rajono savivaldybės teritorijoje išnykusius vietovardžius.

Taip pat numatomi gražiausio Lietuvos vietovardžio rinkimai.

Šia iniciatyva Vyriausybė siekia akcentuoti senuosiuose kaimų ir vienkiemių pavadinimuose glūdinčią „etnologinę, lingvistinę, istorinę, kultūrinę“ ir kitą svarbią bei saugotiną informaciją, kaip Lietuvos ir pasaulio kultūros palikimo dalį.

„Lietuvos vietovardžiai – tai atminties ir kalbos lobynas, o kartu – mūsų protėvių kūrybingumo išraiška. Praturtinkime savo dabartį, juos įamžindami ir prakalbindami naujai“, – sako kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius