Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 11 19

Ministerija aiškinsis situaciją dėl sauskelnių pirkimų skaidrumo

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pritaria, kad sauskelnės socialinės globos įstaigoms būtų perkamos centralizuotai, taip pat aiškinsis, kaip vykdomi pirkimai jos valdomose įstaigose.
Viešųjų pirkimų tarnyba
Viešųjų pirkimų tarnyba / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Viešųjų pirkimų tarnybos iškelti ir nagrinėjami klausimai yra aktualūs ir svarbūs, nes tiesiogiai susiję su senyvo amžiaus asmenims, suaugusiems asmenims su sunkia negalia teikiamų paslaugų kokybe“, – teigia ministerija BNS perduotame komentare, reaguodama į Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) pastabas.

VPT šią savaitę paskelbė, kad socialinės globos įstaigoms perkant sauskelnes trūksta skaidrumo, tad siūlo centralizuoti šiuos pirkimus. SADM pažymi, kad socialinės globos paslaugas teikia skirtingo pavaldumo įstaigos, iš principo ministerija pritaria, kad šių slaugos priemonių viešieji pirkimai būtų vykdomi per Centrinę perkančiąją organizaciją.

Išanalizavusi VPT pateiktą informaciją ministerija taip pat kitų metų pirmą ketvirtį numato atlikti savo valdomų globos namų slaugos priemonių (sauskelnių) viešųjų pirkimų procedūrų vykdymo vidaus auditus ir „nedelsiant imtis priemonių nustatytiems pažeidimams pašalinti“.

VPT teigia, kad globos įstaigos, pirkdamos sauskelnes, nenurodo kainų ir kiekių, neviešina sutarčių priedų, o rinkoje nepakanka konkurencijos: iš trylikos tiekėjų viešuosiuose pirkimuose dažniausiai dalyvauja penki, jie užima 87 proc. sauskelnių viešųjų pirkimų rinkos.

Viešųjų pirkimų tarnyba taip pat nustatė, kad socialinės globos įstaigos 97 proc. sauskelnių viešųjų pirkimų vykdo jų neskelbdamos, o 58 proc. paviešintų sutarčių nenurodomi kiekiai ir kainos. Socialinės globos įstaigos dažnai neviešina tiekėjų siūlomų prekių, paslaugų ar darbų įkainių, laikydamos tai konfidencialia informacija, nors, pagal Viešųjų pirkimų įstatymą, konfidencialia informacija nelaikoma prekių, paslaugų ar darbų kaina, siūlomi įkainiai, perkami kiekiai.

Iš viso Lietuvoje yra 87 socialinės globos įstaigos, įsteigtos valstybės ar savivaldybių, iš jų 54 yra senyvo amžiaus žmonių globos įstaigos ir 33 suaugusių neįgaliųjų globos įstaigos. Iš viso šiose įstaigose, šiemetiniais duomenimis, yra per 9 tūkst. lovų.

VPT daro prielaidą, kad sauskelnės yra naudojamos ne mažiau kaip 70 proc. kiekvienos socialinės globos įstaigos gyventojų, tad per metus visos šios įstaigos turėtų įsigyti ne mažiau kaip 1,9 mln. vienetų sauskelnių, tam turėtų būti išleidžiama ne mažiau nei 1,3 mln. eurų. Sauskelnių viešiesiems pirkimams socialinės globos įstaigos vidutiniškai per metus išleidžia ne mažiau kaip 6 proc. visų prekių viešųjų pirkimų vertės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius