-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 24

Ministerija kviečia dalyvauti Europos imunizacijos savaitės renginiuose

Paskutinę balandžio savaitę kasmet minima Europos imunizacijos savaitė, kurios metu siekiama didinti visuomenės supratimą apie imunizacijos svarbą ligų prevencijai ir gyvybės apsaugai, rašoma Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime spaudai.
Medikų bendruomenė rengia mitingą prie sveikatos apsaugos ministerijos
Medikų bendruomenė rengia mitingą prie sveikatos apsaugos ministerijos / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Prisidėdama prie visoje Europoje vykstančios informacinės kampanijos, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pristatys visuomenei naujausius duomenis ir tyrimų rezultatus bei pakvies užduoti rūpimus klausimus.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, kviesdamas dalyvauti Europos imunizacijos savaitės renginiuose, mini, kad dalis visuomenės yra pasiekusi aukštą brandą sveikatos srityje, bet priminimų apie rūpestį savo ir artimųjų sveikata niekada nebūna per mažai.

„Apklausų duomenys rodo, kad du trečdaliai mūsų bendrapiliečių yra tvirtai įsitikinę, kad yra patys atsakingi už savo sveikatos būklę. Tai žymi aukštą visuomenės sąmoningumą ir yra geriausias pavyzdys, kad bet kokia ligų prevencija prasideda nuo mūsų pačių požiūrio į save, į savo fizinę ir psichinę sveikatą. Kviečiu aktyviai pasidomėti, kaip dar galime padėti sau gyventi sveiką ir pilnavertį gyvenimą ir aktyviai įsitraukti į renginius, skirtus imuniteto stiprinimui“, – teigia sveikatos apsaugos ministras.

Balandžio 25 d., antradienį, 9 val. SAM „Facebook“ paskyroje bus transliuojama spaudos konferencija, kurioje ministerijos, NVSC specialistai ir medikų bendruomenės atstovai aptars skiepijimo aprėptis Lietuvoje, priežastis, kurios sulaiko kai kuriuos gyventojus nuo vakcinacijos, ir priemones, kurios paskatintų žmones skiepytis patiems ir skiepyti savo vaikus.

„Facebook“ paskyroje ministerija taip pat kviečia gyventojus užduoti jiems rūpimus klausimus apie skiepijimą, į kuriuos atsakys sveikatos priežiūros specialistai.

Naudingos informacijos apie imunizaciją visuomet galite rasti SAM ir NVSC interneto svetainėse.

Pirmadienį, balandžio 24 d., 14 val. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras kviečia į nuotolinį renginį, kuriame ekspertai skaitys pranešimus apie vakcinomis valdomas ligas ir jų plitimą, vakcinų saugumą ir dezinformaciją.

Šių metų Europos imunizacijos savaitės kampanija siekiama didinti skiepijimo aprėptis, atsižvelgiant į Europos imunizacijos darbotvarkę iki 2030 m. ir dėl COVID-19 pandemijos mažėjančias skiepijimo apimtis pasaulyje. Daugiausia dėmesio bus skiriama priminimui, kaip svarbu laiku pasiskiepyti bei kompensuoti praleistus ar atidėtus skiepus.

Šių metų Imunizacijos savaitės tema – skiepijimas visą gyvenimą – akcentuoja, kad skiepai yra labai svarbūs ne tik mažiems vaikams, bet ir paaugliams, suaugusiesiems bei pagyvenusiems žmonėms. Šiais metais per Imunizacijos savaitę bus ne tik nurodoma skiepų nauda įvairiais gyvenimo etapais,

bet ir pabrėžta, kaip svarbu gerinti rutininės imunizacijos rodiklius, pasiekti tuos, kurie praleido skiepus, ir nepalikti nė vieno gyventojo nuošalyje.

Primename, kad vadovaujantis Nacionaline imunoprofilaktikos 2019–2023 metų programa:

· vaikai pagal profilaktinių skiepijimų kalendorių skiepijami nuo 14 infekcijų: tuberkuliozės, hepatito B, kokliušo, difterijos, stabligės, B tipo Haemophilus influenza infekcijos, poliomielito, tymų, epideminio parotito, raudonukės, pneumokokinės infekcijos, žmogaus papilomos viruso, rotaviruso, B tipo meningokoko;

· kas 10 metų suaugusieji, vyresni nei 25 metų, skiepijami nuo difterijos ir stabligės;

· asmenys, priklausantys rizikos grupei, skiepijami nuo gripo ir nuo pneumokokinės infekcijos;

· traumas patyrę asmenys valstybės lėšomis vakcinuojami nuo stabligės (aktyvi imunizacija), nuo pasiutligės skiepijami asmenys, nukentėję nuo pasiutusių ar įtariamai pasiutusių gyvūnų;

· asmenys, turėję sąlytį su tymais sergančiu asmeniu, skiepijami viena vakcinos doze per 72 val. po sąlyčio;

· suaugusieji ir vaikai po transplantacijų ar vaikai po imunosupresinio gydymo, kai imunizaciją reikia pakartoti pagal individualų gydytojo parinktą ir sudarytą skiepijimo planą.

Už šiuos skiepus gyventojams mokėti nereikia, jie apmokami Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis.

Primename, kad iki šiol mergaitės buvo skiepijamos dvivalente ŽPV vakcina, o nuo 2023 m. vasario 1 d. įtraukta devynvalentė ŽPV vakcina ir pradėtas berniukų skiepijimas. Taip pat nėščioms moterims sudaryta galimybė nemokamai pasiskiepyti vakcina su kokliušo komponentu. Nuo 2023 m. sausio 11 d. papildytas sąrašas asmenų, kurie gali nemokamai pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos – be apribojimų pasiskiepyti gali visi rizikos grupei priklausantys asmenys, kurie serga bronchine astma ar cukriniu diabetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius