2021 04 22 /16:09

Susisiekimo ministerija: paskirstytos visos gautos apsaugos priemonės, neatitikimai galėjo paaiškėti gydymo įstaigose

Lietuvos paštas pernai per pirmąjį karantiną gydymo įstaigoms paskirstė visas apsaugos priemonių siuntas, gautas iš Kinijos, nurodo Susisiekimo ministerija. Ministerijos kancleris Ramūnas Dilba teigia, jog gautos apsaugos priemonės buvo skaičiuojamos pakuotėms, ne vienetais, ir esą, jei ir atsirado kokių neatitikimų, jie galėjo paaiškėti nebent gydymo įstaigose.

Sveikatos apsaugos ministerija dėl 912 tūkst. eurų vertės asmens apsaugos priemonių trūkumo ketvirtadienį pranešė kreipusis į Generalinę prokuratūrą.

Šių prekių gabenimą ir paskirstymą Lietuvoje organizavo Susisiekimo ministerija.

„Kalba eina apie pirmojo karantino metu atgabentas apsaugos priemones iš Kinijos. Tuometinei Susisiekimo ministerijos vadovybei ir Lietuvos paštui buvo pavesta užtikrinti logistiką ir apsaugos priemonių paskirstymą gydymo įstaigoms pagal Operacijų vadovo sprendimus“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas ministerijos kancleris R.Dilba.

VIDEO: 15/15: kur dingo apsaugos priemonių beveik už 1 mln. eurų?

Ketvirtadienį surengtos nuotolinės spaudos konferencijos metu jis pasakojo, kad asmens priemonių pervežimu iš Kinijos į Lietuvą rūpinosi keletas privačių įmonių, o priemonių pervežimu iš sandėlio į gydymo įstaigas – Lietuvos paštas.

Teigia, kad Lietuvos paštas paskirstė viską, ką gavo

Lietuvos paštas, R.Dilbos teigimu, gydymo įstaigoms paskirstė visas gautas asmens apsaugos priemones.

„Pagal pirminius duomenis, Lietuvos paštas paskirstė visas gautas siuntas gydymo įstaigoms ir įvykdė sutarties sąlygas“, – komentavo R.Dilba.

Prekių gabenimo į gydymo įstaigas metu taip pat, anot jo, nėra nustatyta esminių trūkumų.

„Yra klausimas, kur tie trūkumai susidarė“, – ketvirtadienį surengtos nuotolinės spaudos konferencijos metu komentavo ministerijos kancleris.

Jis patikino, kad tuomet gautų asmens apsaugos priemonių apskaita vyko, tačiau esą ne vienetais, o pakuotėmis.

Niekas po vieną vienetą, pavyzdžiui, apsaugos kaukių ar kitų priemonių, neskaičiavo.

„Apskaita buvo vykdoma, tačiau apskaita buvo vykdoma pakuotėmis, kilogramais ir tonomis – tokiais mato vienetais. Niekas po vieną vienetą, pavyzdžiui, apsaugos kaukių ar kitų priemonių, neskaičiavo“, – dėstė ministerijos kancleris.

Neatitikimų nepastebėjo

Jis svarstė, kad neatitikimai tarp planuotų gauti ir gautų prekių galėjo išaiškėti nebent gydymo įstaigose.

„Gydymo įstaigos, kiek turime informacijos, priiminėdavo apsaugos priemones tokiais mato vienetais, kuriuos minėjau. O jau dalinant toliau gydymo įstaigose apsaugos priemones, galbūt, ir galėjo paaiškėti kokie neatitikimai. Bet ši situacija reikalauja detalesnio tyrimo“, – tikino R.Dilba.

Kas konkrečiai buvo atsakingas už gautų prekių skaičiavimą ar patikimą, kiek gauta prekių, ministerijos kancleris teigė negalintis pasakyti, bet pažymėjo, jog už „logistikos veiksmus“ buvo atsakingas SAM paskirtas atstovas, majoras Aurimas Guščius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos pašto logistikos centras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos pašto logistikos centras

Beje, kilus įtarimams, kad A.Guščius supainiojo viešus ir privačius interesus ir tarnybą naudojo asmeniniais tikslais, jis, Lietuvos kariuomenės sprendimu, sausį buvo atšauktas iš SAM Operacijų centro.

R.Dilba nurodė, kad dabartinė ministerijos vadovybė ir ministerijai pavaldžios įmonės yra pasiruošusios bendradarbiauti su teisėsauga.

„Apie tokių kiekių neatitikimus Susisiekimo ministerijos vadovybė nebuvo informuota. Kiek pavyko atlikti tokią pirminę analizę, tiek Lietuvos pašto logistikos, tiek paskirstymo grandinėje mums nerodo tokių neatitikimų“, – komentavo R.Dilba.

Lietuvos paštas teigia, kad apsaugos priemonės buvo saugomos

Lietuvos pašto Komunikacijos departamento vadovė Ugnė Bartašiūtė 15min pateikė duomenis, kad visi gauti ir išvežami priemonių kiekiai buvo fiksuojami pagal priėmimo-perdavimo dokumentus.

„Kiekių apskaita buvo vykdoma pagal dokumentuose pateiktą informaciją, t. y., pakuotėmis (dėžėmis, paletėmis), o ne vienetais. Papildomai prie standartinių apsaugos priemonių (uždara teritorija, visą parą veikiantis apsaugos postas, vaizdo kameros) saugumui sustiprinti buvo pajungtos ir kariuomenės policijos pajėgos“, – atsakyme 15min teigia ji.

Lietuvos pašto išplatintame pranešime nurodoma, kad su Ekstremalių sveikatai situacijų centru Lietuvos paštas buvo sudaręs paslaugų teikimo sutartį, pagal kurią praėjusį pavasarį suteikė asmeninių apsaugos priemonių logistikos paslaugas.

„Ši sutartis yra pilnai įvykdyta, visos priemonės pristatytos centro nurodytiems gavėjams. Iki šiol iš paslaugų užsakovo nebuvo gauta pretenzijų, taip pat ir paklausimų iš teisėsaugos institucijų. Su Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos kreipimusi nesame susipažinę, todėl šiuo metu situacijos plačiau pakomentuoti negalime. Esame pasiruošę bendradarbiauti su visomis suinteresuotomis šalimis, pateikti visą reikiamą informaciją“, – komentavo U.Bartašiūtė.

Dingo tūkstančiai priemonių

SAM duomenimis, trūksta apsaugos priemonių už 912 tūkst. eurų.

15min žiniomis, dingo:

  • apsauginiai akiniai – 4 670 vnt., viso už ~15 tūkst. Eur;
  • medicininė kepurės – 2 460 vnt., viso už ~200 Eur;
  • medicininės kaukės – 108 855 vnt., viso už ~35 tūkst. Eur;
  • vienkartiniai chalatai – 314 120 vnt., viso už ~845 tūkst. Eur.

Šių priemonių pristatymą, pasak SAM, organizavo Susisiekimo ministerija, kuri turėjo jas paskirstyti sveikatos priežiūros įstaigoms, o jos Ekstremalių sveikatai situacijų centrui (ESSC) turėjo pateikti priėmimo-perdavimo aktus apie gautas ir suskaičiuotas prekes.

ESSC nurodė keipęsis į Kinijos tiekėją, tačiau šis informavo, kad visos prekės buvo pristatytos.

BNS duomenimis, Kinijoje iš viso užsakyta 1,8 mln. respiratorių, 5,7 mln. veido kaukių, 1,8 mln. vienkartinių kepuraičių, 0,8 mln. apsauginių akinių, 1,8 mln. vienkartinių chalatų, per 1 mln. apsauginių kombinezonų su gobtuvu, 15 mln. vienkartinių pirštinių, 3,6 mln. antbačių.

Šis užsakymas buvo atliktas ankstesnės buvusios premjero Sauliaus Skvernelio vadovautos Vyriausybės darbo metu.

Komentarai:

VIDEO: Susisiekimo ministerijos komentaras dėl dingusių medicininės apsaugos priemonių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius