Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 06

Ministerija pabūgo ES baudų: siūlo leisti užsieniečiams Lietuvoje steigti partijas

Europos Komisijai (EK) perspėjus dėl nelietuvių diskriminacijos ir pagrasinus teismu, Teisingumo ministerija ėmėsi veiksmų – parengė įstatymo projektą, pagal kurį Lietuvoje gyvenantys Europos Sąjungos (ES) šalių piliečiai galėtų steigti politines partijas ar tapti jų nariais.
Išankstinis balsavimas Kaune
Rinkimai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Priėmus įstatymo projektą, [...] ES piliečiai galės būti politinių partijų steigėjais, todėl turės lygias galimybes kartu su Lietuvos piliečiais visapusiškai pasinaudoti savo teise dalyvauti politinėje veikloje ir rinkimų metu būti išrinktiems į Europos Parlamentą arba vietos savivaldos tarybas“, – rašoma antradienį paskelbtame teisės akto aiškinamajame rašte.

Jame taip pat priduriama, kad įteisinus pakeitimus, EK neturėtų kreiptis į Teisingumo Teismą, kuris dėl ES teisės pažeidimo Lietuvai galėtų skirti baudą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos Komisijos Europos Vadovų Tarybos posėdis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos Komisijos Europos Vadovų Tarybos posėdis

EK, įvertinusi šalyje veikiantį Politinių partijų įstatymą, sausį pareiškė, kad jis diskriminuoja nelietuvius. Pagal galiojančią tvarką, kitų ES šalių piliečiai į Lietuvoje veikiančias partijas gali stoti, tik jei be pertraukos čia pragyveno penkerius metus.

„Lietuvos teisės aktai šiuo metu neleidžia Lietuvoje gyvenantiems kitų ES šalių piliečiams įstoti į politinę partiją tokiomis pačiomis sąlygomis kaip lietuviai. ES piliečiai nelietuviai akivaizdžiai diskriminuojami“, – rašyta EK pranešime.

Jame taip pat perspėta – Lietuvos valdžios institucijoms per du mėnesius nesiėmus veiksmų byla dėl diskriminacijos gali būti perduota ES Teisingumo Teismui.

Jei Seimas Teisingumo ministerijos siūlomiems keitimams pritartų, jie įsigaliotų nuo liepos 1 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius