Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 23

Ministerija pakirpo sparnus – jos neinformavusi reorganizuos B.Oškinio vaikų aviacijos mokyklą

Lietuvos Broniaus Oškinio vaikų aviacijos mokykla, Vyriausybės nutarimu, bus prijungta prie Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro (LMNŠC). Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) nesivargino ir apie sprendimą mokyklai nepranešė. Atsitiktinai naujieną sužinojusi mokyklos bendruomenė išplatino viešą laišką, kuriame išdėstė savo argumentus.
Reorganizuojama Lietuvos B.Oškinio vaikų aviacijos mokykla
Reorganizuojama Lietuvos B.Oškinio vaikų aviacijos mokykla / Lietuvos B.Oškinio vaikų aviacijos mokyklos nuotr.

B.Oškinio vaikų aviacijos mokykla yra vienintelė valstybinė įstaiga Lietuvoje, kurioje vaikai įgyja ne tik aviacijos teorijos pagrindus, bet ir daug dėmesio skiria praktinėms skraidymo pamokoms.

1983 metais savo veiklą pradėjęs Kėdainių Jaunųjų aviatorių būrelis augo ir 1994 tapo Respublikine neformaliojo ugdymo įstaiga. Pernai sėkmingos veiklos 35-metį atšventusi mokykla gerai žinoma pasaulyje. Kaip pažymėta valdininkams skirtame laiške, „užsienyje, aviatorių sluoksniuose, Lietuva žinoma kaip „šalis, kurioje vaikai skraido vos išsiritę iš vystyklų“.

B.Oškinio mokykla kasmet sulaukia svečių, norinčių pamatyti, pasisemti patyrimo bei gauti metodikas, tikėdamiesi įgyvendinti panašią veiklą savo šalyje. Aktyviausi buvo čekai, ispanai, italai, Latvijos, Estijos, Moldovos atstovai. Mūsų žiniomis, dar nė vienoje šalyje to padaryti nepavyko. Daugeliu atvejų priežastys, ko gero, skirtingos, tačiau viena priežastis visoms šalims bendra, nes ten – ne Lietuva. Ten nebuvo Dobkevičiaus ir Gustaičio, Dariaus ir Girėno, Oškinio ir Karvelio, Smetonos ir Žemaičio, Pakarsko ir Zalubos ir t.t.“

VIDEO: Lietuvos B.Oškinio vaikų aviacijos mokykla

Vaikų aviacijos mokyklai vadovaujantis Juozas Rimkevičius 15min paaiškino, kad mokykla veikia ne tik Kėdainiuose, o visoje šalyje: „Kėdainiuose tik vienas mūsų padalinys, o vaikai mokosi ir Zarasuose, Vilniuje, Alytuje, Marijampolėje, Panevėžyje, Telšiuose, Kaune, Ignalinoje, Biržuose.“

Apie reorganizaciją nepranešė

Mokyklos vadovas J.Rimkevičius stebisi, kad reorganizacijai ryžtasi tuo metu, kai vis garsiau kalbama apie specialistų, pilotų ar inžinierių trūkumą. Mokyklos bendruomenė pabrėžė, kad maždaug pusė absolventų renkasi specialybes, susijusias su aviacija, todėl akivaizdu, kad profesinis orientavimas atneša teigiamų rezultatų.

Lietuvos B.Oškinio vaikų aviacijos mokyklos nuotr./Lietuvos B.Oškinio vaikų aviacijos mokykla
Lietuvos B.Oškinio vaikų aviacijos mokyklos nuotr./Lietuvos B.Oškinio vaikų aviacijos mokykla

J.Rimkevičiaus teigimu, ministerija jau seniai siekia atsikratyti jai pavaldžių įstaigų, o po rudenį švietimo sistemoje kilusio triukšmo ir atlikto audito, ėmėsi konkrečių veiksmų. „Tiesa, – paaiškino pašnekovas, – mokyklos atstovai nebuvo įtraukti į procesą ir apie tai sužinojo atsitiktinai, naršydami internete.“

Formaliai tai vadinama rekonstrukcija, bet ją įvykdžius mokyklos, kaip juridinio asmens, neliks, o visa įranga, turtas ir darbuotojai atiteks į Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro (LMNŠC), veikiančio Vilniuje, rankas.

„Formaliai tai vadinama rekonstrukcija, bet ją įvykdžius mokyklos, kaip juridinio asmens, neliks, o visa įranga, turtas ir darbuotojai atiteks į Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro (LMNŠC), veikiančio Vilniuje, rankas.

Mokykloje dirbu seniai ir žinau, kad anksčiau LMNŠC vaikų aviacijos mokyklos kratėsi... Darau išvadą, kad galimai Centras priima mokyklą su sąlyga, kad pats išsigelbės. Perėmęs veiklą jis taps įstaiga, kuri teikia paslaugas ne tik Vilniaus regione, bet visoje Lietuvoje“, – savo versiją pateikė įstaigos vadovas.

15min 2018 metais domėjosi Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro vykdytais viešaisiais pirkimais.

Lietuvos B.Oškinio vaikų aviacijos mokyklos nuotr./Lietuvos B.Oškinio vaikų aviacijos mokykla
Lietuvos B.Oškinio vaikų aviacijos mokyklos nuotr./Lietuvos B.Oškinio vaikų aviacijos mokykla

J.Rimkevičius 15min pasakojo, kad netikėtas sprendimas bendruomenę šokiravo.

„Tam nepritariu, – poziciją pateikė pašnekovas, – nes kai kurios įstaigos, kaip ir B.Oškinio mokykla, paslaugas teikia ne vienos savivaldybės, o visos šalies gyventojams, todėl jos turėtų turėti vieną, valstybinį steigėją.“ Be to, argumentavo pašnekovas, mokykla teikia specifines, aviacijos mokymų paslaugas.

Bijo, kad apmokestins

Pašnekovas pabrėžė, kad vaikai mokyklą lanko nemokamai ir teigė nerimaujantis, jog po reorganizacijos mažieji aviacijos entuziastai, ar jų tėveliai, turės paploninti pinigines. Pasak jo, visi LMNŠC organizuojami užsiėmimai yra mokami.

Negalima apmokestinti gerų vaiko norų.

„B.Oškinio vaikų aviacijos mokykla vadovaujasi idėja, kad vaikams, kurie yra žingeidūs ir nori mokytis, paslauga neturėtų būti apmokestinta. Lygiai kaip ir studentams, kurie gerai mokosi. Negalima apmokestinti gerų vaiko norų“, – 15min sakė įstaigos vadovas.

Didžiausia netektis, anot J.Rimkevičiaus – prarasti mokyklos, kaip juridinio asmens statusą. Pašnekovas pabrėžė, kad ŠMSM sprendimas žalingas valstybei, nes kelia grėsmę šalies pasididžiavimui – unikaliai, nuo seno veikiančiai ir milžinišką patirtį sukaupusiai švietimo įstaigai.

„Neįtikinamai skamba ir ministerijos prognozės, kad B.Oškinio mokyklos panaikinimas padės pasiekti ekonominės naudos. Susipažinus su ministerijai pavaldžių neformaliojo švietimo įstaigų 2018-2019 m. I ketv. audito išvadomis paaiškėja, kad B.Oškinio mokykla dirba pigiausiai (dėl neaukštų atlyginimų, mažų valdymo išlaidų). Kokia logika vadovaudamiesi iniciatoriai tikisi „pigios“ įstaigos funkcijas, pavedus vykdyti „brangesnei“ ir be reikiamos patirties, ta veikla atpigs ir rezultatai pagerės? Tai negirdėtas ekonomikos reiškinys, panašus į netiesos sakymą“, – rašoma atvirame laiške.

Kokia logika vadovaudamiesi iniciatoriai tikisi „pigios“ įstaigos funkcijas, pavedus vykdyti „brangesnei“ ir be reikiamos patirties, ta veikla atpigs ir rezultatai pagerės? Tai negirdėtas ekonomikos reiškinys, panašus į netiesos sakymą.

Laiško autoriai pateikė ir du galimus sprendimo būdus: sustabdyti inicijuotą reorganizavimo procedūrą iki rudens ir suburti specialią darbo grupę, į kurią būtų įtraukti ne tik ministerijos, bet ir mokyklos bendruomenės, Lietuvos aeroklubo, aviacijos veteranų, aviacijos istorikų ir visuomenės atstovai.

Mokykla ne naikinama, o integruojama

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos 15min pateiktame komentare rašoma: „Mokykla nėra naikinama, o integruojama į neformaliojo švietimo sistemą, išplečiant jos veiklas, kurios suteiktų dar daugiau galimybių teikti ir kitas neformaliojo švietimo paslaugas. Nebus panaikintas nė vienas dabar B.Oškinio vaikų aviacijos mokyklos siūlomas užsiėmimas – atvirkščiai, numatoma plėsti jų įvairovę.“

15min skirtame atsakyme teigiama, kad mokyklos darbuotojai ir toliau dirbs savo darbą, o būreliai vaikams išliks nemokami.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Švietimo ir mokslo ministerija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Švietimo ir mokslo ministerija

„Pagrindinis reorganizacijos tikslas – ne ekonominis, o neformaliojo švietimo paslaugų, taip pat aviacijos srityje, prieinamumo gerinimas, kad kuo daugiau vaikų pasinaudotų, įsitrauktų į veiklas po pamokų. Gegužės 22 dienos popietę vyks susitikimas su B. Oškinio aviacijos mokyklos, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro atstovais, kuriame bus aptarti praktiniai reorganizacijos klausimai“, – į klausimus trumpai atsakė ministerija.

Vis dėlto, paprašyti paaiškinti, kodėl vaikų aviacijos mokyklos bendruomenė apie reorganizaciją nebuvo informuota, ŠMSM atstovai neatsakė, taip pat nekomentavo ir viešame laiške pateiktų argumentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius