Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 30

Ministerija persigalvojo: vėl svarsto įvesti nemokamą vaikų maitinimą

Nors prieš pusantrų metų Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) kratėsi minties, kad darželinukams ir pradinukams būtų įvestas nemokamas maitinimas, dabar persigalvojo ir kreipėsi į savivaldybes bei visuomenines organizacijas pareikšti savo nuomonę. Vieningos pozicijos nėra – vieni aiškina, kad taip tėvai sutaupytų, kiti – kad valstybė turėtų remti tik skurdžiausias šeimas. Kritikai pabrėžia, kad prieš daugiau nei dešimtmetį nemokamas pradinukų maitinimas nepasiteisino, o pinigus derėtų investuoti į ugdymą.
Maistas Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje
Mokinių maitinimas / Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr.

Vilniaus Prano Mašioto pradinės mokyklos direktorė Jūratė Mikulskienė sako, kad kompleksinių pietų kaina maždaug 2 eurai. Tad kiekvieną mėnesį tėvams esą tenka už savųjų atžalų pietus sumokėti apie 40 eurų. Direktorė sako pritartų nemokamam maitinimui.

„Susitaupytų mėnesinės pajamos, kurias galėtų skirti šeimai, vaikams“, – mano ji.

Prieš metus nemokamo maitinimo idėjos besikračiusi, dabar SADM prašė nevyriausybinių organizacijų, savivaldybių pateikti vertinimą, ar nemokamas maitinimas gali tapti realybe.

„Pačių modelių, kaip organizuojamas maitinimas, tiek pasaulyje, tiek ES yra labai daug skirtingų. Tiesiog norime aiškiau pamatyti situaciją, įsivertinti pliusus ir minusus ir pažiūrėti. Tas poveikis, kuris galėtų būti sukurtas, ar atitiktų ir resursus, kurie būtų reikalingi tam“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eitvydas Bingelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eitvydas Bingelis

Dėl nemokamo maitinimo nuolat kyla diskusijos – vieni aiškina, kad tai padėtų tėvams sutaupyti, kiti tikina, kad valstybė turėtų tikslingai remti skurdesnes šeimas. Į šią diskusiją įtraukiamas ir finansavimo klausimas. Verslui už maisto gamybą ir tiekimą esą sumokami milijonai, tačiau vaikai nebūtinai valgo. Ypač tokia tendencija įsivyravo po rudenį atnaujintų valgiaraščių. aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė sako, kad užuot svarsčius nemokamą maitinimą, derėtų investuoti į ugdymo kokybę.

„Kada mūsų vaikų rezultatai yra vos ne žemiausi ir prastėjantys, kalbėti apie tai, dešrelė ar kotletas, cukraus šaukštelis ar keturi į arbatą atrodo keistai. Kodėl akcentuojame ne tuos dalykus, kuriuose turime daugiausiai rūpesčių“, – klausia R.Žemaitė.

Šiuo metu nemokamai maitinama apie 20 tūkst. arba kiek mažiau nei pusė visų šalies ikimokyklinukų ir pradinukų. SADM aiškina, kad įvedus pradinukų ir darželinukų nemokamą maitinimą, būtų įmanoma lengviau ugdyti sveikesnius maitinimosi įpročius.

„Tai galėtų būti irgi kažkaip sujungta su ugdymu apie sveiką maitinimąsi – kas yra sveikas maistas, unifikuoti švediški stalai“, – priduria socialinės apsaugos ir darbo viceministras E.Bingelis.

Kiek galėtų kainuoti nemokamas maitinimas, kol kas ministerija nežino. Esą kaina priklausytų nuo to, ar būtų maitinami tik pradinukai, ar kartu ir darželinukai. Prieš pusantrų metų Seime kilus iniciatyvai skaičiuota, kad vien pradinukų maitinimas būtų atsiėjęs apie 20 milijonų eurų. Prieš daugiau nei dešimtmetį pradinukai buvo maitinami už dyką, tačiau tąsyk sprendimas nepasiteisino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius