-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 25

Ministerija – prieš Konstitucijos pataisas, šeimą siejančias su santuoka

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) teigia, kad Seime svarstomos Konstitucijos pataisos, šeimą siejančios su santuoka, gali būti diskriminacinės.
Mama su vaikais
Mama su vaikais / Fotolia nuotr.

Parlamentas pernai gruodį pradėjo svarstyti siūlymą, kad Konstitucijos 38 straipsnis būtų papildytas nuostatomis, jog „ šeima sukuriama sudarius santuoką“ ir „ šeima taip pat kyla iš motinystės ir tėvystės“.

Ministerija parengtame Vyriausybės išvados projekte teigia, kad dėl siūlomo reguliavimo kartu gyvenantys asmenys, neužregistravę santuokos ir neturintys vaikų, gali patirti diskriminaciją, nes, pavyzdžiui, netektų Konstitucijos 22 straipsnio 4 dalies garantuojamos apsaugos nuo savavališko ir neteisėto kišimosi į šeiminį gyvenimą, galėtų būti verčiami duoti parodymus prieš sugyventinius (Konstitucijos 31 straipsnio nuostata draudžia versti duoti parodymus prieš savo šeimos narius ar artimus giminaičius), nebūtų, remiantis Konstitucijos 146 straipsniu, globojami ar aprūpinami, jei sugyventinis žūtų ar mirtų eidamas karo tarnybą.

Dėl siūlomo reguliavimo kartu gyvenantys asmenys, neužregistravę santuokos ir neturintys vaikų, gali patirti diskriminaciją

Ministerija išvadą argumentuoja, be kita ko, ir Konstitucinio Teismo 2011 metų rugsėjo 28 dienos nutarimu, teigiančiu, kad Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) jurisprudencija yra aktuali aiškinant Lietuvos teisę kaip teisės aiškinimo šaltinis, o analizuodamas šeimos sampratą EŽTT ne kartą yra pažymėjęs, kad šeimos samprata neapsiriboja tradicinės šeimos, kuriamos santuokos pagrindu, sąvoka, o šeimos gyvenimo samprata neapsiriboja tėvų (susituokusių arba nesusituokusių) santykiais su vaikais.

Minėtą Konstitucijos pataisą pateikė 106 Seimo nariai. Kad Konstitucijos pataisa būtų priimta, už ją du kartus su trijų mėnesių pertrauka turi balsuoti ne mažiau kaip 94 Seimo nariai.

Seimas anksčiau jau balsavo dėl panašios Konstitucijos pataisos, kuria siūlyta įtvirtinti, kad šeima kyla iš santuokos, taip pat iš motinystės ir tėvystės, tačiau ją patvirtinti per pirmąjį priėmimą pritrūko vieno balso.

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, o santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.

Šiuo metu Konstitucijos 38 straipsnis sako, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius