Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 09 25

Ministerija siūlo leisti internetu prekiauti receptiniais vaistais

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo numatyti platesnes galimybes prekiauti vaistais, tarp jų – galimybę receptinius vaistus pirkti internetu.
Vaistai
Vaistai / 123rf.com nuotr.

„Jei šiems siūlymams būtų pritarta, žmonės, kuriems išrašytas elektroninis receptas, galėtų rinktis: ar eiti pirkti receptinių vaistų į vaistinę, ar šiuos vaistus įsigyti internetu“, – teigia sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Pasak ministerijos, receptiniais vaistais būtų galima prekiauti internetu pagal elektroninius receptus. Siūlymuose taip pat numatyta sudaryti galimybes tam tikrus nereceptinius vaistus parduoti ne vaistinėse.

Pasak ministro, alternatyvių prekybos vietų atsiradimas padidintų nereceptinių vaistų prieinamumą pacientams tais atvejais, kai nėra arti dirbančios vaistinės, tačiau šių vaistų pacientui reikia nedelsiant, pavyzdžiui, naktį prireikia vaistų nuo skausmo.

Ministro teigimu, atsižvelgiant į kitų Europos šalių, kuriose yra leidžiama prekiauti vaistais ne vaistinėse, patirtį, bus nustatytos aiškios ir griežtos taisyklės, kokie vaistai gali būti parduodami ne vaistinėse, ir tokių vaistų sąrašas būtų trumpas.

„Tokių kaip, pavyzdžiui, vaistai nuo skausmo ir uždegimo, burnos ertmės ir ryklės ligoms gydyti, antiseptiniai vaistiniai preparatai ir kiti. Čia nebus galima įsigyti sudėtinių, receptinių, įskaitant ir kompensuojamųjų vaistų ar tų, kurių sudėtyje yra etanolio. Parduotuvėse ar degalinėse parduodami bus tik dažniausiai vartojami nereceptiniai vaistai“, – sako sveikatos viceministrė Kristina Garuolienė.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba nereceptiniais vaistais norinčias prekiauti parduotuves, degalines ir kitas prekybos vietas įrašys į atitinkamą sąrašą. Siekiant, kad jos prekiautų tik saugiais ir efektyviais vaistais, jų veikla bus griežtai kontroliuojama. Už vaistų prekybos pažeidimus įmonei bus skiriamos administracinės baudos ar išbraukiama iš sąrašo.

Be to, siūloma leisti visoms gydymo įstaigoms įsteigti savo vaistines. Iki šiol ligoninės vaistines galėjo steigti tik ligoninės stacionarui aprūpinti. Nuo šiol tai padaryti galėtų ir poliklinikos, taip jos galėtų reikiamais vaistais ir kitomis vaistinių prekėmis aprūpinti pačią gydymo įstaigą. Taip pat šioms vaistinėms siūloma leisti išduoti vaistus pacientams, kai jie skiriami tos gydymo įstaigos dienos stacionare gydomiems žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius