Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 02

Ministerijos priešinasi premjero tarnybos siūlymui valstybės tarnyboje įvesti vadovų rotaciją

Ministerijos sukritikavo premjero tarnybos idėją reformuojant valstybės tarnybą numatyti vadovaujančias pareigas einančių tarnautojų rotaciją.
Savivaldybių administracijose net gilėjanti krizė nesustabdė valdininkų armijos gausėjimo.
Valdininkai / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Ministro pirmininko tarnybos parengtoje Valstybės tarnybos tobulinimo koncepcijoje siūloma nustatyti vadovams trejų metų kadenciją. Šiam laikotarpiui būtų pasirašomas susitarimas dėl veiklos rezultatų. Pagal projektą, vadovui, įvertinus jo veiklą teigiamai, kadencija gali būti pratęsta dar trejiems metams, bet ne ilgiau kaip šešeriems tose pačiose pareigose.

Premjero tarnyba teigia, kad šiuo metu valstybės tarnautojų veikla nepakankamai orientuota į rezultatus, darbo apmokėjimo sistema neskatina darbo kokybės ir nėra skaidri, ribotos vadovų galimybės lanksčiai valdyti žmogiškuosius išteklius, nepakankama individuali vadovų atsakomybė už institucijos veiklos rezultatus.

Premjeras Andrius Kubilius pripažįsta, kad valstybės tarnybos reforma gali užtrukti ne vienerius metus, tačiau sako, kad jos rezultatai turėtų būti ne menkesni nei aukštojo mokslo ar sveikatos apsaugos reformų.Koncepcijoje numatyta, kad pasibaigus dviem kadencijoms ir įvertinus vadovo veiklą teigiamai, numatoma galimybė rotuotis į lygiavertes pareigas kitoje institucijoje ar įstaigoje arba konkurso būdu užimti aukštesnes pareigas.

Premjero tarnyba taip pat siūlo įdiegti kasmetinius susitarimus dėl veiklos rezultatų – juos pasiekus, būtų galima skirti vieną premiją per metus, kuri siektų iki 20 proc. metinio valstybės tarnautojo atlyginimo.

Tačiau dalis ministerijų, kurių parengtas išvadas pasirašė kancleriai, teigia, esą rotacijų įtvirtinimas būtų nenaudingas.

Krašto apsaugos ministerijos vertinimu, „prievartinis rotacijos mechanizmas gali sukelti daug neigiamų pasekmių“.

„Tokia sistema demotyvuos valstybės tarnautojus, einančius vadovo pareigas, nes sėkmingai atitarnavusiam 6 metų kadenciją vadovui bus pasiūlytos ne aukštesnės pareigos, o tik konkursas į aukštesnes pareigas arba lygiavertės pareigos nežinomoje srityje“, – teigiama Krašto apsaugos ministerijos rašte.

Kultūros ministerijos nuomone, koncepcijoje numatytos galimybės rotuotis į lygiavertes pareigas kitoje institucijoje ar įstaigoje, pasibaigus dviem vadovų kadencijoms, realiai bus neįmanoma įgyvendinti, nes kiekviena institucija reguliuoja specifinę sritį nedubliuodama viena kitos ir „lygiaverčių pareigų kitoje institucijoje tiesiog negali būti“.

Žemės ūkio ministerija tvirtina, kad nuostata dėl vadovų rotacijos „būtų sunkiai įgyvendinama, kadangi daugumoje sričių vadovas turi turėti specifinių žinių ir kompetencijas, todėl pasibaigus jo kadencijai būtų labai sunku, o neretai ir neįmanoma rasti asmens kompetenciją atitinkančių pareigų“.

Sveikatos apsaugos ministerijos vertinimu, veiklos rezultatyvumas ir efektyvumas gali būti pasiekti tik nuosekliai dirbant atitinkamoje srityje, gilinantis į specifiką, neribojant to kadencijomis.

Premjeras Andrius Kubilius pripažįsta, kad valstybės tarnybos reforma gali užtrukti ne vienerius metus, tačiau sako, kad jos rezultatai turėtų būti ne menkesni nei aukštojo mokslo ar sveikatos apsaugos reformų.

Valstybės tarnyboje šių metų pradžioje buvo užimta 53 791 valstybės tarnautojų pareigybė, iš jų – 25 218 statutinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius