-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 02

Ministerijų valdininkai seniai sviestui užsidirba iš ES finansuojamų projektų

Ministerijose ir joms pavaldžiose įstaigose pakankamai plačiai paplitusi praktika, kai valdininkams mokama papildomai už darbą su Europos Sąjungos (ES) finansuojamais projektais. Dar 2009 metais Finansų ministerija Valstybės kontrolei įrodinėjo, kad tai yra normalu. Už papildomą darbą mokėti priedus ir priemokas europinėmis lėšomis neleidžia įstatymai, bet valdininkai greitai sugalvojo, kaip šiuos trukdžius apeiti.
Biurokratai
Biurokratai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Triukšmas dėl papildomai užsidirbančių valdininkų kilo tuomet, kai paaiškėjo, kad prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos užsakyto Lietuvos socialinio modelio sukūrimo projekto dirbo ir 14 ministerijos darbuotojų, kuriems už tai buvo sumokėti beveik 40 tūkst. eurų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tai be užuolankų pavadino pinigų plovimu.

Dosniausia – Sveikatos apsaugos ministerija

15min.lt gautais duomenimis, daugiausia iš visų ministerijų pernai už papildomą darbą savo valdininkams išmokėjo Sveikatos apsaugos ministerija. 21 darbuotojui sumokėti  63 tūkst. eurų.

SAM atstovai nurodė, kad valdininkai papildomai dirbo finansininkais, kontroliavo ir administravo projektų vykdymą, konsultavo juridiniais ir metodiniais klausimais.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) atstovai 15min.lt nurodė, kad pernai ministerija įgyvendino 4 ES lėšomis finansuojamus projektus, su jais dirbo 11 ministerijos darbuotojų. Jiems buvo išmokėti beveik 12,9 tūkst. eurų.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija

Darbuotojai vykdė projektų administravimo, pirkimų, renginių, projekto dalyvių kelionių ir apgyvendinimo  koordinavimo, projektui skirtų lėšų apskaitos ir finansinių ataskaitų rengimo bei teikimo EK bei Centrinei projektų valdymo agentūrai funkcijas.

Pernai atlygį už papildomą darbą ES remiamuose projektuose gavo 3 Švietimo ir mokslo ministerijos darbuotojai. Tiesa ministerijos atstovai pabrėžė, kad jie dirbo ne darbo metu.

Energetikos, Teisingumo, Krašto apsaugos, Aplinkos ministerijų atstovai nurodė, kad jos pernai ES finansuojamų projektų nevykdė arba darbuotojai prie jų papildomai nedirbo.

Dviem darbuotojams per mėnesį buvo mokama 110 eurų, vienam – 226 eurai. Ministerija nenurodė, kiek mėnesių pernai jie dirbo.

Vienas Susisiekimo ministerijos darbuotojas papildomai dirba su ES finansuojamu projektu puse etato. Projektą ketinama baigti šių metų rugpjūtį, jam kas mėnesį mokama apie 650 eurų.

Energetikos, Teisingumo, Krašto apsaugos, Aplinkos ministerijų atstovai nurodė, kad jos pernai ES finansuojamų projektų nevykdė arba darbuotojai prie jų papildomai nedirbo.

NMA darbuotojams – 13 tūkst. eurų

15min.lt išsiaiškino, kad papildomai už darbą su projektais mokama ne tik ministerijose, bet ir joms pavaldžiose įstaigose.

Pavyzdžiui, praėjusiais metais 7 Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) darbuotojams už darbą su ES finansuojamu projektu buvo sumokėti 13 tūkst. eurų.

NMA atstovai pabrėžė, kad darbuotojai su projektu dirbo po pusę etato ne darbo metu, o pats projektas – labai svarbus. Juo Lietuva padeda Juodkalnijos institucijoms tinkamai administruoti paramą žemės ūkiui ir kaimo plėtrai.

„Agentūros įgyvendinamas projektas yra išties didelės svarbos tiek Juodkalnijai, kaip valstybei, siekiančiai narystės ES, tiek pačiai ES, todėl su projektu dirba atitinkami specialistai“, – 15min.lt teigė NMA Komunikacijos skyriaus vedėja Vaiva Paršiukaitė.

Papildomai su projektais dirba ir pačios ŽŪM darbuotojai, tačiau jiems pernai išmokėta gerokai mažiau.

Kaip teigiama NMA atsakyme, su ES finansuojamais projektais dirba 3 žmonės, jiems pernai išmokėti 4764 eurai.

Finansų ministerija gynė tvarką

Klausimų dėl papildomo valdininkų uždarbio Valstybės kontrolei (VK) buvo kilę dar 2009-aisiais. 15min.lt gavo Finansų ministerijos VK pateiktą paaiškinimą, kuriame teigiama, kad ministerija yra įsitikinusi, jog  su valstybės tarnautojais ir kitais biudžetininkais dėl jų darbo su ES projektais turi būti sulygta atskiroje darbo sutartyje.

Ministerija pabrėžė, kad šis darbas turi būti atliekamas ne darbo metu.

Ministerija taip pat nurodė, kad pagal Vyriausybės nustatytą tvarką priedai ir priemokos tarnautojams bei įstaigų darbuotojams mokamos iš įstaigai patvirtino darbo užmokesčio fondo, o Vyriausybės nutarimas nenumato galimybės priedų mokėti iš ES lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius