-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 16

Ministrai kovoti su „šešėliu“ išėjo į gatves

Ankstyvą trečiadienio rytą Gedimino prospekte galima buvo sutikti neįprastų praeivių. Čia nusimetę švarkus ir apsivilkę akcijos „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“ marškinėliais ministrai ir verslininkai dalijo lankstinukus ir kvietė žmones nepasiduoti „šešėliui“.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Luko Balandžio nuotr.

Prie Katedros lankstinukus dalijo vienmarškinis premjeras Andrius Kubilius. Ministras pirmininkas drąsiai žengė prie šviesoforo sustojusių automobilių link ir ragino vairuotojus nepirkti kontrabandinių degalų.

Vėliau Gedimino prospektu grįždamas A.Kubilius stabdė kiekvieną praeivį ir įteikdamas jiems lankstinuką linkėjo tarti „ne šešėliui“.

„Tai verslo iniciatyva siekti, kad žmonės netoleruotų „šešėlio“ savo kasdieniniame gyvenime, ar mokėdami už prekes, ar mokėdami už maistą kavinėje, taksi nepamirštų pasiimti čekio, nesutiktų, kad jiems atlyginimai būtų mokami vokeliuose. Iš tų centų, kurie susidaro nepaėmus čekio, išeina milijonai, kurie nepatenka į mokyklas, į ligonines, nepatenka mūsų tėvams pensininkams“, – akcijos tikslą aiškino  A.Kubilius.

Jis tikino, kad ligšiolinė Vyriausybės kova su „šešėliu“ davė tikrai neblogų rezultatų ir šiųmetis biudžeto surinkimas taip pat rodo, kad pastangos atsiperka.

„Bet su šešėliu reikia kovoti kiekvienam ir kasdien“, – pabrėžė premjeras.

Ne visi pažino

Sutikti bešvarkį premjerą daugeliui rytmečio praeivių buvo didžiulė staigmena.

„Būčiau nepažinęs, jei ne apsauginiai, bet labai malonu“, – 15 min.lt sakė vilnietis Armandas.

Jo ir kitų sutiktųjų nuomone, Vyriausybė dabar su šešėliu kovoja daugiausia žodžiais, tačiau kaip būtų galima tą kovą pagerinti pasiūlymų praeiviai taip pat nepateikė.

Vilnietė Aldona sakė, kad išėjęs į gatves pats premjeras taip pat vers žmones susimąstyti apie kovą su kontrabanda, neskaidriu verslu, tačiau tuoj pat pridūrė, kad „patys žmonės čia nedaug ką gali kovoti, turi dirbti valstybė“.

Prie Lukiškių su lankstinukais rankose sutikta finansų ministrė Ingrida Šimonytė su šia praeive tikriausiai nesutiktų.

Jos teigimu, kiekvienas žmogus turi galvoti apie tai, kad jam pasirenkant kontrabandinę prekę, imant algą vokelyje ar neprašant kvito, nukenčia tik jis pats ir valstybės infrastruktūra, kuria kiekvienas naudojamės.

„Manau, vis daugiau žmonių tai supranta“, – pažymėjo ministrė nuskubėdama prie dar vieno prie perėjos stabtelėjusio automobilio.

Pasirašys susitarimą

Lankstukus Gedimino prospekte trečiadienio rytą taip pat dalijo ūkio ministras Rimantas Žylius, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis, Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis, premjero patarėjas Mykolas Majauskas, VMI vadovybė, verslininkai, valstybės tarnautojai.

Akciją organizavo asociacija Investuotojų forumas ir Vyriausioji mokesčių inspekcija.

VMI apskaičiavo, kad 2012 metais sausio-kovo mėnesiais nesumokėtų mokesčių suma Vilniaus apskrityje gali siekti 23 mln. litų. Už šiuos pinigus valstybė galėtų nupirkti 29 autobusus, 46 modernius gaisrinės automobilius, atsodinti 9,2 tūkst. hektarų iškirsto miško, įrengti 288 krepšinio aikšteles arba ištirti 383 tūkst. moterų dėl gimdos kaklelio vėžio.

Skaičiuojama, kad vien 10 vidutinių Lietuvos įmonių, mokančių atlyginimus vokeliuose, per metus gali nuslėpti 2 mln. litų mokesčių. Už šiuos pinigus būtų galima nupirkti 800 lovų seneliams, gyvenantiems ilgalaikės globos namuose, apie 2 tūkst. žmonių, netekusių savo artimųjų, gautų laidojimo pašalpą, o daugiau kaip 11 tūkst. našlaičių gautų jiems priklausančią našlaičio pensiją.

Dėl nelegalių tabako gaminių valstybė per metus netenka apie 280 mln. litų akcizo mokesčio – tokios sumos užtektų naujam Nacionaliniam stadionui.

Ekspertai apskaičiavo, kad sumažinus nelegalią rūkalų rinka bent per pusę, Lietuva galėtų nesiskolindama mokėti nuomą už suskystintų dujų terminalui reikalingą laivą-plaukiojančią saugyklą. Skaičiuojama, kad 35 vairuotojams prisipylus į automobilio baką po 50 litrų dyzelino juodojoje rinkoje biudžetas netenka 3325 litų – tiek per mėnesį kainuoja vieno vaiko išlaikymas vaikų namuose.

Planuojama, kad po pilietinės akcijos „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“ Lietuvos verslininkai  Vyriausybėje pasirašys „Skaidraus verslo deklaraciją“, kuria įsipareigos laikytis skaidraus verslo principų ir bendradarbiauti su valstybės institucijomis formuojant nepakantumą šešėlinei ekonomikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius