-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 24 /18:50

Ministrai ruošiasi pirmininkavimui ES

Dešimt Lietuvos ministrų atvyko į Briuselį susitikti su pagrindinių europinių institucijų vadovais ir nariai, kad pasikeistų nuomonėmis dėl pirmininkavimo Europos Sąjungai šių metų antrąjį pusmetį.
Vytenis Povilas Andriukaitis
Vytenis Povilas Andriukaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iš Europos Komisijos – į Europos Parlamentą, o vėliau – dar vizitas Europos Vadovų Taryboje.  Trečiadienį ministrų laukė įtempta europinė darbotvarkė. Į Briuselį ministrai atvyko pasidarę namų darbus, nei vienas iš kalbintųjų nepasimetė ir vardino būsimo pirmininkavimo prioritetus. 

Premjeras: ES biudžeto derinimas gali užgriūti Lietuvai

Po pokalbio su Europos Parlamento pirmininku Martin‘u Schulz‘u socialdemokratas Premjeras Algirdas Butkevičius  perspėjo, kad ES daugiamečio biudžeto derinimas gali tekti Lietuvai. Tai reikštų papildomą didžiulę darbo naštą. 

„EP ir jo vadovas M.Schulz‘as turi tikrai ambicingus reikalavimus, ir juos kelia labai aštriai, jeigu tikrai neprieis kompromisų, vargu, ar gali Airijos pirmininkavimo metu perspektyva patvirtinta. Tada mums teks didžiulis uždavinys ir pareiga kuo greičiau šitą procesą užbaigti mūsų pirmininkavimo metu“, – sakė A. Butkevičius.

Premjeras taip pat supranta sudėtingą pirmininkavimo kontekstą. „EP baigs darbą kitų metų kovą, tai reiškia, kad jau šių metų antrame pusmetyje dalis politikų jau pradės ruoštis rinkiminei kampanijai. Rinkimai Vokietijoje – rugsėjį, o Vokietija ES bendruomenėje vaidina vieną pagrindinių vaidmenų . Uždavinių labai daug ir kompetencija bus labai reikalinga“, – sakė A Butkevičius. 

Finansų ministras nemano, kad Lietuvai pritruks politinio svorio

Finansų ministras socialdemokratas Rimantas Šadžius nemano, kad Lietuvai, kaip ne euro zonos narei, pritruks politinio svorio pirmininkaujant ekonominių reikalų taryboms, kuriose bus sprendžiami arba baigiami strateguoti klausimai dėl daugiametės finansinės perspektyvos, 2014 metų ES biudžeto tvirtinimo, mokesčių , ekonominės ir pinigų bei bankų sąjungų.

„Mes stengiamės panaudoti visą žmogišką potencialą, kurį turiame, ir aš labai džiaugiuosi, kad žmonės šitą užduotį supranta teisingai, griebiasi darbo nuoširdžiai ir atlieka labai profesionaliai. Taip bus ir toliau. Aš tuo neabejoju“, – sakė R. Šadžius.

L. Linkevičius: visiems rūpi Rytų partnerystė

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Rytų partnerystę paminėjo, kaip vieną  temų, kuriomis buvo labiausiai kalbama Lietuvos ministrų vizito Briuselyje metu. 

„Mums džiugu paminėti, kad tai visiems rūpi. Labai konstruktyviai bendradarbiaujame, deriname savo ir užrašus, ir taktiką, ir žinias. Mūsų visų tikslas padėti ir sąlygioti, kad tose šalyse vyktų reformos, kad išliktų motyvacija“, – sakė L.Linkevičius. 

Vienas didžiųjų pirmininkavimo renginių Vilniuje bus Rytų partnerystės viršūnių susitikimas lapkričio pabaigoje. Ministras sakė, kad jis bus sėkmingas, jeigu valstybių vadovai atvyks, o kol kas visi žada tai padaryti, ir bus pasiekti rezultatai. 

„Tikimės, kad Ukrainai pavyks pasirašyti Asociacijos susitarimą Vilniuje. Tikimės, kad dar su trimis šalimis galėsime pabaigti derybas – Gruzija, Moldova ir Armėnija. Ir kad bus postūmis vizų Rytų partnerėms klausime“, – sakė L.Linkevičius. 

Socialinės apsaugos ministrė: pirmininkaujama yra gimtaja kalba

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė „darbietė“ Algimanta Pabedinskienė nemano, kad pirmininkaujant jai arba jos kolegoms iškils problemų dėl užsienio kalbų. 

„Mes susitikimų metu dažniausiai kalbame anglų kalba, bet kaip žinote, pirmininkaujanti valstybė tarybas ir visus susitikimus ves lietuvių kalba, nemanau, kad turėsime problemų“, – sakė A.Pabedinskienė. 

Pasak ministrei, pagrindinis dėmesys pirmininkavimo metu jos tarybose teks nedarbo, ypač jaunimo tarpe, problemoms spręsti.

V.P.Andriukaičio kelias – nuo Laptevų jūros iki ES pirmininkavimo

„Aš gimiau prie Laptevų jūros, o dabar stoviu Briuselyje ir galvoju, gimiau Šaltojo karo epochoje, sugriuvo Šaltojo karo sienos, sugriuvo totalitarinė sistema, šiandien mes kalbamės apie Lietuvos pirmininkavimą ES“, – kalbėjo Sveikatos apsaugos ministras socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis.

Galvodamas apie ateities iššūkius, ilgametis politikas prisiminė jau tekusius. „Taip atsitiko, kad aš esu Kovo 11-osios akto, Lietuvos valstybinės konstitucijos, Europos konvento vienas iš bendraautorių. Stojant į ES man teko būti Europos reikalų komiteto pirmininku ir ruošti Lietuvos įstatymų pakeitimus, kad Lietuva galėtų įstoti į ES. Visą laiką likimas man leido būti tokiuose istoriniuose įvykiuose, ir dabar ilgo dvidešimties metų visuomeninio gyvenimo patirty, pats esu ir pirmininkavimo komandoje“, – sakė V. P. Andriukaitis. 

Ministras teigė, kad pirmininkaujant jo srities taryboms  kelių svarbių teisinių aktų rengimas: tabako direktyva, teisės aktų dėl klinikinių tyrimų, farmacinio mokesčio derinimas, taip pat diskusijos dėl sveikatos sistemų bendradarbiavimo tarp valstybių, psichikos negalios gydymo. 

Vidaus reikalų ministro pakantumo seksualinėms mažumoms pamokos

Lietuvos pirmininkavimo ES metu Vilniuje planuojama surengti homoseksualų eitynes. Tam, kad renginys nevirstų tarptautiniu skandalu, vidaus reikalų ministras, „tvarkietis“, Dailis Alfonsas Barakauskas siūlo prašyti visuomenės pakantumo kitiems. 

„Aš manau, kad visuomenėje turėtų būti diskusijos ir prašymas, kad neįvyktų konfliktas. Kiekvienas turi teisę turėti savo nuomonę, ir tikrai aš labai norėčiau, kad konfliktų religine, lyties,  įsitikinimų, politine prasme būtų kuo mažiau, kad žmonės daugiau diskutuotų, būtų geranoriškesni vienas kitam ir atlaidesni“, – sakė D. A. Barakauskas. 

Pirmininkaujant jo srities taryboms, ministras išskyrė tris prioritetus: išorinių sienų apsaugą, vidaus saugumą, kas aprėpia ir kovą su terorizmu, ir organizuotu nusikalstamumu, bei imigracija. Pastarasis klausimas yra susijęs su tuo, kad darbuotojai iš įmonių, kurios turi filialus užsienyje, galėtų palengvintai judėti į tas šalis, kur tos įmonės vykdo savo veiklą. Taip pat bus sprendžiami klausimai dėl leidimų ES suteikimo mokslininkams ir studentams. 

Ministras taip pat pažymėjo, kad pirmininkavimo metu padidės darbo krūvis Vidaus reikalų ministerijos sistemos tarnyboms. 

„Aš labai norėčiau, kad suprastų politikai, visoje sistemoje trūksta 390 mln. litų, ir tai yra pagrindinė priežąstis, kuri sudarys papildomas problemas , kaip išspręsti saugumo klausimus –  ir asmenų, kuriuos reikia saugoti, lydėti. Tai susiję ne tik su fizinio, bet ir kompiuterinio, maisto saugos užtikrinimu“, – sakė A.D. Barakauskas. 

Žemės ūkio ministras giria komandą 

Žemės ūkio reikalų ministras, „darbietis“ Vigilijus Jukna pasirengimą pirmininkauti ES vertina teigiamai, ir už kompetenciją giria savo komandą. Didžiausias darbas, kuris teks šiam ministrui derinti, kad būtų priimta Bendrosios žemės ūkio politikos reforma. Ministras optimistiškai vertina galimybes pasiekti rezultatą. 

„Esame pasiruošę, yra net darbotvarkių projektai numatyti. Tikrai nematau problemų, ir dar kartą noriu pasidžiaugti puikiai dirbančia komanda kuri tikrai kompetetingai dirba ir savo darbą atliksime tinkamai, ir tinkamai atstovausime Lietuvai“, – patikino V. Jukna. 

Ministras pirmininkavimą vadina iššūkiu. „Bet praėjus pirmininkavimo procedūras gerasis patyrimas bus didžiulis“, – sakė V. Jukna. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius