-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 09 16

Ministras Arvydas Sekmokas: IAE uždarymui 2014-2020 metais dar reikia 2,8 mlrd. litų

2014-2020 metais – naujos Europos Sąjungos finansinės perspektyvos laikotarpiu – Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymui reikia apie 800 mln. eurų (2,76 mlrd. litų), sako Lietuvos energetikos ministras.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Ta suma pagal stojimo į ES sutartį turi būti ESbiudžete numatyta atskira eilute“, – pareiškė Arvydas Sekmokas penktadienį Seimo Ekonomikos komitete.

Derėtis dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansavimo su ES, pasak ministro, turi Vyriausybė: „Derybas reikia vesti vyriausybiniu lygiu. Tai ne vienos Energetikos ministerijos klausimas, o visos valstybės klausimas. Mano nuomone, turi būti deleguotas žmogus, kuris važinėtų ne tik į Briuselį derėtis su Europos Komisija, bet ir per ES valstybes“.

Pasak A.Sekmoko, Lietuvai reikia turėti stiprų derybininką – „pilnai dedikuotą tokiam procesui“.

Jis taip pat norėtų, kad būtų suformuota „labai stipri komanda šalia tokio žmogaus – ir iš energetikos, ir iš užsienio reikalų ministerijų atstovų“.

Resursus, skirtus Lietuvos deryboms su ESdėl atominės elektrinės uždarymo finansavimo, A.Sekmokas vadina nepakankamais:„Vienos ministerijos mastu tokio masto uždaviniai nesprendžiami.Neabejoju, kad Vyriausybėje bus padaryti sprendimai dėl tokios derybų grupės ir jos vadovo parinkimo“, – sakė jis. A.A.Sekmokas teigė apie tai jau kalbėjęs su premjeru Andriumi Kubiliumi.

Lietuvos Vyriausybė yra pareiškusi, jog nėra patenkinta būsimu nebeveikiančios Ignalinos AE uždarymo finansavimu – 2014-2020 metų ES biudžeto projekte jiems gali būti skirta tik maždaug trečdalis būtinos sumos. Lietuva teigė prašysianti IAE uždarymui skirti dar 870 mln. eurų (3 mlrd. litų), tuo tarpu jai gali būti skirta tik apie 300-400 mln. eurų (1-1,4 mlrd. litų).

Šią savaitę iš darbo atleistas Ignalinos AE korporatyvinių reikalų direktorius Osvaldas Čiukšys, kuris dėl IAE uždarymo finansavimo bei smarkiai vėluojančių uždarymo projektų derėjosi su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku, Europos Komisija bei ES narėmis šalimis, yra sakęs, kad ES biudžeto projekte 2014-2020 metais visoms trims Europoje uždaromoms elektrinėms (Lietuvoje, Slovakijoje ir Bulgarijoje) numatoma skirti tik 700 mln. eurų vietoj 1,6-1,7 mlrd. eurų.

Lietuvos premjeras dėl to nusiuntė „pakankamai griežtą“ laišką Europos Komisijos (EK) prezidentui Jose Manueliui Barroso.

Galutinis sprendimas dėl IAE uždarymo finansavimo turėtų būti priimtas 2012 metų gruodį Vadovų Taryboje. Iki to laiko Lietuva ketina daug dirbti su didžiausiomis ES narėmis ir įtikinti jų atstovus Europos Parlamente balsuoti už didesnį IAE finansavimą.

Skaičiuojama, kad visam Ignalinos AE uždarymui – iki 2029 metų – reikės 2,93 mlrd. eurų (10,1 mlrd. litų), skaičiuojant 2011 metų kainomis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius