-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 13

Ministras pataisė tvarką, pagal kurią skiepijama nuo COVID-19: atsiras rezervinis sąrašas

Paaiškėjus piktnaudžiavimams skiepijant nuo COVID-19, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys papildė skiepijimo COVID-19 vakcina tvarką. Nuo šiol paskiepijus asmenis prioritetine tvarka, toliau turės būti skiepijami rezerviniame sąraše esantys asmenys. O jei to padaryti nepavyksta – žemiau esančios prioritetinės grupės asmenys.
Arūnas Dulkys
Arūnas Dulkys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Skiepijimu COVID-19 vakcinomis besirūpinančios gydymo įstaigos, besilaikydamos prioritetinių grupių eiliškumo, turės sudarinėti asmenų, skiepijamų COVID-19 vakcina, sąrašus.

Be to, – ir rezervinius sąrašus. Juos tvirtins gydymo įstaigos vadovas, kuris ir atsakys už tai, kad sąrašai atitiktų reikalavimus.

Darbuotojų interesų gynimo tikslais profesinės sąjungos, darbo taryba ar darbuotojų patikėtinis turės teisę kreiptis į įstaigos vadovą ir gauti minėtus sąrašus.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19

Rezervinis sąrašas – dokumentas, sudarytas vadovaujantis prioritetinių grupių eiliškumo tvarka.

Jame esantys asmenys skiepijami tada, kai dėl objektyvių priežasčių nėra galimybės paskiepyti aukščiau prioritetinėje grupėje esančių asmenų, kuriems jau yra paskirtas skiepijimo laikas.

Pagal ministro patvirtintą įsakymą, gydymo įstaigos prioritetines grupes turės skiepyti paeiliui, pradedant nuo aukščiau esančios.

O kitą prioritetinę grupę galės pradėti skiepyti tik užtikrinusios, kad turimomis COVID-19 vakcinos atsargomis bus paskiepyti visi tuo metu skiepijamos prioritetinės grupės asmenys, arba kai dėl objektyvių priežasčių neįmanoma laiku paskiepyti visų aukščiau esančios prioritetinės grupės asmenų ir delsimas pereiti prie kitos prioritetinės grupės būtų neracionalus ir nepateisinamas.

Jei nėra galimybių per tam skirtą laiką paskiepyti rezerviniame sąraše esančių asmenų, įstaigos turės vadovautis „racionalumo kriterijumi“, suvartoti visas praskiestas dozes ne vėliau kaip per vaistinio preparato charakteristikų santraukoje nurodytą laiką ir paskiepyti žemiau esančios prioritetinės grupės asmenis, jau esančius skiepijimo vietoje arba galinčius skubiai į ją atvykti.

Įsakyme ministras įtvirtino nuostatą ir apie atsakomybę: pažeidus nustatytą skiepijimo COVID-19 vakcina tvarką, bus taikoma teisės aktuose nustatyta atsakomybė už žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktiką reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus.

VIDEO: Prezidento spaudos konferencija po susitikimo su I.Šimonyte ir A.Dulkiu

Atsakomybė kontroliuoti skiepijimo vakcina procesą ir tikrinti, ar sudaryti skiepijamų asmenų sąrašai atitinka reikalavimus, o skiepijimas vyksta sąžiningai, tenka savivaldybių administracijų direktoriams.

Peržiūrėti skiepijimo eiliškumą pirmadienį sveikatos apsaugos ministrą paragino prezidentas Gitanas Nausėda.

„Reikia peržiūrėti sveikatos apsaugos ministro numatytą vakcinavimo eiliškumą, aiškiau apibrėžti principą, kai yra judama tarp vienos prioriteto eilės ir žemyn, kad būtų aiškūs principai, kada galima judėti ir kada – ne“, – teigė jo vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta.

Kam skiepai turi tekti pirmiausia?

Remiantis anksčiau patvirtina tvarka, nuo COVID-19 pirmiausia skiepijami darbuotojai, teikiantys stacionarines asmens sveikatos priežiūros paslaugas COVID-19 liga sergantiems pacientams bei studentai, dalyvaujantys teikiant paslaugas ir kontaktuojantys su COVID-19 liga sergančiais pacientais.

Vėliau skiepijami reanimacijos ir intensyviosios terapijos, skubiosios medicinos pagalbos skyrių darbuotojai, taip pat skubias stacionarines asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiantys darbuotojai, greitosios medicinos pagalbos brigadų darbuotojai ir studentai, teikiantys šias paslaugas.

Tada turėtų būti paskiepyti tie gydymo įstaigų darbuotojai, teikiantys paslaugas pacientams, kuriems COVID-19 infekcija yra labiausiai pavojinga, pavyzdžiui, gaunantiems imunosupresinį ar chemoterapinį gydymą.

Tuomet numatoma skiepyti didžiausios rizikos pacientus. Prioritetas teikiamas galutinės stadijos lėtine inkstų liga sergantiems pacientams, kuriems taikoma nuolatinė pakaitinė inkstų terapija.

Toliau – pacientai, kuriems atliktos organų arba kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijos.

Tuomet skiepijami pacientai, sergantys onkohematologinėmis ligomis, kai tęsiamas ar baigtas chemoterapinis, imunoterapinis ar taikinių onkohematologinės ligos gydymas, kai po pabaigos praėjo ne daugiau kaip 24 mėnesiai.

Po jų eilės tvarka įrašyti asmenys, sergantys imunodeficito ligomis su antikūnų gamybos defektu, kuriems taikoma pakaitinė terapija imunoglobulinais.

Po jų numatoma skiepyti kitus asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojus, prisidedančius prie COVID-19 gydymo, taip pat asmenis, gydymo įstaigose savanoriaujančius ne trumpiau kaip 16 val. per ne daugiau kaip 14 dienų iš eilės.

Toliau numatyta skiepyti Krašto apsaugos ir Teisingumo ministerijoms pavaldžių gydymo įstaigų darbuotojus bei darbuotojus, turinčius sąlytį su pacientais.

Po jų eilėje – mobiliųjų punktų ir karščiavimo klinikų darbuotojai.

Tuomet numatoma skiepyti pacientus, kuriems teikiamos palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugos bei šias paslaugas teikiančius darbuotojus, po to – socialinės globos įstaigų gyventojus ir darbuotojus bei asmenis, teikiančius šias paslaugas namuose.

Paskiepijus šias grupes, toliau vakcinuojami laboratorijų darbuotojai, atliekantys COVID-19 tyrimus, įskaitant ėminių paėmimą, tuomet – COVID-19 epidemiologinę diagnostiką atliekantys specialistai, kuriems reikia vykti į ligos židinius.

Paskiepijus visas šias grupes, numatoma skiepyti ir likusius sveikatos priežiūros darbuotojus, kurie nepatenka į kitas kategorijas. Po – vaistinių darbuotojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius