Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 16

Ministras R. Palaitis: „FNTT tarnyba turi efektyviai dirbti jau šiandien“

„Šiais laikais, kai pareigūnams trūksta uniformų, mėtyti pirštines neatsakinga – pradėdamas spaudos konferenciją teigė vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis. – Kalbant rimtai, pagrindinė Vidaus reikalų ministerijos nuostata FNTT reorganizavimo atžvilgiu yra tokia: vien pavaldumo pakeitimas tarnybos veiklos efektyvumui įtakos neturėtų.
Vidaus reikalų ministras R.Palaitis dovanas pavaldiniams linkęs pirkti iš reprezentacijai skirtų lėšų.
Vidaus reikalų ministras R.Palaitis dovanas pavaldiniams linkęs pirkti iš reprezentacijai skirtų lėšų. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

FNTT tarnyba turi efektyviai dirbti jau šiandien, o ne po pusmečio ar metų. Kuo ilgiau bus svarstomas tarnybos likimas, tuo mažiau motyvacijos turės joje dirbantys profesionalai“.

Pasak ministro, reorganizacija keičiant pavaldumą galės būti įgyvendinta tik nuo 2012 m., o šalyje vyksiančių svarbių procesų – energetikos ūkio pertvakymo, valstybinio turto naudojimo efektyvinimo – metu tokia tarnyba kaip FNTT negali būti neveiksni.

„Apibendrinusi FNTT vidinės komisijos ir VRM specialistų išvadas, VRM siūlo reorganizuoti FNTT tarnybą mažinant administravimo pareigybių ir vadovų skaičių, o didinant analitines funkcijas atliekančių pareigūnų skaičių ir nekeičiant tarnybos pavaldumo, – sakė ministras R. Palaitis. – Juk pagrindinė FNTT funkcija – finansinių nusikaltimų baudžiamasis persekiojimas, todėl būtų nelogiška, jei baudžiamuoju persekiojimu, pakeitus FNTT pavaldumą, užsiimtų kita ministerija, o ne VRM“. Atsižvelgiant į pastaruoju metu kritikuotus FNTT veiksmus ir sprendimus, ministro teigimu FNTT turėtų atsirasti su vidinės korupcijos reiškiniais kovojantis padalinys – Imuniteto tarnyba, kuri turės išgryninti ir išgyvendinti FNTT metamus įtarimus.

Galutinį sprendimą dėl FNTT reorganizavimo ir pavaldumo priims Vyriausybė, tačiau ministras pabrėžė, jog VRM siūloma reorganizavimo struktūra paremta naujojo FNTT vadovo, kurio kandidatūrai pritarė tiek Ministras Pirmininkas, tiek Prezidentė, parengtais pasiūlymais ir VRM specialistų išvadomis. Ministro įsitikinimu, ne pavaldumo keitimas, o būtent nauja siūloma struktūra ir naujas vadovas galėtų pagerinti FNTT tarnybos veiklą.

Ministras R. Palaitis taip pat infomavo, jog ministerija vakar Europos Komisijai (EK) pateikė paraišką dėl finansavimo Lietuvoje organizuojant tarptautinę konferenciją „Kova su finansiniais nusikaltimais pasitelkiant Finansų žvalgybos tarnybas ir informacijos analizę“. Konferenciją finansuotų Europos Komisija, o Lietuvai reikėtų padengti penktadalį išlaidų, ir tai ne piniginėmis lėšomis – Lietuvos indėlis būtų specialistų organizacinis darbas. Pasak ministro, tokio aukšto lygio konferencija, kurioje dalyvautų Europos kovos su sukčiavimų tarnybos (OLAF), ES valstybių narių išorės sienų valdymo agentūros (FRONTEX), Europolo, EK atstovai, Lietuvos institucijos, susijusios su finansiniais nusikaltimais, būtų organizuojama pirmą kartą. Paramą siekiant organizuoti tokią konferenciją Lietuvoje, vakar susitikusi su ministru R. Palaičiu pažadėjo Belgijos Karalystės vidaus reikalų ministrė Annemie Turtelboom. Pasak ministrės, konferencijoje mielai dalyvautų Belgijos Karalystės Finansų žvalgybos informacijos analizės padalinio atstovai, kurie taip pat galėtų padėti stiprinti dabar Lietuvoje veikiantį Kriminalinės informacijos analizės centrą.

Dar vienas iš spaudos konferencijoje aptartų klausimų – viešojo saugumo užtikrinimo organizavimas 2011 m. Lietuvoje vyksiančio Europos vyrų krepšinio čempionato metu. Ministras priminė, jog jo ir viešąją tvarką užtikrinančių tarnybų atstovų vizitas į konferenciją Turkijoje buvo suplanuotas praėjusiais metais, dar tada, kai nebuvo aišku, ar Lietuvos krepšinio komanda iš viso dalyvaus čempionate. Vizito metu ministras su visais saugumą užtikrinančių tarnybų atstovais buvo susitikęs su FIBA, Stambulo policijos bei čempionate dirbusios saugos tarnybos vadovais. Ministro teigimu, pamatyti, kaip organizuojamas saugumo užtikrinimas buvo labai vertinga patirtis. Išanalizavus delegacijos narių ataskaitas ir siūlymus, bus svarstomos saugumo užtikrinimo priemonės, planuojamos joms įgyvendinti reikalingos lėšos. Ministro teigimu, neatmetama galimybė, jog teks pasitelkti kaimyninių šalių pareigūnus, juolab kad tarptautinė teisė leidžia tai daryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius