Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 10 /14:43

Ministrė: Geriausia būtų, jeigu Kauno valdžia pakeistų savo sprendimą dėl ribų plėtimo

Vidaus reikalų ministrė sako, kad Kauno miesto savivaldybė galėtų pakeisti savo sprendimą dėl dalies rajono teritorijos prijungimo.
Rita Tamašunienė
Rita Tamašunienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jos teigimu, jeigu to nebus padaryta, prieš priimant galutinius sprendimus, turės būti atliktas kompleksinis padarinių vertinimas, o gyventojų apklausa surengta ne tik tose seniūnijose, kurias norima prijungti, bet visoje Kauno rajono savivaldybės teritorijoje.

Rita Tamašunienė ketvirtadienį per Vyriausybės valandą Seime teigė, kad Vidaus reikalų ministerija (VRM) iš Kauno miesto savivaldybės kol kas nėra gavusi jokių dokumentų dėl ribų pakeitimo.

„Bet galvoju, kad vienas iš kelių – kad mes Seimo nariai, ypač kauniečiai, galėtų paraginti vis dėlto merą savo sprendimus palikti tolesnei ateičiai arba pakeisti. Tai būtų paprasčiausias kelias“, – sakė ministrė.

„Bet žinant jo užsispyrimą, be abejo, galėtų tie procesai pradėti judėti“, – pridūrė R.Tamašunienė.

Pasak jos, sprendžiant ne tik dėl savivaldybių ribų keitimo, bet ir dėl seniūnijų, kaimų ribų, pirmiausia būtina atlikti ekonominį, socialinį tokio sprendimo vertinimą.

„Tai paliečia žmonių gyvenimus, tai paliečia ir mokestinę sistemą, paslaugų prieinamumą ir visa kita“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė.

Ji teigė, kad gavusi Kauno rajono gyventojų parašus prieš dalies Kauno rajono prijungimo prie miesto, kreipsis į Vyriausybę dėl minėto kompleksinio situacijos vertinimo.

Kaip pranešė ministerija, ketvirtadienį R. Tamašunienė susitiko su Kauno rajono bendruomeninių organizacijų sąjungos atstovais, atvežusiais į Vilnių apie 12 tūkst. parašų žmonių, nepritariančių Kauno rajono teritorijų jungimui prie miesto.

„Tokie svarbūs klausimai, kaip savivaldybių teritorijų keitimas, privalo būti svarstomi dialogo būdu – tariantis su bendruomenėmis ir Vyriausybe“, – pranešime cituojama ministrė.

Pasak Vidaus reikalų ministerijos, Lietuvos regioninės politikos „Baltojoje knygoje“ įtvirtinta nuostata, kad viešųjų paslaugų kokybės ir efektyvumo galima pasiekti ne keičiant savivaldybių teritorijų ribas, bet savivaldybėms tariantis kaip lygiaverčiams partneriams.

Ministrė minėjo, kad taip pat siūlys surengti didesnės apimties gyventojų apklausą.

R.Mikalčiūtės nuotr./Kauno miesto savivaldybė
R.Mikalčiūtės nuotr./Kauno miesto savivaldybė

„Mano vertinimu, be abejo, apklausa turėtų būti atlikta visoje savivaldybėje, nes ji labiau palies tas 12 seniūnijų, kurios neplanuojamos prijungti prie miesto“, – sakė R.Tamašunienė.

Ministrė priėmė Kauno rajono bendruomeninių organizacijų sąjungos atstovus, kurie prieštarauja dalies rajono teritorijos prijungimui prie Kauno.

Bendruomenių atstovai pranešė, kad jų iniciatyva yra surinkta 25 tūkst. parašų žmonių, nepritariančių Kauno miesto savivaldybės iniciatyvai.

Kauno miesto savivaldybė yra inicijavusi kai kurių Kauno rajono teritorijų prijungimą prie miesto savivaldybės. Tam priešinasi Kauno rajono savivaldybė, kurios teritorijas planuojama prisijungti.

Siūlomos prijungti teritorijos užima 297,8 kvadratinio kilometro – beveik dukart daugiau nei dabartinis miestas.

Dėl šio pasiūlymo ruošiamasi surengti prijungti planuojamų teritorijų apklausą. Tiek miesto savivaldybės, tiek Vyriausybės atstovai teigia, kad būtent gyventojų sprendimas turės lemiamą reikšmę priimant sprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius