Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 29 /16:08

Ministrė Rimantė Šalaševičiūtė trauksis iš posto

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė turi trauktis. Tokią poziciją penktadienį išdėstė ne tik opozicija, bet ir grupė jos kolegų iš Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) bei premjeras Algirdas Butkevičius. Kad ministrė turėtų pasitraukti iš posto, sako ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Virginija Baltraitienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Algirdas Butkevičius, Dalia Grybayskaitė
Virginija Baltraitienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Algirdas Butkevičius, Dalia Grybayskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15:21 val. „Rašau atsistatydinimo pareiškimą, kurį įteiksiu pačiam premjerui, ir lauksiu, ką nuspręs premjeras“, – penktadienio popietę LRT naujienų tarnybai sakė ministrė.

Jos atstovė spaudai Jurgita Kinderienė BNS patvirtino, jog R.Šalaševičiūtė atsistatydina.

Trauktis iš pareigų R.Šalaševičiūtė nusprendė po prezidentės Dalios Grybauskaitės, premjero Algirdo Butkevičiaus ir partijos kolegų raginimo.

„Jeigu yra tokia nuomonė, kad reikia atsistatydinti, tai, vadinasi, reikia rašyti ir prašymą. Kai kurie partijos kolegos turi tokią nuomonę. Kiek girdėjau, tokią nuomonę pareiškė ir premjeras, todėl aš ir sakau, kad rašau atsistatydinimo prašymą premjerui, kad jis jį pasirašytų pats“, – sakė R.Šalaševičiūtė.

R.Šalaševičiūtė patikslino prašymą rašysianti pirmadienį.

14.39 val. Portalas LRT.lt išplatino informaciją, kad Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė nusprendė trauktis iš posto.

„Rašau atsistatydinimo pareiškimą premjerui“, – penktadienio popietę pareiškė ministrė. 

LRT.lt šaltinių Socialdemokratų partijoje teigimu, tikimasi, kad dar penktadienį R.Šalaševičiūtė atsistatydinimo pareiškimą įteiks Vyriausybės kanceliarijai. Premjeras A.Butkevičius jį patenkinti galės tik grįžęs iš atostogų, po vasario 7 dienos.

Prezidentė ir premjeras nebemato poste

„Manyčiau, kad šitoje situacijoje ministrė turėtų trauktis“, – žurnalistams penktadienį sakė prezidentė D.Grybauskaitė.

Ji R.Šalaševičiūtės situaciją įvertino kaip „labai blogą“ bei galimybę jai likti poste žada aptarti su premjeru Algirdu Butkevičiumi, kai šis grįš iš atostogų.

„Tokios galimybės (likti ministrei poste) politiškai aš nematau“, – sakė prezidentė.

Anot premjero, jei ministrė pati neparašys pareiškimo, sprendimas dėl jos atsistatydinimo greičiausiai gali būti priimtas ministrui pirmininkui grįžus iš atostogų, t. y. po vasario 7 dienos.

Kad ministrė turėtų pati pasitraukti iš pareigų, o jei to nepadarys – tokį sprendimą priims partija, BNS penktadienį sakė šiuo metu atostogaujantis premjeras socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius.

„Aišku, geriausia būtų išeitis, jei ji pati suvoktų ir suprastų, kad ji pasielgė neteisingai ir pati parašytų (atsistatydinimo – BNS) pareiškimą. Bet net jei ji to pareiškimo neparašys, vis tiek partijos bus atitinkamas sprendimas, reikalaujant atsistatydinti iš užimamų pareigų“, – BNS telefonu sakė A.Butkevičius.

Vyriausybės vadovas sakė šiuo metu esantis užsienyje, su pačia ministre kol kas nekalbėjęs, taip pat dar neaptaręs situacijos ir su prezidente Dalia Grybauskaite.

Anot premjero, jei ministrė pati neparašys pareiškimo, sprendimas dėl jos atsistatydinimo greičiausiai gali būti priimtas ministrui pirmininkui grįžus iš atostogų, t. y. po vasario 7 dienos.

„Manau, kad ji puikiai supranta ir kaip Seimo narė, ir kaip politikė, kad kiekvienas žmogus turi prisiimti atsakomybę už tam tikrus žingsnius ir aš manau, kad ji tikrai pasielgs teisingai ir atsakingai“, – sakė A.Butkevičius.

VIDEO: D.Grybauskaitė: Rimantė Šalaševičiūtė privalo atsistatydinti

Ragina partijos kolegos

Ministrę iš pareigų trauktis ragina LSDP Skaidrumo grupė – partinė institucija, įkurta reaguojant į socialdemokratams šešėlį metusį Druskininkų skandalą.

„LSDP Skaidrumo grupė, įvertinusi Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės prisipažinimą apie jos pačios duotą kyšį medicinos personalui ir ypač vėlesnę informaciją, pasirodžiusią viešojoje erdvėje, rekomenduoja ministrei atsistatydinti iš einamų pareigų“, – tokią Skaidrumo grupės poziciją penktadienį paskelbė LSDP infocentras.

Primename, jog generalinis prokuroras penktadienį 15min Evaldas Pašilis patvirtino, kad dėl sveikatos apsaugos ministrės veiksmų vyksta tyrimas. Vėliau prokuratūra pranešė, kad R.Šalaševičiūtė tyrime dėl Šiaulių ligoninės vadovų korupcinės veiklos apklausta kaip liudytoja. Daugiau detalių nei prokuratūra, nei Specialiųjų tyrimų tarnyba neatskleidžia. Ministrė apklausta prieš kelias dienas.

„Aplinkybių, kurias apklausos metu liudijo ministrė, šiam ikiteisminiam tyrimui vadovaujančio Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų departamento prokuroro Ginto Ivanausko teigimu, šiuo metu viešinti negalima siekiant nepakenkti tyrimo sėkmei“, – teigiama Generalinės prokuratūros pranešime.

Trauktis ministrę ragina ir opozicija. 

R.Šalaševičiūtė pagrindo trauktis nemato

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė sako, kad paklustų partijos sprendimui, jeigu ši nuspręstų, kad jai reikia atsistatydinti, nors pati pagrindo trauktis iš pareigų nemato.

„Partijos nuomonės nekomentuosiu, nes su partiečiais pati dar nekalbėjau, nieko nežinau. Aš tą raginimą išgirdau tik iš spaudos. Mūsų partija priėmė sprendimą mane skirti, partija turi priimti sprendimą ir dėl to, ar atsistatydinti man nepasibaigus tyrimams. Aš lauksiu mūsų partijos kolegialių organų sprendimų“, – BNS sakė ministrė.

Ji taip pat sakė, kad buvo informuota teisėsaugos, jog Šiaulių ligoninės ikiteisminiame tyrime, kuris atliekamas dėl galimų korupcinių veikų, buvo pasiklausyta jos pokalbių, tačiau juose neatsiskleidžia kokie nors jos netinkami veiksmai.

„Per visą laiką turbūt buvo penki pokalbiai su Petru Simavičiumi (nušalintu ligoninės direktoriumi), susipažinau su pokalbių išklotinėmis ir man nekilo jokių minčių, kad galėtų būti pareikšti įtarimai. Aš puikiai žinau, ką aš dariau, ką aš kalbėjau ir už savo veiksmus atsakau“, – aiškino R.Šalaševičiūtė.

Ji teigė, jog Šiaulių ligoninės ikiteisminiame tyrime ji apklausta praėjusią savaitę, o penktadienio rytą Specialiųjų tyrimų taryboje lankėsi dėl pareiškimo apie pačios medikui duotą kyšį.

„Šiandien ryte buvau Specialiųjų tyrimų tarnyboje iš pat ryto, kalbėjau apie tą galimą, kaip įvardijama, kyšio davimą“, – sakė ji.

Pasitraukė jau 4 Vyriausybės nariai

Šešioliktoje Vyriausybėje, kuri naujai gavo įgaliojimus veikti po prezidento rinkimų 2014 metais, jau yra pasikeitę trys ministrai, R.Šalaševičiūtė būtų ketvirtoji.

2014 metų rugpjūtį Lietuvos lenkų rinkimų akcijai pasitraukus iš koalicijos pareigų neteko jų deleguotas energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius. Jį poste pakeitė Rokas Masiulis.

Tų pačių metų lapkritį prisiekė naujasis vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, kuris pareigose pakeitė atsistatydinusį „tvarkietį“ Alfonsą Barakauską. A.Barakauskas pasitraukė paskelbus, kad STT atlieka tyrimą dėl galbūt neskaidrių ministerijos viešųjų pirkimų.

Pernai „darbietė“ Audronė Pitrėnienė tapo švietimo ir mokslo ministre, pareigose pakeitusį Daivių Pavalkį, kuris atsistatydino dėl jį delegavusios Darbo partijos kritikos.

Įstatymas numato, kad pasikeitus daugiau nei pusei ministrų Vyriausybė turi iš naujo gauti Seimo įgaliojimus dirbti. Lietuvoje yra 14 ministerijų.

R.Šalaševičiūtė Sveikatos apsaugos ministerijai vadovauja nuo 2014 metų liepos 17 dienos.

Ministrus premjero teikimu skiria ir atleidžia prezidentė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius