-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 07 /15:45

Ministrė spręs dėl Kalėjimų departamento, Kauno tardymo izoliatoriaus vadovų nušalinimo

Teisingumo ministrė Milda Vainiutė šią savaitę žada priimti sprendimą dėl Kalėjimų departamento ir Kauno tardymo izoliatoriaus vadovų nušalinimo nuo pareigų, kol vyksta tarnybinis patikrinimas dėl jų darbo.
Milda Vainiutė
Milda Vainiutė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Komisija šios savaitės pabaigoje pateiks mums siūlymus, ar būtų tikslinga nušalinti vadovus nuo einamų pareigų“, – žurnalistams antradienį sakė M.Vainiutė.

„Kodėl ne iš karto? Norėtume įsiklausyti į komisiją, kuri iš tikrųjų yra labai kompetentinga, sudaryta iš įvairių sričių ekspertų. Tai būtų per ankstyvas sprendimas. Tiesiog nenorėtumėme daryti įtakos komisijai“, – pridūrė ji.

Ministrė vėliau patvirtino, kad sprendimą dėl nušalinimo priims vos komisijai pateikus pasiūlymą.

Teisingumo viceministras Donatas Matuiza teigė, kad sprendimas nušalinti pareigūnus turi būti apgalvotas ir įvertintas teisiškai.

Teisingumo ministerija premjero Sauliaus Skvernelio pavedimu pirmadienį perėmė iš Kalėjimų departamento tyrimą dėl galimų pažeidimų Kauno tardymo izoliatoriuje. Anot ministerijos, atlikus tyrimą bus sprendžiama dėl izoliatoriaus laikinojo vadovo Edvardo Kviatkausko ir Kalėjimų departamento direktorės Živilės Mikėnaitės tarnybinės atsakomybės.

Kalėjimų departamentas praėjusį penktadienį sulaukęs BNS klausimų apie situaciją Kauno tardymo izoliatoriuje pranešė apie pradėtą tarnybinį patikrinimą. Nors dalis galimų pažeidimų Kauno tardymo izoliatoriuje galėjo būti vykdomi jam tuomet vadovaujant dabartinei Kalėjimų departamento direktorei Živilei Mikėnaitei.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Živilė Mikėnaitė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Živilė Mikėnaitė

Skirtingos institucijos nusprendė tirti pažeidimus Kauno tardymo izoliatoriuje, tą atsisakius daryti teisėsaugai. Situaciją nagrinės Viešųjų pirkimų tarnyba, Valstybės kontrolė ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Jos tirs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateiktą informaciją.

Pati STT atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo Kauno tardymo izoliatoriuje pagal jo darbuotojos, Buhalterinės apskaitos skyriaus viršininkės Rasos Kazėnienės pareiškimą. Pareigūnė šį sprendimą yra apskundusi prokurorams.

Teisingumo viceministras D.Matuiza teigė, jog spaudimo iš vadovybės atveju R.Kazėnienė jiems turėtų tai pranešti.

„Mums yra žinoma, kad skambino poniai Kazėnienei Kauno tardymo izoliatoriaus direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Zaikauskas. (...) Kokiu klausimu skambino, nežinau, bet jeigu daromas spaudimas poniai Rasai, kuriai tikrai mes esame nuoširdžiai dėkingi, tai ji turėtų ateiti pas mus ir pasakyti, kad tas jai daroma. Tada būtų atitinkama mūsų reakcija“, – sakė viceministras.

„Nušalinimas, tam yra visi pagrindai“, – teigė jis, paklaustas, kokia būtų Teisingumo ministerijos vadovybės reakcija į spaudimą pareigūnei.

Teisingumo ministerijos vadovai taip pat informavo, jog ministerijoje buvo įsteigtas elektroninis paštas pranešimams apie galimus pažeidimus pasitikejimas@tm.lt.

R.Kazėnienės skunde STT, be kitų dalykų, rašoma, kad Kauno tardymo izoliatoriuje pirties vedėja vadovauja pirčiai, kurios nėra, paslaugos ir prekės gali būti perkamos iš įmonių, galbūt susijusių su izoliatoriaus darbuotojais, o kai kurios prekės galėjo būti įsigyjamos už kelis ar keliolika kartų didesnę nei rinkos kainą.

Savo pareiškime teisėsaugai R.Kazėnienė taip pat nurodė, kad įstaigoje daug metų iš eilės viešuosius pirkimus laimi tos pačios įmonės: „Oro parametrai“, „Niklita“, „Vipita“, „Tis“, „Tis LT“, „Globinta“, „Arvirita“ ir „Garfus“. Pareiškime teigiama, kad iš šių bendrovių prekės ir paslaugos kai kuriais atvejais perkamos keliolika kartų didesne nei rinkos kaina. Pavyzdžiui, iš įmonės „Arvirita“ nupirktas guolis staklėms taisyti. Anot izoliatoriaus buhalterės, šio guolio rinkos vertė siekia maždaug keturis eurus, tačiau jis nupirktas už 700 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius