Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 04 /16:24

Ministrė J.Petrauskienė į klausimus, susijusius su jos vyro įmone, žada atsakyti premjerui

Švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės vyro įmonė „Ecotour“ laimi su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) susijusių įstaigų viešuosius pirkimus. Ministrė Jurgita Petrauskienė teigia su įstaigų atstovais apie tai nebendravusi. Tuo metu jos sutuoktinis Evaldas Petrauskas antradienį sakė, kad galimą viešųjų ir privačių interesų konfliktą dėl to, kad jo įmonė dalyvauja ŠMM pavaldžių įstaigų viešuosiuose pirkimuose, žmona būtų deklaravusi, jei apie juos būtų žinojusi.
Jurgita Petrauskienė
Jurgita Petrauskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

J.Petrauskienė 2016 metų pabaigoje pildytoje privačių interesų deklaracijoje nurodė, kad jos vyras Evaldas yra „Ecotour“ direktorius, tačiau deklaracijoje nėra nurodyta, kad ši įmonė dalyvauja ŠMM pavaldžių įstaigų viešuosiuose pirkimuose ir tai gali kelti ministrei viešųjų ir privačių interesų konfliktą.

Situaciją narplioti trečiadienį ketina Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). Dėl J.Petrauskienės vyro pergalių komisija gavo piliečio skundą ir ketina svarstyti, ar situacija verta tyrimo.

J.Petrauskienė: klausimus aptarsime su premjeru

Ministrė savo paskyroje „Facebook“ paskelbė, kad viešumon iškilę faktai yra vienas iš daugelio buvusio KTU profesoriaus Gedimino Merkio skundų dėl jos vyro darbovietės ir jos sandorių.

„Nesu gavusi jokio VTEK rašto šioje istorijoje. Šiandien kreipiausi į VTEK, toks skundas gautas, informacija tikrinama, rytoj posėdyje bus sprendžiama, ar pradėti tyrimą. Vyro darbovietę deklaravau, jo darbovietės sandorių ne. Informacija apie įmonės sandorius yra vieša. Grįžusi į Lietuvą, susitikimo metu su premjeru šiuos klausimus aptarsime ir suteiksiu jam informaciją, viešai skelbiamoje informacijoje daug netikslumų“, – rašo ministrė.

Vyro darbovietė, anot jos, minimuose pirkimuose dalyvauja nuo 2012 m., teikdama buhalterinės apskaitos sistemų aptarnavimo paslaugas ir jas atnaujindama dalyvaujant Valstybinio studijų fondo, Europos socialinio fondo agentūros, Gamtos tyrimų centro ir kitų įmonių ir įstaigų skelbtuose konkursuose, nuo jos vyro įmonės veiklos 2010 metais.

„Su šių įstaigų atstovais nei buhalterinės apskaitos, nei viešųjų pirkimų planų ir sumų klausimais nesu bendravusi, – pabrėžė ji. – Švietimo ir mokslo ministerijai priklauso apie 200 pavaldžių įstaigų, kurių vadovai yra tiesiogiai atsakingi ir vykdo viešuosius pirkimus, jų su ŠMM nederina, ministras parašo ant pirkimų laimėtojų sutarčių nededa ir viešųjų pirkimų planų nederina. Jei VTEK nutars imtis tyrimo, viską faktais pateiksime ir bendradarbiausime.“

Laimėjo 7 viešuosius pirkimus

Pagal viešųjų pirkimų portale pateikiamus duomenis, nuo 2016 metų gruodžio 13 dienos, kai J.Petrauskienė tapo ministre, jos vyro įmonė laimėjo 7 viešuosius pirkimus. Visų sutarčių bendra suma – 69,9 tūkst eurų.

Visi pirkėjai susiję arba su Švietimo ir mokslo ministerija tiesiogiai, arba apskritai su švietimu.

„Ecotour“ per šį laikotarpį yra laimėjusi vieną Europos socialinio fondo agentūros (ESFA), kuri pavaldi ŠMM ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoms, pirkimą. Daugiau kaip už 21 tūkst. eurų pirktos konsultacinės ir programinės įrangos priežiūros paslaugos.

Dvi po 8 tūkst. vertės sutartis per šį laiką su ministrės vyro bendrove sudarė ir Valstybinis studijų fondas, pavaldus ŠMM. Fondas pirko buhalterinės apskaitos programinės įrangos aptarnavimo ir konsultavimo paslaugas.

Dar tris sutartis su minėta įmone yra sudaręs Gamtos tyrimų centras. Jis formaliai nėra pavaldus J.Petrauskienės vadovaujamai ministerijai, tačiau ŠMM yra šio centro steigėjas, ŠMM nustato centro vadovo skyrimo ir atleidimo tvarką. Centras iš „Ecotour“ pirko konsultacijų, sistemų priežiūros paslaugų iš viso už 31,8 tūkst. eurų.

Šią įmonę įstaigos apskaitos politikos dokumento parengimui pasirinko ir Vilniaus lopšelis-darželis „Varpelis“.

Du akcininkai, du darbuotojai

Registrų centro duomenimis, bendrovė „Ecotour“ buvo registruota 2010 metų rudenį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

Nors internete galima rasti informacijos, kad ji užsiėmė pramoginių valčių ir dviračių nuoma bei laisvalaikio pramogų organizavimu, nuo pat pradžių įmonė Registrų centrui yra nurodžiusi nemažai gana skirtingų veiklos sričių, tai – paslaugos, prekyba, transporto veikla, gamyba, projektavimo darbai, statyba, verslo konsultacijos, nekilnojamojo turto operacijos, kitos paslaugos.

Įmonės tinklalapyje nurodoma, kad ji užsiima konsultacine veikla ir viešojo sektoriaus apskaitos standartais.

Vieninteliu įmonės akcininku iki praėjusiųjų metų vasario buvo J.Petrauskienės vyras Evaldas Petrauskas, vėliau įmonės akcininku dar tapo Žydrūnas Baltrušaitis.

Rekvizitai.lt nurodo, kad įmonėje šiuo metu dirba du darbuotojai.

E.Petrauskas: tikrai žmona nežinojo

Klausimus, susijusius su J.Petrauskienės vyro verslu, „Youtube“ patalpintame vaizdo įraše iškėlė buvęs KTU magistro studentas Donatas Raščius, anksčiau paskelbęs įtarimus, kad buvusio KTU rektoriaus Petro Baršausko habilitacijai teikta monografija gali būti plagiatas.

D.Raščius paskelbė, kad ministrės vyro įmonė per dvejus metus per viešuosius pirkimus esą laimėjo sutarčių už 96 tūkst. eurų ir jų nenurodė privačių interesų deklaracijoje.

Tačiau VTEK reikia deklaruoti tik asmeninius sandorius, o įmonių pajamos – visiškai kitas dalykas.

„Ecotour“ direktorius E.Petrauskas antradienį 15min teigė, kad D.Raščius paskelbė daug netiesos, todėl jis svarsto galimybę kreiptis į teismą.

„Kol kas su advokatais tariamės dėl ieškinio dėl šmeižto“, – sakė jis ir stebėjosi, kodėl šis žmogus nesikreipė į jį ir nieko nepaklausė.

Anot ministrės vyro, nėra taip, kaip bandoma parodyti vaizdo įraše, esą pradžioje valčių nuoma užsiėmusi įmonė po J.Petrauskienės tapimo ministre pakeitė veiklos kryptį ir ėmė teikti konsultacijas.

Anot jo, pirmosios sutartys dėl konsultavimo pasirašytos dar 2012 metais – nuo tų metų įmonė dalyvauja, pavyzdžiui, Europos socialinio fondo agentūros pirkimuose.

„Tikrai čia nėra nauja veikla ir nesusijusi (su J.Petrauskienės pareigomis – aut.). Tikrai žmona nežinojo. Mes kai pradėjome, tos sumos nebuvo didelės, jos ir dabar taip pat nedidelės. Aš nežinau, iš kur tokios sumos „Rekvizituose“, mes tokių niekada nepasiekėme“, – sakė jis.

Aš jai nepasakiau. Net nemaniau, kad čia reikėtų pasakyti. Ji visiškai nežinojo ir aš garantuotas, kad nežinojo ir paslaugų pirkėjai, kad čia kažkokių yra ryšių.

Viešųjų pirkimų portale 15min iš tiesų aptiko keletą sutarčių, su „Ecotour“ sudarytų iki J.Petrauskienei tapus ministre. Europos socialinio fondo agentūros, Gamtos tyrimų centro viešuosius pirkimus ministrės vyro valdoma įmonė buvo laimėjusi 2015 metais, 2012 metų duomenys jau neteikiami.

E.Petrauskas 15min sakė, kad jo žmona VTEK deklaracijoje gal būtų nurodžiusi jai gresiantį viešųjų ir privačių interesų konfliktą, jei būtų žinojusi apie tai, kad jo įmonė juose dalyvauja.

„Aš jai nepasakiau. Net nemaniau, kad čia reikėtų pasakyti. Ji visiškai nežinojo ir aš garantuotas, kad nežinojo ir paslaugų pirkėjai, kad čia kažkokių yra ryšių“, – aiškino jis.

E.Petrausko teigimu, viešojo sektoriaus konkursai nėra pagrindinė jo veikla, atnešanti didžiąją dalį pajamų. Anot jo, pagrindinė įmonės veiklos sritis – statybinės technikos nuoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius