-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 17 /15:16

Elektroniniu būdu vakcinacijai jau registravosi 16 tūkst. žmonių, iki vasaros tikimasi turėti 1 mln. paskiepytų

Pirmadienį nacionaliniu mastu pradėjo veikti elektroninė registracijos sistema vakcinacijai nuo COVID-19. Ja naudodamiesi iki 14 val. užsiregistravo jau 16 tūkst. gyventojų, sako sveikatos apsaugos ministro patarėja Asta Riukienė. Vakcinuotis šiuo metu kviečiami visi vyresni nei 45 metų asmenys.

Vakcinacijai galite registruotis čia.

Visuotinės registracijos sistemos startas nebuvo sklandus.

„Sistemos trikdžiai buvo fiksuoti, jie vyko tarp 8 ir 10 valandų. Priežastys identifikuotos ir pašalintos, registracija be sutrikimų veikia nuo 10 valandos“, – pasakojo A.Riukienė.

Trikdžiai, anot jos, kilo dėl didelio norinčiųjų registruotis srauto:

„Trikdžiai kilo dėl duomenų pralaidumo srautų, kuriems taikyti tam tikri filtrai, kitaip tariant, susidarė kamštis lygiai taip pat kaip gatvėje, vedančioje į greitkelį.“

Susidarė kamštis.

Jei rimtesnių sistemos sutrikimų būtų ateityje, trumpuoju laikotarpiu būtų pereita prie registracijos rankiniu būdu fiksuojant gyventojų asmens kodus, sutikrinant informaciją su gauta registracijos žinute.

„Ilgalaikėje perspektyvoje yra planuojama ir bus turima rezervinė registracijos sistema – Išankstinė pacientų registracijos sistema, kuri buvo naudota iki šiol. Ją planuojama šiek tiek patobulinti, įdiegti papildomų funkcionalumų ir nuo liepos 1 dienos ją turėti kaip rezervinę“, – pažymėjo A.Riukienė.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vakcinacija nuo COVID-19
Sauliaus Žiūros nuotr./Vakcinacija nuo COVID-19

Visuotinę registravimosi skiepams sistemą kaip papildomą modulį už 450 tūkst. eurų sukūrė bendrovė „Tarptautinė skubios medicinos akademija“. Bendrovės įdiegta sistema jau anksčiau naudojosi didieji miestai – Vilnius, Kaunas, Klaipėda.

Įmonė sukūrė ir registracijos sistemą testams dėl koronaviruso.

Karštoji linija samdo daugiau darbuotojų

Ministro patarėja A.Riukienė. pabrėžė, kad gyventojai, kurie neturi prieigos prie interneto, jų negali užregistruoti niekas kitas, dėl vakcinacijos nuo 8 val. ryto iki 20 val. vakaro gali kreiptis karštąja linija numeriu 1808.

„Karštoji linija veikia nuo 8 valandos ir [pirmadienį] susilaukė 2 tūkst. skambučių, atsiliepta apie 65 proc. Didžioji dalis visų karštosios linijos skambučių buvo nukreipti registruotis elektroniniu būdu“, – pasakojo A.Riukienė.

Kauno greitosios medicinos stoties, koordinuojančios Karštosios linijos darbą, vadovas Nerijus Mikelionis tikino, kad linija besikreipiančių žmonių srautai labai išaugo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Karštoji linija kaista: per sekundę – 400 skambučių, laukti tenka ir pusvalandį

„Bet kokie turimi žmogiškieji resursai, kad ir kiek beturėtume operatorių konsultantų, nesusitvarkytų su tokiu srautu“, – sakė jis, nors pridūrė, kad Karštojoje linijoje nuo pirmadienio dvigubai sustiprins savo pajėgas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nerijus Mikelionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nerijus Mikelionis

„Šią savaitę vykdome priėmimą į darbą dar papildomų 120 darbuotojų, kuriuos deleguoja 60 savivaldybių ir nuo pirmadienio jie startuoja kaip mūsų operatoriai“, – tikino N.Mikelionis.

Nuo antradienio popietės, pasak jo, turėtų pradėti veikti karštosios linijos skambučių centrai, su kuriais sudarytos paslaugų sutartys, tad į pagalbą ateis dar apie 100 žmonių.

„Dalis skambučių bus jiems deleguota, ir manau, kad jie svariai prisidės prie skambučių srauto suvaldymo“, – vylėsi N.Mikelionis.

Birželį tikisi turėti daugiau kaip 1 mln. paskiepytų

Norintieji pasiskiepyti gali rinktis ne tik vakciną, bet ir savivaldybę, kurioje jiems patogiausia skiepytis.

Visgi pirmadienį Kalvarijos ir Rietavo savivaldybės susidūrė su problemomis, todėl jose registruotis skiepijimui kol kas nepavyks.

„Viena savivaldybė susidūrė su informacinių technologijų problemomis ir pažadėjo per šiandien dieną jas išspęsti, su kita savivaldybe taip pat bendradarbiaujam, jos abi bus pilnai prijungtos ir skelbs vietas vakcinacijai“, – tikino A.Riukienė.

Nuo gegužės 24 dienos registruotis vakcinacijai galės 35 metų ir vyresni asmenys, o nuo gegužės 31-osios – likusieji.

„Kas savaitę atveriant naują amžiaus grupę, prieš tai buvusios taip pat gali registruotis vakcinacijai. Prioritetinių grupių sąraše esantys, bet dar nesivakcinavę gyventojai, taip pat kviečiami skiepytis bet kuriuo jiems patogiu metu“, – paminėjo Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė.

Per gegužę Lietuva, pasak jos, planuoja gauti daugiau kaip 0,5 mln. vakcinų.

„Jei viskas vyks sklandžiai, birželio pradžioje bent viena vakcinos doze būsim paskiepiję virš 1 mln. gyventojų“, – prognozavo kanclerė.

Galbūt vėliau vėlins skiepijimą „Comirnaty“ vakcina

Anksčiau Sveikatos apsaugos ministerijos suburti ekspertai svarstė vėlinti vakcinavimą antrąja „Pfizer-BioNTech“ sukurtos „Comirnaty“ vakcinos doze.

Nuomonės išsiskyrė – vieni pritarė, kad tarp vakcinų būtų daroma aštuonių, o ne trijų savaičių pertrauka, kaip yra dabar, kiti abejojo, nes pats gamintojas yra nustatęs trijų savaičių laiką.

J.Grebenkovienė nurodė, kad kol kas neplanuojama vėlinti skiepijimo laiko antrąja „Pfizer-BioNTech“ vakcinos doze.

Kol kas to nesvarstome, nes matome, kad tiekimai bus nemenki.

„Kol kas to nesvarstome, nes matome, kad tiekimai bus nemenki, o ir galėsime tikrai nemažą gyventojų skaičių suvakcinuoti su gaunamais vakcinų kiekiais“, – sakė ji.

Tiesa, kanclerė pridūrė, jog randasi naujų duomenų – esą ilginant laiko tarpą iki vakcinacijos antrąja doze susidaro geresnis imunitetas koronavirusui.

Dėl to, pasak jos, šis klausimas gali būti persvarstytas.

„Gali ateiti tas laikas, kai grįšime prie šito klausimo ir jį iš naujo persvarstysime“, – tikino J.Grebenkovienė.

Nuotolinė spaudos konferencija:

VIDEO: SAM pristatė registracijos sistemą vakcinacijai: jau užsiregistravo per 16 tūkst. gyventojų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius