-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 17

Ministro pirmininko tarnyba tapo Vyriausybės kanceliarija

Seimas plenariniame posėdyje priėmė Vyriausybės įstatymo ir lydimųjų teisės aktų pataisas, kuriomis siekiama optimizuoti Vyriausybės kanceliarijos, kaip padedančios ministrui pirmininkui ir Vyriausybei vykdyti funkcijas, institucijos veiklą. Už pagrindinio teisės akto naujas nuostatas balsavo 76 Seimo nariai, prieš – 25, susilaikė 10 parlamentarų.
Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius
Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausybės įstatymo pakeitimais nutarta ministro pirmininko kanclerį vadinti Vyriausybės kancleriu, o Ministro pirmininko tarnybą – Vyriausybės kanceliarija. Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, šis pavadinimas labiau atitiks šios įstaigos tikslą – padėti Vyriausybei ir Ministrui Pirmininkui įgyvendinti įstatyme nurodytas kanclerio funkcijas, be to, toks įstaigos pavadinimas galiojo nuo 1994 iki 2009 metų.

Priimtomis nuostatomis nuspręsta atsisakyti Ministro pirmininko tarnybos departamentų direktorių, kaip politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų, pareigybių statuso, nes valstybės tarnyboje įstaigų departamentų direktoriai, kaip struktūrinių padalinių vadovai, yra karjeros valstybės tarnautojai. Dokumento aiškinamajame rašte teigiama, kad ši išimtis buvo įtvirtinta 2009 m. ir taikoma tik Ministro pirmininko tarnyboje, tačiau toks šių asmenų prilyginimas politinio (asmeninio) pasitikėjimo (asmeninio) valstybės tarnautojams nesudaro paskatų šiems asmenims siekti karjeros valstybės tarnyboje, užimti aukštesnes nei departamento direktoriaus pareigas.

Įstatymo pataisomis taip pat sugrąžinta iki 2009 m. rugsėjo 15 d. Vyriausybės kanceliarijos vykdyta viena iš pagrindinių šios įstaigos funkcijų – Vyriausybei pateiktų teisės aktų projektų vertinimas.

Naujais pakeitimais yra tikslinamos nuostatos dėl sudaromų Vyriausybės komisijų ir ministro pirmininko darbo grupių. Įtvirtinama, kad į komisijas ir darbo grupes Seimo narius galės deleguoti Seimo Pirmininkas arba Seimo valdyba, o Seimo kanceliarijos darbuotojus – Seimo kancleris.

Teisės akto pataisomis nuspręsta įtvirtinti, kad, Seimui pritarus Vyriausybės programai, Vyriausybė per 3 mėnesius turi patvirtinti ne šios programos nuostatų įgyvendinimo etapus, bet įgyvendinimo prioritetines priemones. „Toks pakeitimas sudarytų sąlygas parengti strategines Vyriausybės programos įgyvendinimo priemones, kurios būtų orientuotos į verslą, visuomenę, įvairias socialines grupes ir nukreiptų institucijų veiklą įgyvendinti esminius pokyčius, struktūrines pertvarkas bei viešojo sektoriaus inovacijas“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius